Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania AKADEMIA ZDROWEGO GRILLOWANIA Grillowanie ryb – jakie ryby na grilla ? – Porady Grill360

Grillowanie ryb – jakie ryby na grilla ? – Porady Grill360

Grillowanie ryb – jakie ryby na grilla ? – Porady Grill360

Słowo grill kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Czas zmienić przekonania i dla urozmaicenia wrzucić na ruszt rybę, której zalety mogłabym wymieniać bez końca! Znajdziemy w rybach pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Co więcej jest ona bardzo wdzięcznym materiałem do grillowania, gdyż wymaga krótszego czasu grillowania w porównaniu do mięsa zwierzęcego. A jakie ryby na grilla będą najlepsze?

akademia-zdrowego-grillowania-ryby-z-grilla-5

Jakie ryby na grilla?

Musimy zwracać uwagę na to, aby ryby na grilla były świeże – najbardziej pożądane będą surowe, świeżo złowione, ewentualnie chłodzone. Na pewno nie głęboko mrożone. Taki produkt poddany rozmrożeniu, a następnie grillowaniu łatwiej się rozpada i traci swe walory smakowe. Kolejnym kryterium wyboru jest zawartość najcenniejszego składnika- kwasu omega-3, który występuje przede wszystkim w rybach. Niekwestionowanym królem w aspekcie zawartości kwasów tłuszczowych jest łosoś 1,8 g/100 g. Sardynki starczają 1,4 g/100 g, makrela 1,0 g/100 g, tuńczyk 0,7 g/100 g, halibut 0,4 g/100 g, dorsz 0,1 g/100 g, a ostatnio szeroko dostępne sprowadzane z Azji panga i tilapia zaledwie około 0,08 g/100 g.

akademia-zdrowego-grillowania-ryby-z-grilla jakie ryby na grilla

Ważne jest, aby w sklepie sugerować się ilością ości. Należy kupować filety lub ryby, z których możemy się pozbyć kręgosłupa właściwie jednym ruchem (np. pstrąg). W warunkach ogrodowych pozbywanie się ości to nie lada wyzwanie. Jest to operacja dla cierpliwych, która w dodatku może być utrudniona gorszym dostępem światła. Zatem odradzam grillowanie karpia, szczupaka, leszcza, sandacza, okonia czy miętusa.

akademia-zdrowego-grillowania-ryby-z-grilla-4

Jak grillować ryby?

Duże ryby, takie jak: halibut, dorsz, łosoś grillujemy w postaci steków. Steki można wcześniej zamarynować w dowolnej marynacie. Proponuję przygotować ją na bazie oliwy, białego wina, czosnku, i soku z cytryny. Ryby które mają tendencję do rozpadania się, czyli większość filetów, można okiełznać wykorzystując folię aluminiową. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej ją przyprawimy i zapakujemy w folię razem z plastrem cytryny i kilkoma plastrami czosnku. Jeśli jednak cenimy sobie charakterystyczny aromat grilla, a chcemy, aby ryba pozostała w swej formie, świetnym rozwiązaniem będą specjalne koszyczki grillowe.

 

Przepis na marynatę do ryb – składniki:

  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • sól i inne przyprawy
Podsumowując…

Pamiętaj, iż „ryba wpływa na wszystko”. Ma niesamowite walory odżywcze i smakowe, dlatego niech tegoroczne grillowanie będzie sposobem na wzbogacenie Twej diety w ten produkt. Wrzuć rybę na ruszt co najmniej dwa razy w tygodniu!

Akcesoria:

kosz do grillowania ryb i warzyw Weber

akademia-zdrowego-grillowania-ryby-z-grilla-3

GD Star Rating
loading...
Grillowanie ryb - jakie ryby na grilla ? - Porady Grill360, 5.0 out of 5 based on 12 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady

decofire
0 138
Szybkie i proste przekąski na grilla [PRZEPISY]

decofire
0 215