Jesienny sezon grillowy – inspiracje

Jesienny sezon grillowy – inspiracje

Jesienny sezon grillowy – inspiracje

Jesień oficjalnie już weszła w nasze progi, zmieniając pogodę i atmosferę. Niewątpliwie jesienią zmienia się także nasz jadłospis. Zmienne warunki na zewnątrz skłaniają do delikatnej modyfikacji diety i szukania potraw, które dobrze smakują, ale też dostarczają dużej ilości energii a przede wszystkim rozgrzewają. Inspiracji jest naprawdę wiele – jesień jest bogata w swoje charakterystyczne smaki i aromaty. Chociażby tak dobrze znana i lubiana karkówka może nas zaskoczyć, jeśli przygotujemy ją w jesiennym stylu. Warto użyć pikantnej, rozgrzewającej marynaty lub przyrządzić tego typu sos. Nie brakuje również dań i dodatków na słodko. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na jesienne grillowanie.

Rozgrzewające dodatki

Uniwersalną i sprawdzoną jesienną marynatą jest marynata piri piri. Doskonale smakuje zarówno z karkówką jak i z filetem z kurczaka. Potrzebować do niej będziemy tylko kilku składników, takich jak papryczka chilli lub piri piri, papryka czerwona, 4-5 ząbków czosnku, cytryna, oregano, kolendra, oliwa, sól i pieprz. Wszystkie składniki należy drobno posiekać i zmiksować blenderem, następnie obłożyć mięso marynatą na co najmniej 4 godziny.

Innym wartym uwagi dodatkiem, który nada ciekawych aromatów grillowanemu mięsu jest sos jagodowo-klonowy. To receptura dla bardziej wymagających grillowiczów, lubiących wyzwania. Do sosu będziemy potrzebować takich składników jak:

  • 2 szalotki
  • 4 szklanki jagód
  • ¼ szklanki Whiskey
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • sól, pieprz i oliwa z oliwek

Szalotki należy podsmażyć na patelni z oliwą, następnie dodać jagody gotować przez około 5 minut. Po tym czasie zmiażdżyć jagody tak, aby powstał przecier. Do uzyskanego musu dodajemy resztę składników, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. Sos powinien w tym czasie znacznie się zredukować. Mimo iż nieostry, sos rozgrzewa całkiem dobrze, dzięki zawartości whiskey i syropu klonowego. Świetnie sprawdza się do każdego rodzaju mięs, szczególnie do wieprzowiny. Należy stosować go pod koniec grillowania.

Słodycz prosto z grilla

dynia , jesien , inspiracje , grill360 , grill , inspiracja

Tym czego nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie są z całą pewnością jabłka oraz dynie. To owoce, które bezpośrednio kojarzą się z tą porą roku, są więc doskonałą inspiracją do jesiennych wariacji. Bez problemu można przygotować potrawy z ich udziałem także na grillu. Jabłka są niezwykle uniwersalne i mogą stanowić zarówno świetny dodatek do mięs, być głównym składnikiem jesiennego sosu barbecue, jak i stanowić zupełnie osobną potrawę. Wystarczy pokroić jabłka, oprószyć je cynamonem i cukrem, zamoczyć w wodzie z cytryną, wrzucić na ruszt i już mamy pyszną i słodką przystawkę. Podobnie jest także z dynią, która sprawdza się w wielu przepisach. Sos z wędzonej dyni to dodatek, który podbija wszystkie podniebienia, a grillowana w przyprawach dynia doskonale współgra z pieczonym mięsem. Gałka muszkatołowa, sól, ziele angielskie, cynamon i roztopione masło to wszystko czego trzeba aby nadać dyni niepowtarzalnego aromatu.

Jesienne trunki

Letniemu grillowaniu zazwyczaj towarzyszy dobrze schłodzone piwo czy lampka wina. Jesienią oprócz jadłospisu możemy także nieco urozmaicić kartę drinków i raczyć się rozgrzewającym rumem lub whiskey, które doskonale pasują do cięższych, jesiennych wersji grillowych dań. Ciekawą opcją jest także przyrządzenie grzanego wina czy piwa z aromatycznymi dodatkami. Rodzajów grzańca jest do wyboru naprawdę dużo – galicyjski, francuski, niemiecki. Oczywiście jego wybór zależy od indywidualnych upodobań, ale z całą pewnością nie można przejść obojętnie obok skandynawskiej wersji tego trunku. Jest ona bardzo rozgrzewająca, dzięki obecności wódki lub brandy – idealna na skandynawskie warunki, ale sprawdzi się także w polskich warunkach. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • czerwone półwytrwane wino
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • świeży imbir
  • pestki kardamonu
  • miód
  • cukier
  • laski cynamonu
  • goździki
  • 2 kieliszki wódki lub brandy

grill360 , grill , inspiracje , jesien , grillowanie , inspiracja

W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy wraz z przyprawami korzennymi – kardamonem, cynamonem, imbirem i goździkami. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, następnie po przelaniu przez sitko, łączymy go z czerwonym winem i wódką lub brandy. Taki wywar jest naprawdę aromatyczny, rozgrzewający i pełen smaków.

Posiadacze niektórych modeli grilla mogą szybko i sprawnie przygotować dowolny grzaniec na półce bocznej, podczas grillowania innych potraw, tak aby wszystkie aromaty wieczoru połączyły się ze sobą i współgrały w jednym miejscu, tworząc niepowtarzalny klimat. Warto skorzystać z ciekawych inspiracji i doświadczyć różnic w grillowaniu między latem a jesienią, która jest znacznie bardziej wytrawna i aromatyczna.

GD Star Rating
loading...
Jesienny sezon grillowy - inspiracje, 5.0 out of 5 based on 1 rating