Dieta paleo, czyli dieta człowieka pierwotnego, stała się ostatnimi czasy bardzo popularna. Polega ona na spożywaniu wyłącznie tych pokarmów, które dostępne były dla myśliwych – zbieraczy. Celem diety paleo jest cofnięcie się w daleką przeszłość i odżywiania się w taki sposób, jak robili to ludzie w epoce paleolitu, czyli około 2 miliony lat temu. Paleo to styl życia. To specyficzne, funkcjonalne podejście do żywienia.
Nasi przodkowie z tamtej epoki spożywali głównie mięso, podroby, ryby, warzywa, owoce, orzechy, nasiona i zdrowe tłuszcze. Podstawowa zasadą diety paleo jest eliminacja produktów przetworzonych. Jedną z ulubionych metod przygotowywania produktów mięsnych przez zwolenników diety paleo jest grillowanie. Jaskiniowcy mieli ognisko, a my mamy grilla. Charakterystyczny smak mięsa z ognia jest spójny z klimatem życia paleo.
Dieta paleo
Przykładowy posiłek:
- grillowana polędwica wołowa marynowana w oleju kokosowym z rozmarynem,
- grillowane warzywa: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, podawane z masełkiem czosnkowym.
Wołowinę najlepiej przygotowywać w wersji krwistej. Surowe mięso jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm, a obróbka termiczna pozbawia je części składników odżywczych. Jedzmy więc krwiste steki – dla zdrowia!
Sprawdź także: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?
Oto zalety diety paleo:
- jest najbardziej naturalną ze wszystkich diet – działa w 100% zgodnie z naturą, gdyż żywimy się tym, czym żywili się nasi przodkowie przez tysiące lat, i nasz organizm przywykł już do tego rodzaju pokarmów,
- promuje nie tylko zdrowy sposób odżywiania się, lecz także ekologiczny i zdrowy styl życia,
- jest dla nas zdrowa – zmniejsza ryzyko chorób serca, wzmacnia organizm, możemy ją stosować przez całe życie i równie długo cieszyć się dobrym zdrowiem,
- nie wyniszcza organizmu – dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników, oraz dużo energii, którą możemy spożytkować na ćwiczenia,
- brak ograniczeń ilościowych czy kalorycznych – jemy tyle, ile chcemy i nie martwimy się o tłuszcz czy kalorie,
- nie powoduje efektu jojo,
- dostarcza organizmowi jedynie „dobrych” tłuszczów.
Główny cel diety paleo
Celem diety paleo jest powrót do sposobu odżywiania, który bardziej przypomina to, co jedli ludzie pierwotni. Według zwolenników paleo, ludzkie ciało jest genetycznie niedopasowane do współczesnej diety, która pojawiła się wraz z rozwojem rolnictwa i zwiększeniem ilości stosowanych pestycydów czy środków ochrony roślin. Ewolucja rolnictwa wpłynęła na zmianę żywności. Nabiał, zboża i rośliny strączkowe stały się istotnym składnikiem w ludzkiej diecie. Ta istotna zmiana znacznie wyprzedziła zdolność organizmu do adaptacji. Uważa się, że nieprzystosowanie naszego układu pokarmowego do tych produktów jest czynnikiem przyczyniającym się do rozpowszechnienia otyłości, cukrzycy i chorób serca.
Dlaczego możesz stosować dietę paleo
Zalecenia w diecie paleo
Zalecenia różnią się w zależności od poszczególnych diet paleo, a niektóre plany dietetyczne mają bardziej rygorystyczne wytyczne niż inne. Ogólnie rzecz biorąc, diety paleo postępują zgodnie z poniższymi wytycznymi.
Głównym źródłem witamin w diecie są produkty, takie jak:
- Owoce
- Warzywa
Orzechy i nasiona - Chude mięso, zwłaszcza zwierzęta karmione trawą lub dziczyzna
- Ryby, szczególnie te bogate w kwasy omega-3, takie jak łosoś, makrela i tuńczyk
- Oleje z owoców i orzechów, takie jak oliwa z oliwek lub olej z orzechów włoskich
- W diecie kładzie się również nacisk na picie wody i codzienną aktywność fizyczną
Co nie powinno wchodzić w skład diety paleo:
- Zboża, takie jak pszenica, owies i jęczmień
- Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, orzeszki ziemne i groch
- Nabiał
- Cukier rafinowany
- Sól
- Ziemniaki
- Ogólnie żywność wysoko przetworzona
Efekty stosowania diety paleo
W wielu badaniach klinicznych porównywano dietę paleo z innymi planami żywieniowymi, takimi jak dieta śródziemnomorska lub dieta cukrzycowa. Ogólnie rzecz biorąc, badania te sugerują, że dieta paleo może przynieść pewne korzyści w porównaniu z dietą składającą się z owoców, warzyw, chudego mięsa, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i niskotłuszczowych produktów mlecznych. Korzyści te mogą obejmować:
- Utrata wagi
- Poprawiona tolerancja glukozy
- Lepsza kontrola ciśnienia krwi
- Niższy poziom trójglicerydów
- Lepsze zarządzanie apetytem
Sprawdź także: Grill na diecie? Tak! Poznaj 4 zdrowe zasady