Kamień solny do grillowania – jak go używać?

Kamień solny do grillowania – jak go używać?

Kamień solny do grillowania – jak go używać?

Grillowanie to wiele różnych technik, które potrafią urozmaicić każde danie. Jedną z nich jest przyrządzenie potraw na kamieniu solnym. Ta innowacyjna metoda, nadaje daniu wyjątkowy smak oraz wzbogaca je o dodatkowe składniki mineralne. Na czym dokładnie polega?

Dwie metody grillowania

Grillowanie na kamieniu solnym to sposób na to aby stworzyć nie tylko wyjątkową potrawę ale także zachwycić swoich gości samym sposobem grillowania, przy okazji wspólnego biesiadowania. Grillować na kamieniu solnym możemy bowiem na dwa sposoby. Pierwszy z nich to tradycyjne umieszczenie kamienia solnego na ruszcie i ułożenie na nim kawałków mięs, ryb lub warzyw. Dzięki zamkniętej pokrywie, ruszt grilla działa jak piekarnik, równomiernie opiekając naszą potrawę a kamień solny zadziała jak tacka do grillowania o specjalnych właściwościach.

Kamień solny do grillowania

Druga metoda to ta, która z pewnością zwróci uwagę naszych gości. Polega ona na wcześniejszym rozgrzaniu na ruszcie kamienia solnego i ułożeniu go na drewnianej desce na środku stołu. Na tak rozgrzany kamień, goście kładą kawałki filetów, krewetki, cienko pokrojone warzywa. Mięso i inne składniki potrzebują około 10-15 minut by się upiec. W przeciwieństwie do pierwszej metody, tutaj potrawy musimy obracać. Kamień solny doskonale utrzymuje ciepło, dzięki czemu możemy spędzić przy nim niemal cały wieczór. W razie potrzeby możemy go ponownie rozgrzać.

Kamień solny do grillowania – niezwykłe właściwości

Grillowanie na kamieniu solnym jest przyjemne i szybkie. Potrawy nie wymagają wcześniejszego doprawienia, ponieważ kamień dzięki zawartości soli, nadaje daniu odpowiednich walorów smakowych. Potrawy nie mają bezpośredniej styczności z ogniem, dzięki czemu są soczyste ale nie zwęglone i przypalone. Dodatkowo wnikają w nie cenne składniki mineralne. Zakup kamienia solnego to zdecydowanie opłacalna inwestycja. Jedna sesja grillowania to zaledwie 5% utraty objętości kamienia, dlatego bez większych problemów wystarczy na kilka – kilkanaście użyć.

Kamień solny do grillowania

Co ciekawe, kamień solny do grillowania, znajdzie zastosowanie również w piekarniku. Pamiętajmy jedynie o tym, aby po każdym grillowaniu wyczyścić go za pomocą gąbki i wody (bez środków czyszczących), dokładnie wysuszyć i schować w suchym miejscu.

Kamień solny znajdziesz w naszym sklepie internetowym na www.decofire.pl

GD Star Rating
loading...
Kamień solny do grillowania - jak go używać?, 5.0 out of 5 based on 1 rating