Grill360 Przepisy Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku

Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku [PORADNIK]

decofire
0 221
Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku [PORADNIK]

Znasz zapach świeżo palonej kawy o poranku? Myślisz, że to najlepsze, co może Cię spotkać po zarwanej nocy? Dobra wiadomość jest taka, że sam możesz ją przygotować i to na grillu! Nie wierzysz? Sprawdź!

Proces wypalania kawy mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany jest dość prosty, a kawa palona własnoręcznie smakuje najlepiej. Jedno jest pewne, jeśli raz jej spróbujesz – nie będziesz chciał już wrócić do tradycyjnej małej czarnej.

Zobacz więcej: Alkohole i inne napoje do potraw z grilla

Czy wiesz, że…

Zielone, niewypalone ziarna kawy mogą być przechowywane przez 2 lata.

Najczęściej do samodzielnego palenia ziaren kawy używa się piekarnika, maszynki do popcornu lub domowej palarki do kawy. Tymczasem można to robić też na grillu!

Palenie kawy na grillu: krok po kroku

Palenie kawy na grillu polega na doprowadzeniu surowego ziarna do temperatury 200-230 stopni Celsjusza w czasie kilkunastu minut. Jak to zrobić?

  1.      Rozgrzej grill do 275 stopni Celsjusza.
  2.      Odczekaj kilka minut aż temperatura się ustabilizuje.
  3.      Rozgrzej wok żeliwny i włóż do niego surowe ziarna kawy.
  4.      Mieszaj ziarna przy pomocy drewnianej łopatki (ziarna powinny być w ciągłym ruchu). Po około 5 minutach ziarna zaczynają brązowieć i dymić. Po 10 minutach będą słyszalne trzaski (podobne jak przy robieniu popcornu), a powierzchnia dymu się zwiększy. W 15 minucie palenia ziaren będą ponownie słyszalne trzaski (przypominające odgłos łamanie ołówka). Sygnalizują one średnie wypalenie ziaren. Proces dymienia się zmniejszy. Udało się! Palenie kawy dobiegło końca.
  5.      Kawę wyjmij z grilla i schłódź ziarna. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli będziesz przesypywał ziarna między dwoma schłodzonymi miskami albo podrzucał je na sitku.
  6.      Palone ziarna kawy przesyp do słoika i odstaw na 24 godziny.
  7.      Po dobie od procesu palenia możesz przyrządzić aromatyczną małą czarną.

Ziarna kawy

To może Cię zainteresować: Grillowana lemoniada [PRZEPIS]

Jak dobrać stopień wypalenia kawy?

  •         Jasno palona kawa ma wyraźnie kwaśny smak.
  •         Średnio palona kawa jest słodsza, a jej aromat jest bardziej wyraźny. Wielu osobom przypomina smakiem orzechy.
  •         Średnio ciemno palona kawa będzie w smaku przypominać karmel i dym.
  •         Ciemno palona kawa jest najbardziej intensywna o charakterystycznym słodko-gorzkim posmaku. Wyczuwalne są w niej nuty węgla, dymu i ciemnej czekolady.

Wybór stopnia wypalenia zależy od Twojego gustu. To jaki wybierzesz?

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY