Grill360 Przepisy Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku

Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku [PORADNIK]

decofire
0 76
Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku [PORADNIK]

Znasz zapach świeżo palonej kawy o poranku? Myślisz, że to najlepsze, co może Cię spotkać po zarwanej nocy? Dobra wiadomość jest taka, że sam możesz ją przygotować i to na grillu! Nie wierzysz? Sprawdź!

Proces wypalania kawy mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany jest dość prosty, a kawa palona własnoręcznie smakuje najlepiej. Jedno jest pewne, jeśli raz jej spróbujesz – nie będziesz chciał już wrócić do tradycyjnej małej czarnej.

Zobacz więcej: Alkohole i inne napoje do potraw z grilla

Czy wiesz, że…

Zielone, niewypalone ziarna kawy mogą być przechowywane przez 2 lata.

Najczęściej do samodzielnego palenia ziaren kawy używa się piekarnika, maszynki do popcornu lub domowej palarki do kawy. Tymczasem można to robić też na grillu!

Palenie kawy na grillu: krok po kroku

Palenie kawy na grillu polega na doprowadzeniu surowego ziarna do temperatury 200-230 stopni Celsjusza w czasie kilkunastu minut. Jak to zrobić?

  1.      Rozgrzej grill do 275 stopni Celsjusza.
  2.      Odczekaj kilka minut aż temperatura się ustabilizuje.
  3.      Rozgrzej wok żeliwny i włóż do niego surowe ziarna kawy.
  4.      Mieszaj ziarna przy pomocy drewnianej łopatki (ziarna powinny być w ciągłym ruchu). Po około 5 minutach ziarna zaczynają brązowieć i dymić. Po 10 minutach będą słyszalne trzaski (podobne jak przy robieniu popcornu), a powierzchnia dymu się zwiększy. W 15 minucie palenia ziaren będą ponownie słyszalne trzaski (przypominające odgłos łamanie ołówka). Sygnalizują one średnie wypalenie ziaren. Proces dymienia się zmniejszy. Udało się! Palenie kawy dobiegło końca.
  5.      Kawę wyjmij z grilla i schłódź ziarna. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli będziesz przesypywał ziarna między dwoma schłodzonymi miskami albo podrzucał je na sitku.
  6.      Palone ziarna kawy przesyp do słoika i odstaw na 24 godziny.
  7.      Po dobie od procesu palenia możesz przyrządzić aromatyczną małą czarną.

Ziarna kawy

To może Cię zainteresować: Grillowana lemoniada [PRZEPIS]

Jak dobrać stopień wypalenia kawy?

  •         Jasno palona kawa ma wyraźnie kwaśny smak.
  •         Średnio palona kawa jest słodsza, a jej aromat jest bardziej wyraźny. Wielu osobom przypomina smakiem orzechy.
  •         Średnio ciemno palona kawa będzie w smaku przypominać karmel i dym.
  •         Ciemno palona kawa jest najbardziej intensywna o charakterystycznym słodko-gorzkim posmaku. Wyczuwalne są w niej nuty węgla, dymu i ciemnej czekolady.

Wybór stopnia wypalenia zależy od Twojego gustu. To jaki wybierzesz?

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Zaskocz gości. Owoce na grillu [PRZEPIS]

decofire
0 80
Proste sosy na grilla [PRZEPISY]

decofire
0 273