Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Ekspert Grill360 radzi Kiedy stek jest gotowy?

Kiedy stek jest gotowy? [PRÓBA PALCÓW]

Kiedy stek jest gotowy? [PRÓBA PALCÓW]

Podobno francuskie krowy są pojone winem, żeby były mniej zestresowane. Z kolei Japończycy podają zwierzętom piwo, a potem masują je sake. Dlaczego? Mięso szczęśliwej krowy jest o wiele lepsze niż zestresowanej. Kiedy kładziesz je na ruszcie nie tylko niesamowicie pachnie, ale i świetnie smakuje. Tajemnica steku odkryta – teraz tylko trzeba go przyrządzić.

Zacznijmy od początku. Idziesz do sklepu i chcesz kupić mięso na steka. Pierwszy problem? Które wybrać?! Spokojnie. Przygotowaliśmy listę najlepszych mięs do grillowania:

  •         bavette – wycięte z łaty wołowej. Ma grube, delikatne włókna,
  •         rib eye – z antrykotu, z kością lub bez. Ma charakterystyczne oko tłuszczu,
  •         t-bone – wołowina z rostbefem i polędwicą podzielona kostką w kształcie litery T,
  •         polędwica – delikatna, ale mniej aromatyczna,
  •         round tip – wycięty z udźca wołowego, dość twardy,
  •         pająk – część udźca przylegająca do miednicy.

Mięso na steka

Mięso już gotowe. Pora zabrać się za grillowanie. Pamiętaj, żeby wołowiny nie doprawiać solą, ponieważ przyprawa wyciąga z niej całą wodę i stek przestaje być soczysty. Podczas grillowania nie nakłuwaj mięsa widelcem, to też sprawi, że straci ono cały sok.

To Ci się przyda:  Czyszczenie i pielęgnacja grilla – przydatne porady

Jak sprawdzić kiedy stek jest gotowy?

Stopień wysmażenia steku możesz sprawdzić za pomocą testu palców. Napięcie mięśni pod kciukiem po połączeniu kciuka z kolejnymi palcami będzie oznaczać kolejne stopnie wysmażenia.

Mocno krwisty (rare) – dotknij kciukiem palca wskazującego prawej dłoni, a palcem wskazującym lewej dłoni zbadaj sprężystość mięśnia przy kciuku. Poduszka mięśniowa pod kciukiem powinna być miękka. Stek mocno krwisty musi być ciepły, mieć rumiane boki i jasno czerwony kolor w środku.

Średnio-krwisty (medium rare) – kciukiem dotknij palca środkowego. Poduszka mięśniowa jest trochę twardsza niż w przypadku mięsa mocno krwistego. Stek powinien cały czas pozostawać krwisty i być czerwony w centrum cięcia. Jego warstwa zewnątrz musi być różowa, a mięso ciepłe.

Zobacz również: Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki

Średnio wysmażony (medium) – kciukiem dotknij palca serdecznego. Jeśli czujesz opór, a mięśnie twardnieją to znak, że stek jest średnio wysmażony. Po przecięciu mięsa jego środek powinien być różowy, a warstwa zewnętrzna brązowa. Stek musi być gorący w dotyku.

Wysmażony (well-done) do kciuka dołóż mały palec. Poduszka mięśniowa jest twarda? Stek well-done przed Tobą. Mięso po przecięciu nie jest czerwone, ani różowe w środku. Ma brązowy lub szary kolor wewnątrz i na zewnątrz oraz jest jędrne w dotyku.

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

GD Star Rating
a WordPress rating system
Kiedy stek jest gotowy? [PRÓBA PALCÓW], 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

5 największych grillowych błędów

decofire
0 253
5 praktycznych grillowych gadżetów

decofire
0 164