Kokosowe naleśniki z grilla
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Kokosowe naleśniki z grilla

Pora na deser! Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają kokosowe amerykańskie naleśniki z ananasem. Sprawdź przepis na pyszny deser z grilla.

„Pamiętajmy o tym, że ciasto naleśnikowe robimy na oko – powinna nam się zgadzać konsystencja.” Kacper Salzman

Duże kawałki grillowanego ananasa w towarzystwie puszystych pancakes – czy można wyobrazić sobie lepszy deser? Dodatek whisky i odrobina kawy sprawiają, że klasyczny ananas zyskuje niezrównany smak. Po dłuższym czasie na grillu, alkohol zawarty w whisky wyparuje, co oznacza, że deser można podać także najmłodszym.

Składniki

  •  ananas
  • 400 ml whisky
  • 200 g brązowego cukru
  •  odrobina kawy
  •  wiórki kokosowe
  •  jajko
  • 400 ml mleka kokosowe
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Whisky irlandzką Jameson łączymy z brązowym cukrem i kawą. Odstawiamy na boczny palnik na grillu.
  2. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na duże kawałki. Smarujemy owoc olejem i grillujemy przez kilka minut na ruszcie.
  3. Jajko ubijamy z brązowym cukrem. Dodajemy mleko kokosowe i odrobinę mleka. Całość ubijamy. Dodajemy mąkę i ponownie ubijamy. Na koniec do przygotowanego ciasta dodajemy wiórki kokosowe. Zgrillowanego ananasa wrzucamy do sosu z whisky i odstawiamy.
  4. Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki. Usmażone pancakesy podajemy z kawałkami ananasa, polane wcześniej przygotowanym sosem i posypane wiórkami kokosowymi.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Flambirowane banany w rumie z cynamonem 30 min 2 osoby Wideo Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla 60 min 3 osoby Wideo Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *