Luty, jak co roku, kojarzy się z Walentynkami. Tradycja ta przyszła do nas z Zachodu, a mało kto wie, że prawdziwe korzenie Święta Zakochanych wywodzą się z czasów pogańskich. Co roku również zastanawiamy się, czym obdarować ukochaną osobę w tym szczególnym dniu. Pomysłów na walentynkowy podarunek może być wiele, a witryny sklepowe i bijące zewsząd reklamy proponują nam zawsze to samo: biżuterię, kwiaty, słodycze czy gadżety. Dlatego warto pokusić się o samodzielne przygotowanie wykwintnej kolacji walentynkowej na grillu, a nasza druga połówka z pewnością doceni nasze starania.

Krótko o historii Walentynek

14 lutego w starożytnym Rzymie był wigilią tzw. Luperkaliów – świąt ku czci Fauna – bożka płodności. Tego dnia urządzano huczne zabawy i liczne obrzędy, w których między innymi młodzi mężczyźni losowali imię, które wcześniej zostało wrzucone do skrzynki przez jedną z dziewczyn. W ten sposób odnajdywali partnerki na czas uroczystości. Dziś święto zakochanych hucznie jest obchodzone w niemal każdym zakątku świata. Z pewnością nie do wszystkich ono przemawia – są i zwolennicy i przeciwnicy Dnia Świętego Walentego. Jeśli jednak chcesz sprawić przyjemność swojej drugiej połówce, sięgnij po akcesoria do grilla i przygotuj coś pysznego.

Kolacja walentynkowa z grilla– przez żołądek do serca

Samodzielnie wykonana kolacja walentynkowa to coś, co każdemu, bez względu na płeć na pewno przypadnie do gustu. W dodatku, aby wykonać potrawę z grilla, nie trzeba być wybitnym kucharzem. Wystarczy odrobinę chęci i dobry przepis, a kilka takich właśnie przed Wami.

Homar z grilla na Walentynki

Mięso homara jest niezwykle delikatne, to wykwintne danie doskonale nadaje się do zaserwowania ukochanej osobie na walentynkową kolację. Do przygotowania homara z grilla będzie potrzebny nam żeliwny kociołek Dutch Oven, w którym ugotujemy skorupiaka oraz nożyce do cięcia kurczaka, za pomocą których przecinamy pancerz, aby wydobyć z niego mięso.

Homara najpierw wrzucamy do wrzątku, a następnie, kiedy już się ugotuje, przygotowujemy do grillowania. Należy pamiętać, że delikatne mięso homara grillujemy bardzo krótko i dodajemy bardzo niewiele dodatków, aby nie przyprawy nie zagłuszyły szlachetnego smaku mięsa. Wystarczy odrobina masła z czosnkiem i pietruszką oraz sól do smaku.

Sprawdź przepis na homara z grilla, kliknij!

Krewetki z grilla – Walentynki

Owoce morza zawsze świetnie sprawdzą się jako wykwintna kolacja. Warto sięgnąć po tę propozycję, zwłaszcza, że krewetki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebują wiele dodatków, aby smakowały wyśmienicie. Istotną zasadą jest wybór takich owoców morza, które są bardzo świeże. Możesz też skorzystać z gotowych mrożonych krewetek, które znajdziesz w sklepach. Jeżeli korzystasz z mrożonych krewetek, pamiętaj, by wcześniej je rozmrozić.

Sprawdź przepis na krewetki z grilla, kliknij!

Grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby

Comber jagnięcy wyróżnia się niesamowitą delikatnością. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu, a jagnięcina jest niezwykle soczysta oraz miękka, a także stanowi bogate źródło witaminy A, B1 i B2. Każda część jagnięciny, czy to udziec, antrykot, łopatka czy comber jagnięcy idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, jak i grillowania. Proponowane przez nas danie to grillowany comber, który z pewnością sprawi radość Twojej drugiej połówce.

Sprawdź przepis na grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby, kliknij!

Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem

Kolejna wykwintna propozycja na walentynkową kolację z grilla to przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, podawane w towarzystwie popcornu oraz solonego karmelu. Przegrzebki świetnie sprawdzą się jako danie w trakcie romantycznej kolacji, bo jak wiadomo – owoce morza to jeden z afrodyzjaków.

Sprawdź przepis na przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem, kliknij!