Krewetki w sosie pomidorowym z grilla
45 min 4 osoby <120 zł

Krewetki w sosie pomidorowym z grilla

Krewetki z grilla można przygotować na mnóstwo różnych sposobów. My cały czas doskonalimy nasz przepis. Musimy się przyznać, że grillowane krewetki w sosie pomidorowym przygotowujemy od lat. Nasza mama uważa je za nasze popisowe danie.

„Krewetki z grilla przyrządzamy najczęściej w sobotę. Wtedy możemy się nimi nacieszyć, jedząc je prosto z woka. Po całym tygodniu jest to miła odmiana od lunchboxów.” Ewa i Natalia

Grillowane krewetki w sosie pomidorowym wyróżnia intensywny smak, niepowtarzalny aromat i krótki czas przygotowania potrawy. Krewetki są też dietetyczne i odpowiednio zbilansowane pod względem makroskładników.

Zobacz też: Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber

Baza pozostaje jednak taka sama – wino, czosnek, pomidory, chilli.

Uwielbiamy gotować z winem. Czasem nawet dodajemy je do potraw… (tak, jak francuska kucharka Julia Child, która jest autorką powyższego cytatu). W czasie gotowania alkohol zawarty w winie wyparowuje, a potrawa zyskuje delikatny winny posmak. Dzięki dodatkowi białego wytrawnego wina, danie nabiera także nieco kwasowości.

Sekret krewetek z grilla to syrop klonowy. Słodki dodatek typu cukier trzcinowy, miód, syrop z agawy czy właśnie syrop klonowy niesamowicie wydobywa smak pomidorów. Wystarczą 2 łyżki, aby osiągnąć zaskakujący efekt.

Sprawdź też: Owoce morza z grilla – Porady Grill360

Tym razem to nie składniki były wyjątkowe, a sposób przygotowania. Potrawę grillowałyśmy w żeliwnym woku marki Weber. Eksperyment na krewetki w sosie pomidorowym się udał :).

Grillowane krewetki można podać z ryżem, makaronem lub bagietką. My wybrałyśmy zdrową alternatywę bagietki, czyli żytni chleb z naszej ulubionej piekarni. Pieczywo delikatnie przyrumieniłyśmy na ruszcie przed podaniem i posmarowałyśmy masełkiem czosnkowo-ziołowym własnej roboty.

Krewetki z grilla wyszły obłędne 🙂

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  • 600 g krewetki tygrysie
  • 500 ml passata pomidorowa
  • 200 ml wino białe wytrawne
  •  główka czosnku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  •  rukola
  • 20 ml syrop klonowy
  • 30 g oliwa z oliwek
  • 30 g masło
  • 150 g chleb żytni
  •  papryczka chilli
  •  przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Grilla marki Weber rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Krewetki obieramy i dokładnie oczyszczamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy według uznania.
  3. Wlewamy oliwę na rozgrzany wok marki Weber i podsmażamy cebulę z 1/3 posiekanego czosnku. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną cukinię. Po kilku minutach wlewamy wino. Grillujemy do zredukowania przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową i połowę pokrojonych pomidorków koktajlowych. Mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy do woka krewetki wraz z czosnkiem (połowa z tego, co zostało) i pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Grillujemy około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i posiekaną papryczką chilli.
  4. W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe oraz chlebek. Chleb kroimy i podpiekamy na ruszcie z obu stron. Masło mieszamy z resztą czosnku, solą i ziołami prowansalskimi. Grillowane krewetki dekorujemy rukolą.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką 2h 2 osoby Wideo Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką
Makaron z krewetkami 30 min 2 osoby Wideo Makaron z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *