Grill360 Przepisy Przepis na krewetki w sosie pomidorowym z grilla

Przepis na krewetki w sosie pomidorowym z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

decofire
0 458
Przepis na krewetki w sosie pomidorowym z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

Krewetki z grilla można przygotować na mnóstwo różnych sposobów. My cały czas doskonalimy nasz przepis. Musimy się przyznać, że grillowane krewetki w sosie pomidorowym przygotowujemy od lat. Nasza mama uważa je za nasze popisowe danie.

Grillowane krewetki w sosie pomidorowym wyróżnia intensywny smak, niepowtarzalny aromat i krótki czas przygotowania potrawy. Krewetki są też dietetyczne i odpowiednio zbilansowane pod względem makroskładników.

Krewetki z grilla przyrządzamy najczęściej w sobotę. Wtedy możemy się nimi nacieszyć, jedząc je prosto z woka. Po całym tygodniu jest to miła odmiana od lunchboxów.

krewetki z grilla

Zobacz też: Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber

Baza pozostaje jednak taka sama – wino, czosnek, pomidory, chilli.

Uwielbiamy gotować z winem. Czasem nawet dodajemy je do potraw… (tak, jak francuska kucharka Julia Child, która jest autorką powyższego cytatu). W czasie gotowania alkohol zawarty w winie wyparowuje, a potrawa zyskuje delikatny winny posmak. Dzięki dodatkowi białego wytrawnego wina, danie nabiera także nieco kwasowości.

Sekret krewetek z grilla to syrop klonowy. Słodki dodatek typu cukier trzcinowy, miód, syrop z agawy czy właśnie syrop klonowy niesamowicie wydobywa smak pomidorów. Wystarczą 2 łyżki, aby osiągnąć zaskakujący efekt.

krewetki z grilla

Sprawdź też: Owoce morza z grilla – Porady Grill360

Tym razem to nie składniki były wyjątkowe, a sposób przygotowania. Potrawę grillowałyśmy w żeliwnym woku marki Weber. Eksperyment na krewetki w sosie pomidorowym się udał :).

Grillowane krewetki można podać z ryżem, makaronem lub bagietką. My wybrałyśmy zdrową alternatywę bagietki, czyli żytni chleb z naszej ulubionej piekarni. Pieczywo delikatnie przyrumieniłyśmy na ruszcie przed podaniem i posmarowałyśmy masełkiem czosnkowo-ziołowym własnej roboty.

Krewetki z grilla wyszły obłędne :).

Grillowane krewetki – składniki (3 porcje)

  • krewetki tygrysie 600g,
  • passata pomidorowa 500 ml,
  • wino białe wytrawne 200 ml,
  • główka czosnku,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 1 cukinia,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • rukola,
  • syrop klonowy 20 ml,
  • oliwa z oliwek 30 g,
  • masło 30 g,
  • chleb żytni 150 g,
  • papryczka chilli,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

składniki potrway

Grillowane krewetki – sposób przygotowania:

Grilla marki Weber rozgrzewamy do 180 stopni.

Krewetki obieramy i dokładnie oczyszczamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy według uznania.

wok na grillu

Wlewamy oliwę na rozgrzany wok marki Weber i podsmażamy cebulę z 1/3 posiekanego czosnku. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną cukinię. Po kilku minutach wlewamy wino. Grillujemy do zredukowania przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową i połowę pokrojonych pomidorków koktajlowych. Mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy do woka krewetki wraz z czosnkiem (połowa z tego, co zostało) i pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Grillujemy około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i posiekaną papryczką chilli.

warzywa na grillu

W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe oraz chlebek. Chleb kroimy i podpiekamy na ruszcie z obu stron. Masło mieszamy z resztą czosnku, solą i ziołami prowansalskimi. Grillowane krewetki dekorujemy rukolą.

Krewetki z grilla

Smacznego!

Ewa i Natalia

LALA company

www.lalacompany.pl

GD Star Rating
loading...
Przepis na krewetki w sosie pomidorowym z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY], 3.0 out of 5 based on 2 ratings