Mięso ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Mięsożercy zgodnie twierdzą, że nie da się bez niego żyć. Wegetarianie i weganie przyznają, że jest to możliwe, dzięki roślinnym odpowiednikom. Jakie mięso jest najzdrowsze i czy warto je jeść? Przeczytaj!

Mięso dostarcza do organizmu wiele odżywczych składników. Pomagają one naszemu organizmowi w prawidłowym rozwoju oraz są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim zawierają takie składniki jak:

  • magnez (pomaga walczyć ze stresem, stanem zapalnym i alergią),
  • fosfor (odpowiada za gospodarkę wodną),
  • potas (poprawia pracę nerek, wchłanianie substancji odżywczych i reguluje ciśnienie krwi),
  • żelazo (wspomaga odporność organizmu, zapobiega anemii),
  • cynk (wspomaga odporność, odpowiada za wygląd skóry),
  • witaminy B1, B6 (odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego),
  • witamina B12 (zapobiega niedokrwistości, jest niezbędna dla wzrostu komórek),
  • witamina PP (niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego).

Zdrowe mięso: kurczak

Kurczak jest lekkostrawny i zawiera dużo białka. Dlatego jest zalecany dla osób uprawiających sport. Poza tym to cenne źródło witaminy A, B, PP, cynku oraz selenu. Te składniki mineralne wspomagają układ nerwowy i zwiększają odporność.

To może Cię zainteresować: Jak przygotować mięso na grilla? – Porady eksperta Grill360

Indyk

Indyk zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i mało tłuszczu. Ponad to jest niskokaloryczny i łatwo trawiony przez organizm. Zawiera dużo magnezu, potasu, żelaza, cynku i fosforu. Jest również źródłem witamin z grupy B, które biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Dlatego lekarze rekomendują go także osobom, które mają problemy z anemią. Ze względu na korzystny wpływ indyka na wytwarzanie czerwonych krwinek, to mięso powinno być składnikiem diety osób z niedokrwistością.

pierś z kurczaka

Zdrowe mięso: królik

Mięso z królika jest chude i delikatne. Zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, witaminy B6 i B12, a także cenne dla zdrowia minerały: żelazo, wapno i fosfor. Jest również bogate w kwas linolenowy, który zmniejsza ryzyko zawału, nadciśnienia i arytmii serca. Regularne spożywanie mięsa z królika wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Dobra wiadomość dla alergików –  królik rzadko wywołuje alergię.

Zdrowe mięso: cielęcina

Cielęcinę zalicza się do mięs czerwonych, ale jest ona zdecydowanie najdelikatniejszym gatunkiem. Jest lekkostrawna i mało kaloryczna. Zawiera stosunkowo mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Dlatego doskonale sprawdzi się dla osób na diecie czy dla małych dzieci.

Sprawdź również: Mięso z grilla – czy każdy rodzaj będzie odpowiedni?

Zdrowe mięso: gęś

Mięso z gęsi mimo, że nie należy do najchudszych, ceni się ze względu na duże ilości przyswajalnych minerałów w tym żelaza, cynku i fosforu. Zawiera również witaminę A, E i witaminy z grupy B. Gęś jest polecana osobom o słabej odporności oraz pacjentom w okresie rekonwalescencji.

Pamiętaj, żeby kupować najzdrowsze mięso, czyli takie, które:

  • ma intensywny kolor i jest pozbawione ciemnych plam,
  • ma delikatny słodki zapach,
  • jest sprężyste i po naciśnięciu wraca do poprzedniego stanu,
  • ma wilgotną powierzchnię,
  • nie jest tanie,
  • pochodzi ze sprawdzonych hodowli,
  • na jego opakowaniu widnieje certyfikat jakości.

Najlepiej kupować mięso w lokalnych delikatesach, albo w sklepach firmowych. Masz możliwość sprawdzenia świeżości i jakości mięsa, a jego porcje nie są zapakowane próżniowo. Zwróć uwagę, czy mięso jest produkowane w Polsce (ma dobrą jakość), czy pochodzi z importu (musi być zamrożone do transportu).

Szukasz więcej porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!