Mięso ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Mięsożercy zgodnie twierdzą, że nie da się bez niego żyć. Wegetarianie i weganie przyznają, że jest to możliwe, dzięki roślinnym odpowiednikom. Jakie mięso jest najzdrowsze i czy warto je jeść? Przeczytaj!
Mięso dostarcza do organizmu wiele odżywczych składników. Pomagają one naszemu organizmowi w prawidłowym rozwoju oraz są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim zawierają takie składniki jak:
- magnez (pomaga walczyć ze stresem, stanem zapalnym i alergią),
- fosfor (odpowiada za gospodarkę wodną),
- potas (poprawia pracę nerek, wchłanianie substancji odżywczych i reguluje ciśnienie krwi),
- żelazo (wspomaga odporność organizmu, zapobiega anemii),
- cynk (wspomaga odporność, odpowiada za wygląd skóry),
- witaminy B1, B6 (odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego),
- witamina B12 (zapobiega niedokrwistości, jest niezbędna dla wzrostu komórek),
- witamina PP (niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego).
Zdrowe mięso: kurczak
Kurczak jest lekkostrawny i zawiera dużo białka. Dlatego jest zalecany dla osób uprawiających sport. Poza tym to cenne źródło witaminy A, B, PP, cynku oraz selenu. Te składniki mineralne wspomagają układ nerwowy i zwiększają odporność.
To może Cię zainteresować: Jak przygotować mięso na grilla? – Porady eksperta Grill360
Indyk
Indyk zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i mało tłuszczu. Ponad to jest niskokaloryczny i łatwo trawiony przez organizm. Zawiera dużo magnezu, potasu, żelaza, cynku i fosforu. Jest również źródłem witamin z grupy B, które biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Dlatego lekarze rekomendują go także osobom, które mają problemy z anemią. Ze względu na korzystny wpływ indyka na wytwarzanie czerwonych krwinek, to mięso powinno być składnikiem diety osób z niedokrwistością.
Zdrowe mięso: królik
Mięso z królika jest chude i delikatne. Zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, witaminy B6 i B12, a także cenne dla zdrowia minerały: żelazo, wapno i fosfor. Jest również bogate w kwas linolenowy, który zmniejsza ryzyko zawału, nadciśnienia i arytmii serca. Regularne spożywanie mięsa z królika wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Dobra wiadomość dla alergików – królik rzadko wywołuje alergię.
Zdrowe mięso: cielęcina
Cielęcinę zalicza się do mięs czerwonych, ale jest ona zdecydowanie najdelikatniejszym gatunkiem. Jest lekkostrawna i mało kaloryczna. Zawiera stosunkowo mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Dlatego doskonale sprawdzi się dla osób na diecie czy dla małych dzieci.
Sprawdź również: Mięso z grilla – czy każdy rodzaj będzie odpowiedni?
Zdrowe mięso: gęś
Mięso z gęsi mimo, że nie należy do najchudszych, ceni się ze względu na duże ilości przyswajalnych minerałów w tym żelaza, cynku i fosforu. Zawiera również witaminę A, E i witaminy z grupy B. Gęś jest polecana osobom o słabej odporności oraz pacjentom w okresie rekonwalescencji.
Pamiętaj, żeby kupować najzdrowsze mięso, czyli takie, które:
- ma intensywny kolor i jest pozbawione ciemnych plam,
- ma delikatny słodki zapach,
- jest sprężyste i po naciśnięciu wraca do poprzedniego stanu,
- ma wilgotną powierzchnię,
- nie jest tanie,
- pochodzi ze sprawdzonych hodowli,
- na jego opakowaniu widnieje certyfikat jakości.
Najlepiej kupować mięso w lokalnych delikatesach, albo w sklepach firmowych. Masz możliwość sprawdzenia świeżości i jakości mięsa, a jego porcje nie są zapakowane próżniowo. Zwróć uwagę, czy mięso jest produkowane w Polsce (ma dobrą jakość), czy pochodzi z importu (musi być zamrożone do transportu).