Kuchenka boczna w grillu gazowym – za i przeciw

Kuchenka boczna w grillu gazowym – za i przeciw

0 143
Kuchenka boczna w grillu gazowym – za i przeciw

Grille gazowe z kuchenką boczną to niejednokrotnie w pełni profesjonalne, zewnętrzne kuchnie gazowe. Bez trudu można przygotować na nich obiad dla kilku czy nawet kilkunastu osób. Grille gazowe zyskują obecnie coraz większą popularność, ze względu na łatwość w obsłudze i innowacyjność. Jednym z udogodnień grilli na gaz jest także kuchenka boczna w grillu gazowym. Tu nasuwa się pytanie – czy jest to niezbędny element profesjonalnego grilla, spełniającego oczekiwania prawdziwego grillmastera?

Kuchenka boczna – najważniejsze za i przeciw

Niewątpliwą zaletą posiadania bocznej półki grilla z dodatkowym palnikiem jest możliwość przygotowania jednocześnie większej ilości potraw. Organizacja przyjęcia dla dużej liczby gości wiąże się z przygotowaniem wielu różnych dań, w możliwie jak najkrótszym czasie. Podczas grillowania burgerów czy szaszłyków, możemy dodatkowo przygotować do nich sos lub przystawkę bez ruszania się z miejsca. Dzięki temu nie narazimy się na przypalenie dodatków, które pierwotnie należałoby przygotować na kuchence, w domu. Manewrowanie między kuchnią a grillem bywa uciążliwe i może odebrać nam przyjemność z grillowania. Dlatego dodatkowy palnik pod ręką jest bardzo przydatny.grill gazowy , polka boczna , grill360 , dodatkowy palnik , ruszt

Patelnia, kociołek, wok – wszystkie te naczynia sprawdzą się na bocznym palniku i pozwolą na przyrządzenie sosów, gulaszów zup i wielu innych dań. Nie musimy dodatkowo brudzić i nagrzewać domowej kuchni – wszystko zrobimy w jednym miejscu, na świeżym powietrzu. Nawet jeśli akurat nie gotujemy na bocznym palniku możemy użyć go także do odstawienia gorących naczyń, czy nagrzanych, zabrudzonych akcesoriów. Dzięki temu nie zniszczymy, ani nie ubrudzimy niepotrzebnie stołu, blatu czy jakiejkolwiek innej powierzchni, której zaszkodzić mógłby gorący spód naczynia. Dodatkowy palnik na grillu gazowym sprawdzi się także w przypadku braku prądu czy awarii gazu – bez problemu zastąpi on kuchenkę domową i pomoże przygotować obiad w kryzysowej sytuacji.

Pewnym minusem grilli z dodatkowym palnikiem jest fakt, że zajmują one więcej miejsca, niż ich bardziej kompaktowe odpowiedniki. Należy jednak pamiętać, że w większości modeli półka boczna z dodatkowym palnikiem jest składana, co daje możliwość zmniejszenia objętości grilla, gdy przyjdzie taka potrzeba. Tak jest na przykład w przypadku grilla Broil King Monarch 390. Większa ilość palników to także większe zużycie gazu, jednak z całą pewnością nie jest ono znaczące i nie nadwyręży naszego budżetu. Ostatecznie palnik dodatkowy, może być używany jedynie okazjonalnie.

Porównaj modele i zapytaj eksperta

Dla lepszego porównania warto przyjrzeć się modelom z i bez półek bocznych z dodatkowym rusztem. Porównanie modeli takich jak na przykład Broil King Monarch 320, 340 i 390 może pomóc rozwiać wątpliwości.

Producenci proponują różne alternatywy podobnych modeli – bez bocznych palników, jak w przypadku modeli o końcówce _20, z jedną lub dwiema składanymi bocznymi półkami, z dodatkowym rusztem w jednej z nich – tak jak w modelach 340 i 390 oraz innych, z końcówką _40 i _90. Wszystkie te modele dopasowane są do innych potrzeb miłośników grillowania. Warto także poznać opinię specjalistów i porozmawiać z doświadczonym sprzedawcą, który przedstawi wszystkie za i przeciw. Należy także zastanowić się nad swoimi oczekiwaniami – półka w grillu gazowym z kuchenką boczną to z pewnością przydatny dodatek, ale jeżeli grillujemy jedynie okazjonalnie być może lepiej wybrać model bardziej kompaktowy. Z drugiej strony to dodatkowe miejsce może przyczynić się do rozwoju umiejętności kulinarnych i częstszego grillowania, a wtedy, po pewnym czasie, może okazać się, że dodatkowy palnik jest już niezbędny.

 

GD Star Rating
loading...
Kuchenka boczna w grillu gazowym - za i przeciw, 5.0 out of 5 based on 4 ratings