Kuchnia turecka na grillu
Kuchnia turecka to jedna z najważniejszych kuchni świata. Jest jedną z tych, które niezależnie od regionu, silnie akcentuje swoją obecność. Smaki Turcji to smaki wielowiekowej tradycji kulinarnej. Kuchnię turecką można przygotować na grillu! Przedstawimy dwa inspirujące przepisy.
Kuzu Kebab
Składniki:
- 750g jagnięciny bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka pełnotłustego jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżeczki płatków papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżego zielonego pieprzu
- 8 obranych pomidorów śliwkowych lub małych pomidorków
- 6 sztuk czerwonej papryki
- 6 sztuk zielonej papryki
- 4 cebule
- 4 chlebki pitta
- 2 łyżki mielonego sumaku (bliskowschodnia przyprawa) – opcjonalnie
W kuchni:
- Pokrój mięso na dwu centymetrowe kostki
- Obierz ząbki czosnku i zmiażdż je. Połącz w naczyniu z jogurtem, oliwą, płatkami papryki, solą i czarnym pieprzem.
- Do jogurtu z przyprawami dorzuć mięso i wymieszaj, tak aby dokładnie pokryć kostki jogurtem. Przykryj naczynie i odstaw zamarynowaną jagnięcinę do lodówki na 6 godzin, mieszając ją w międzyczasie raz czy dwa.
- Po zamarynowaniu, wyjmij mięso z marynaty jogurtowej i wyleją ją.
- Umyj pomidory i papryki, wydrąż je. Pokrój papryki w dwucentymetrową kostkę, obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki.
- Nabijaj poszczególne składniki na szpikulce w następującej kolejności: czerwona papryka, cebula, mięso, pomidor i zielona papryka. Dokładaj produkty w podanej kolejności aż do zapełnienia całego szpikulca.
Na grillu:
- Przygotuj grill do pracy metoda bezpośrednią ustaw temperaturę na 200 stopni.
- Gdy grill nagrzeje się, natłuść ruszt i ułóż na nim kebaby. Zamknij pokrywę. Co pewien czas obracaj kebaby, piecz je tak długo aż na skórce warzyw zaczną pojawiać się pęcherze. Skórka na warzywach powinna marszczyć się i zbrązowieć a jagnięcia upiec się i zarumienić. Mięso powinno być dobrze upieczone w ciągu 8-12 minut.
- Zdejmij szpikulce z grilla. Zsuń mięso i warzywa ze szpikulców i wyłóż na talerz lub półmisek. Warzywa równo podziel. Oprószone sumakiem podawaj od razu z chlebkiem pitta.
Czas przygotowania:
około 1 godziny
Czas grillowania:
12 minut
Kasap Kofte
Składniki:
- 200 g pancetty
- 200 g mięsa z goleni wołowej
- 10g tłuszczu wołowego
- 50g mostka (szponder)
- 100 g cielęciny
- świeży tymianek
- sól morska
- przyprawa cajun
PIYAZ (sałatka fasolowa)
- 1 marchew
- 1 łyżka pietruszki posiekanej
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka dużej fasoli masłowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka białego octu winnego
- ½ cytryny
- sól
W kuchni:
- Włóż pancette, wołowinę, tłuszcz wołowy, mostek i cielęcinę do naczynia i zmiel. Przełóż do miski.
- Umyj świeży tymianek i oderwij listki. Listki wymieszaj z mięsem i dodaj sól. Dopraw do smaku i przypraw Cajun.
- Mieszaj ręka przez 10 minut.
- Mieszankę podziel na porcję o masie 110g. Klopsiki przełóż do lodówki i przechowuj je aż do momentu kiedy nie będą wykładane na ruszt.
- Przygotuj PIYAZ
- Umyj dokładnie marchew i pietruszkę. Zetrzyj marchew na tarce na drobnych oczkach. Posiekaj pietruszkę.
- Cebulę obierz i pokrój w krążki
- Odcedź fasolę, wlej oliwę i ocet winny, sok z cytryny do niewielkiego kubka. Dodaj sól i wymieszaj.
- Wymieszaj fasolę, marchew, cebulę i pietruszkę w dużej misce. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.
Na grillu:
- Przygotuj grill do pracy metoda bezpośrednią, w temperaturze ok. 200 stopni, poczekaj aż grill się nagrzeje.
- Ułóż klopsiki na ruszcie i zamknij pokrywę. Grilluj klopsiki przez 6 minut, w tym czasie obróć 2-3 razy.
- Zdejmij klopsiki z grilla i podawaj z sałatką fasolową PIYAZ.
Czas przygotowania:
około 1 godziny
Czas grillowania:
6 minut