Kuchnia turecka na grillu
60 min 2 osoby

Kuchnia turecka na grillu

Kuchnia turecka to jedna z najważniejszych kuchni świata. Jest jedną z tych, które niezależnie od regionu, silnie akcentuje swoją obecność. Smaki Turcji to smaki wielowiekowej tradycji kulinarnej. Kuchnię turecką można  przygotować na grillu! Przedstawimy dwa inspirujące przepisy.

Kuzu Kebab

Składniki:

  • 750g jagnięciny bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki płatków papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżego zielonego pieprzu
  • 8 obranych pomidorów śliwkowych lub małych pomidorków
  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 6 sztuk zielonej papryki
  • 4 cebule
  • 4 chlebki pitta
  • 2 łyżki mielonego sumaku (bliskowschodnia przyprawa) – opcjonalnie

W kuchni:

  1. Pokrój mięso na dwu centymetrowe kostki
  2. Obierz ząbki czosnku i zmiażdż je. Połącz w naczyniu z jogurtem, oliwą, płatkami papryki, solą i czarnym pieprzem.
  3. Do jogurtu z  przyprawami dorzuć mięso i wymieszaj, tak aby dokładnie pokryć kostki jogurtem. Przykryj naczynie i odstaw zamarynowaną jagnięcinę do lodówki na 6 godzin, mieszając ją w międzyczasie raz czy dwa.
  4. Po zamarynowaniu, wyjmij mięso z marynaty jogurtowej i wyleją ją.
  5. Umyj pomidory i papryki, wydrąż je. Pokrój papryki w dwucentymetrową kostkę, obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki.
  6. Nabijaj poszczególne składniki na szpikulce w następującej kolejności: czerwona papryka, cebula, mięso, pomidor i zielona papryka. Dokładaj produkty w podanej kolejności aż do zapełnienia całego szpikulca.

Na grillu:

  1. Przygotuj grill do pracy metoda bezpośrednią ustaw temperaturę na 200 stopni.
  2. Gdy grill nagrzeje się, natłuść ruszt i ułóż na nim kebaby. Zamknij pokrywę. Co pewien czas obracaj kebaby, piecz je tak długo aż na skórce warzyw zaczną pojawiać się pęcherze. Skórka na warzywach powinna marszczyć się i zbrązowieć a jagnięcia upiec się i zarumienić. Mięso powinno być dobrze upieczone w ciągu 8-12 minut.
  3. Zdejmij szpikulce z grilla. Zsuń mięso i warzywa ze szpikulców i wyłóż na talerz lub półmisek. Warzywa równo podziel. Oprószone sumakiem podawaj od razu z chlebkiem pitta.

Czas przygotowania:

około 1 godziny

Czas grillowania:

12 minut

Kasap Kofte

Składniki:

  • 200 g pancetty
  • 200 g mięsa z goleni wołowej
  • 10g tłuszczu wołowego
  • 50g mostka (szponder)
  • 100 g cielęciny
  • świeży tymianek
  • sól morska
  • przyprawa cajun

 PIYAZ (sałatka fasolowa)

  • 1 marchew
  • 1 łyżka pietruszki posiekanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka dużej fasoli masłowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½ cytryny
  • sól

W kuchni:

  1. Włóż pancette, wołowinę, tłuszcz wołowy, mostek i cielęcinę do naczynia i zmiel. Przełóż do miski.
  2. Umyj świeży tymianek i oderwij listki. Listki wymieszaj z mięsem i dodaj sól. Dopraw do smaku i przypraw Cajun.
  3. Mieszaj ręka przez 10 minut.
  4. Mieszankę podziel na porcję o masie 110g. Klopsiki przełóż do lodówki i przechowuj je aż do momentu kiedy nie będą wykładane na ruszt.
  5. Przygotuj PIYAZ
  6. Umyj dokładnie marchew i pietruszkę. Zetrzyj marchew na tarce na drobnych oczkach. Posiekaj pietruszkę.
  7. Cebulę obierz i pokrój w krążki
  8. Odcedź fasolę, wlej oliwę i ocet winny, sok z cytryny do niewielkiego kubka. Dodaj sól i wymieszaj.
  9. Wymieszaj fasolę, marchew, cebulę i pietruszkę w dużej misce. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.

Na grillu:

  1. Przygotuj grill do pracy metoda bezpośrednią, w temperaturze ok. 200 stopni, poczekaj aż grill się nagrzeje.
  2. Ułóż klopsiki na ruszcie i zamknij pokrywę. Grilluj klopsiki przez 6 minut, w tym czasie obróć 2-3 razy.
  3. Zdejmij klopsiki z grilla i podawaj z sałatką fasolową PIYAZ.

Czas przygotowania:

około 1 godziny

Czas grillowania:

6 minut

Zobacz również:

Nowy Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego 30 min 4 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla