Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Kuchnia turecka na grillu

Kuchnia turecka na grillu

decofire
0 1828
Kuchnia turecka na grillu
Kuchnia turecka to jedna z najważniejszych kuchni świata. Jest jedną z tych, które niezależnie od regionu, silnie akcentuje swoją obecność. Smaki Turcji to smaki wielowiekowej tradycji kulinarnej. Kuchnię turecką można  przygotować na grillu! Przedstawimy dwa inspirujące przepisy. 

Kuzu Kebab

Składniki:

  • 750g jagnięciny bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki płatków papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżego zielonego pieprzu
  • 8 obranych pomidorów śliwkowych lub małych pomidorków
  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 6 sztuk zielonej papryki
  • 4 cebule
  • 4 chlebki pitta
  • 2 łyżki mielonego sumaku (bliskowschodnia przyprawa) – opcjonalnie
W kuchni:

Pokrój mięso na dwu centymetrowe kostki

Obierz ząbki czosnku i zmiażdż je. Połącz w naczyniu z jogurtem, oliwą, płatkami papryki, solą i czarnym pieprzem.

Do jogurtu z  przyprawami dorzuć mięso i wymieszaj, tak aby dokładnie pokryć kostki jogurtem. Przykryj naczynie i odstaw zamarynowaną jagnięcinę do lodówki na 6 godzin, mieszając ją w międzyczasie raz czy dwa.

Po zamarynowaniu, wyjmij mięso z marynaty jogurtowej i wyleją ją.

Umyj pomidory i papryki, wydrąż je. Pokrój papryki w dwucentymetrową kostkę, obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki.

Nabijaj poszczególne składniki na szpikulce w następującej kolejności: czerwona papryka, cebula, mięso, pomidor i zielona papryka. Dokładaj produkty w podanej kolejności aż do zapełnienia całego szpikulca.

Na grillu:

Przygotuj grill do pracy metoda bezpośrednią ustaw temperaturę na 200 stopni.

Gdy grill nagrzeje się, natłuść ruszt i ułóż na nim kebaby. Zamknij pokrywę. Co pewien czas obracaj kebaby, piecz je tak długo aż na skórce warzyw zaczną pojawiać się pęcherze. Skórka na warzywach powinna marszczyć się i zbrązowieć a jagnięcia upiec się i zarumienić. Mięso powinno być dobrze upieczone w ciągu 8-12 minut.

Zdejmij szpikulce z grilla. Zsuń mięso i warzywa ze szpikulców i wyłóż na talerz lub półmisek. Warzywa równo podziel. Oprószone sumakiem podawaj od razu z chlebkiem pitta.

Czas przygotowania:

około 1 godziny

Czas grillowania:

12 minut

Liczna osób:

4 os.

Akcesoria:

Szpikulce 

 

 

Kasap Kofte
Składniki:
  • 200 g pancetty
  • 200 g mięsa z goleni wołowej
  • 10g tłuszczu wołowego
  • 50g mostka (szponder)
  • 100 g cielęciny
  • świeży tymianek
  • sól morska
  • przyprawa cajun
 PIYAZ (sałatka fasolowa)
  • 1 marchew
  • 1 łyżka pietruszki posiekanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka dużej fasoli masłowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½ cytryny
  • sól
W kuchni:

Włóż pancette, wołowinę, tłuszcz wołowy, mostek i cielęcinę do naczynia i zmiel. Przełóż do miski.

Umyj świeży tymianek i oderwij listki. Listki wymieszaj z mięsem i dodaj sól. Dopraw do smaku i przypraw Cajun.

Mieszaj ręka przez 10 minut.

Mieszankę podziel na porcję o masie 110g. Klopsiki przełóż do lodówki i przechowuj je aż do momentu kiedy nie będą wykładane na ruszt.

Przygotuj PIYAZ

Umyj dokładnie marchew i pietruszkę. Zetrzyj marchew na tarce na drobnych oczkach. Posiekaj pietruszkę.

Cebulę obierz i pokrój w krążki

Odcedź fasolę, wlej oliwę i ocet winny, sok z cytryny do niewielkiego kubka. Dodaj sól i wymieszaj.

Wymieszaj fasolę, marchew, cebulę i pietruszkę w dużej misce. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.

Na grillu:

Przygotuj grill do pracy metoda bezpośrednią, w temperaturze ok. 200 stopni, poczekaj aż grill się nagrzeje.

Ułóż klopsiki na ruszcie i zamknij pokrywę. Grilluj klopsiki przez 6 minut, w tym czasie obróć 2-3 razy.

Zdejmij klopsiki z grilla i podawaj z sałatką fasolową PIYAZ.

Czas przygotowania:

około 1 godziny

Czas grillowania:

6 minut

Liczba osób – porcji:

2 os.

Akcesoria:

łyżka do naczyń 

 

GD Star Rating
a WordPress rating system
Kuchnia turecka na grillu, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Tosty z krewetkami [PRZEPIS]

decofire
0 21
Flambirowane brzoskwinie [PRZEPIS]

decofire
0 29