Kurczak pieczony na piwie typu milk stout
Teoretycznie żadnej filozofii nie ma w nadzianiu kurczaka na specjalny stojak i grillowania go w odpowiedniej temperaturze. Jednakże, pamiętając o z pozoru nieistotnych drobiazgach, jak np. natarcie kurczaka przyprawami piernikowymi, czy masłem, można osiągnąć prawdziwe kulinarne dzieło. Bo kurczak może smakować dobrze, ale może być też przyrządzony po mistrzowsku. Zapraszamy do tego drugiego! 🙂
Składniki
- Kurczak z wolnego wybiegu
- Przyprawy piernikowe
- Masło
- Starta skórka z cytryny
- Mleczko skondensowane
- Sól
- Pieprz
- Piwo typu stout (może być też porter)
Przygotowanie:
- Natrzyj kurczaka solą i przyprawami piernikowymi (również pod skórą i wewnątrz). Pod skórę włóż odrobinę masła.
- Do stojaka na kurczaka nalej piwo i nadziej na niego kurczaka.
- Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
- Włóż stojak do kurczaka a pod nim umieść tackę aluminiową (na nią będzie ściekał tłuszcz z kurczaka).
- Piecz kurczaka, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 78’C, wówczas umocz pędzel kuchenny w skondensowanym mleku i posmaruj kurczaka na całej powierzchni.
- Grilluj kurczaka do momentu, gdy wewnątrz mięsa osiągnie temperaturę 82’C.
- Zdejmij kurczaka z rusztu i daj mu odpocząć – ok. 20 minut w temperaturze pokojowej