Kurczak Tandoori – pomysł na danie z grilla Weber
Przepis idealny dla każdego, kto uwielbia bogatą w smaki i aromaty kuchnię indyjską. Kurczak Tandoori – jego nazwa pochodzi od tradycyjnego pieca glinianego tandoor, gdzie kawałki kurczaka pieką się na szpikulcach w bardzo wysokiej temperaturze. Polecamy!
Kurczak Tandoori to orientalne danie znane w kuchni indyjskiej. Mięso marynujemy w jogurcie z przyprawami i wypiekamy w glinianym piecu. W naszych warunkach możemy wykorzystać doskonałe grille węglowe takie jak Kamado Joe lub Big Green Egg, których mechanizm opiera się na dawnych glinianych piecach wykorzystywanych w Chinach. Kraje azjatyckie były zachwycone stworzonym modelem i postawiły zająć się produkcją grilli o nazwie „Kamado”. Taki grill doskonale nadaje się do przygotowania kurczaka Tandoori, możemy także spróbować przygotować go na grillu tradycyjnym.
Składniki
- 500 g jogurtu
- ½ łyżki startego imbiru
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- 1 łyżeczka wysuszonych ziaren kolendry
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki goździków
- 1,5 kg piersi kurczaka lub nóżek, ze skórką
- 1 limonka
- olej
Przygotowanie:
- Jogurt dokładnie wymieszać z imbirem, czosnkiem, sproszkowaną papryką, solą, cynamonem, kolendrą, pieprzem i goździkami.
- Ostrym nożem ponacinać piersi z kurczaka. Mięso natrzeć marynatą jogurtową. Odstawić przykryte do lodówki na minimum 8 godzin do marynowania.
- Ruszt posmarować niewielką ilość oliwy. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i grillować przez 40 minut w średniej temperaturze, aż mięso będzie w pełni dopieczone.
- Doprawić pieprzem i podawać na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita.