Kurczak Tandoori – pomysł na danie z grilla Weber

Kurczak Tandoori – pomysł na danie z grilla Weber

Kurczak Tandoori – pomysł na danie z grilla Weber

Przepis idealny dla każdego kto uwielbia bogatą w smaki i aromaty kuchnię indyjską. Kurczak Tandoori –  jego nazwa pochodzi od tradycyjnego pieca glinianego tandoor, gdzie kawałki kurczaka pieką się na szpikulcach w bardzo wysokiej temperaturze. Polecamy!

Informacje o przepisie:

Czas przygotowania: 15 min

Czas przyrządzania: 40 min

Stopień trudności: średni

Akcesoria: Weber BBQ Grill-Oil – olej zapobiegający przywieraniu potraw

Metoda grillowania: pośrednia

Kurczak Tandoori

 

Składniki:
  • 500 g jogurtu
  • ½ łyżki startego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka wysuszonych ziaren kolendry
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki goździków
  • 1,5 kg piersi kurczaka lub nóżek, ze skórką
  • Olej
  • Ćwiartki limonki do dekoracji
Kurczak Tandoori – Przygotowanie:

Jogurt dokładnie wymieszać z imbirem, czosnkiem, sproszkowaną papryką, solą, cynamonem, kolendrą, pieprzem i goździkami.

Ostrym nożem ponacinać piersi z kurczaka. Mięso natrzeć marynatą jogurtową. Odstawić przykryte do lodówki na minimum 8 godzin do marynowania.

Ruszt posmarować niewielką ilość oliwy. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i grillować przez 40 minut w średniej temperaturze, aż mięso będzie w pełni dopieczone.

Doprawić pieprzem i podawać na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita.

GD Star Rating
loading...
Kurczak Tandoori - pomysł na danie z grilla Weber, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Reklama