Słyszymy ciągle, że tłuszczu należy unikać. Nic bardziej mylnego! Potrzebujemy go jak wszystkich innych składników pokarmowych, powinien stanowić około 20% naszej codziennej diety. Musimy tylko wiedzieć, że pewne tłuszcze nam szkodzą, a inne mają działanie prozdrowotne. Dobry tłuszcz to taki, który zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT).

Tłuszcz dostarcza energii, jest też nośnikiem witamin A, D, E oraz K i chroni je przed utlenieniem. Ponadto pomaga w trawieniu oraz umożliwia przyswajanie substancji odżywczych. W skład naszych pokarmów wchodzą tłuszcze złe i dobre. To zależy od rodzaju kwasów tłuszczowych, czyli ich budulca. Kwasy nasycone, które należy spożywać z umiarem, znajdują się głównie w tłuszczach stałych, czyli zwierzęcych – maśle, słoninie, łoju. Nie są niezbędnymi składnikami pożywienia, bo organizm potrafi je sam syntetyzować. Najgorsze są tłuszcze trans, czyli te zawarte w produktach smażonych w głębokim tłuszczu, typu frytki czy chipsy. Gdy zbyt często spożywamy jedzenie typu „fast food” w naszej krwi rośnie poziom złej frakcji cholesterolu, grożą nam choroby wątroby, miażdżyca, cukrzyca i otyłość.

akademia-zdrowego-grillowania-kwasy-tłuszczowe-1

Co innego kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT). Tych nasz organizm samodzielnie nie produkuje, są natomiast konieczne do prawidłowego funkcjonowania. Nie bez przyczyny nazywa się je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, w skrócie NNKT. Muszą być regularnie dostarczane z zewnątrz.

Kwasy tłuszczowe nienasycone – gdzie je znaleźć?

Do NNKT zalicza się kwasy z grupy omega-6 i omega-3. Te z grupy omega-6 znajdują się w olejach jadalnych – kukurydzianym, sojowym, sezamowym, słonecznikowym, z wiesiołka, ogórecznika, kiełków pszenicy. Kwasy z grupy omega-3 są zawarte w niektórych zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych (np. lnianym, z pestek dyni). Można je też znaleźć – choć w znacznie mniejszych ilościach – w siemieniu lnianym oraz orzechach. Jednakże pod względem odżywczym pierwszym i najwartościowszym ich źródłem są tłuste ryby morskie- łososie, makrele, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki, oraz owoce morza.

akademia-zdrowego-grillowania kwasy tłuszczowe nienasycone