Pomysły na łososia z grilla
Ryba z grilla to pyszne i zdrowe danie. A jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych opcji na grillowaną rybę jest łosoś. Można go przyrządzić na wiele sposób i serwować z dodatkiem warzyw czy sałatek. Łosoś świetnie nadaję się także do wędzenia i grillowania na deskach cedrowych. Można z niego przygotować lekkie, zdrowe a zarazem wykwintne danie. Przedstawiamy kilka inspirujących pomysłów na pysznego grillowanego łososia!
Łosoś w stylu japońskim
Propozycja dla tych, którzy lubią kuchnie japońską. Dzięki odpowiednim przyprawom, idealnie komponującym się z rybą, potrawa nabiera orientalnego charakteru.
Składniki:
- Filet z łososia
- 2 łyżki czerwonego miso
- 1 łyżka startego imbiru
- Drobno posiekana cebula
- Brązowy cukier
- Wyciśnięty ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Ruszt należy rozgrzać i naoliwić. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnej misce i nacieramy nią rybę. Odkładamy na parę minut. Fileta umieścić na rozgrzanym ruszcie i grillować ok 12 – 14 minut z każdej strony.
Łosoś na desce cedrowej
Grillowanie na deskach cedrowych łososia to idealny sposób, aby uzyskać wspaniały smak i aromat. Ryba nie traci na swoim delikatnym smaku, a jednocześnie zyskuję charakterystyczny dymny aromat, dzięki drewnianym deskom.
Składniki:
- 4 steki z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 deska cedrowa namoczona w wodzie
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od rozgrzania grilla. Łączymy oliwę z oliwek, musztardę sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy łososia z jednej i drugiej strony. Deskę cedrową należy namoczyć wcześniej przez 30 minut w wodzie. Na tak przygotowanej desce umieszczamy rybę. Grillujemy w średniej temperaturze przez 30 – 40 minut.
Akcesoria:
Łosoś wędzony Jerk
Wariacja polega na połączeniu aromatycznych przypraw z dymem olchowym wytwarzanym przez wędzarnie, który doskonale pasuję do łososia. Świetnie komponuję się ze słodkim sosem barbecue.
Składniki:
- Filet z łososia
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka płatków suszonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Łączymy razem składniki mieszanki przyprawowej i dokładnie nacieramy nią łososia. Aby mięso rybie przeszło aromatem przypraw, pozostawiamy je na 1-2 godziny. Do tego przepisu niezbędna jest wędzarnia. Należy przygotować ją do wędzenia dymem olchowym w temperaturze 95 stopni. Rybę wędzimy przez co najmniej jedną godzinę.