Pomysły na łososia z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Pomysły na łososia z grilla

Ryba z grilla to pyszne i zdrowe danie. A jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych opcji na grillowaną rybę jest łosoś. Można go przyrządzić na wiele sposób i serwować z dodatkiem warzyw czy sałatek. Łosoś świetnie nadaję się także do wędzenia i grillowania na deskach cedrowych. Można z niego przygotować lekkie, zdrowe a zarazem wykwintne danie. Przedstawiamy kilka inspirujących pomysłów na pysznego grillowanego łososia!

Łosoś w stylu japońskim

Propozycja dla tych, którzy lubią kuchnie japońską. Dzięki odpowiednim przyprawom, idealnie komponującym się z rybą, potrawa nabiera orientalnego charakteru.

Składniki:

  • Filet z łososia
  • 2 łyżki czerwonego miso
  • 1 łyżka startego imbiru
  • Drobno posiekana cebula
  • Brązowy cukier
  • Wyciśnięty ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Ruszt należy rozgrzać i naoliwić. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnej misce i nacieramy nią rybę. Odkładamy na parę minut. Fileta umieścić na rozgrzanym ruszcie i grillować ok 12 – 14 minut z każdej strony.

Łosoś na desce cedrowej

Grillowanie na deskach cedrowych łososia to idealny sposób, aby uzyskać wspaniały smak i aromat. Ryba nie traci na swoim delikatnym smaku, a jednocześnie zyskuję charakterystyczny dymny aromat, dzięki drewnianym deskom.

Składniki:

  • 4 steki z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 deska cedrowa namoczona w wodzie

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od rozgrzania grilla. Łączymy oliwę z oliwek, musztardę sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy łososia z jednej i drugiej strony. Deskę cedrową należy namoczyć wcześniej przez 30 minut w wodzie. Na tak przygotowanej desce umieszczamy rybę. Grillujemy w średniej temperaturze przez 30 – 40 minut.

Akcesoria:

deska cedrowa

Łosoś wędzony Jerk

Wariacja polega na połączeniu aromatycznych przypraw z dymem olchowym wytwarzanym przez wędzarnie, który doskonale pasuję do łososia. Świetnie komponuję się ze słodkim sosem barbecue.

Składniki:

  • Filet z łososia
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka płatków suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Łączymy razem składniki mieszanki przyprawowej i dokładnie nacieramy nią łososia. Aby mięso rybie przeszło aromatem przypraw, pozostawiamy je na 1-2 godziny. Do tego przepisu niezbędna jest wędzarnia. Należy przygotować ją do wędzenia dymem olchowym w temperaturze 95 stopni. Rybę wędzimy przez co najmniej jedną godzinę.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków