Grill360 Przepisy Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Łosoś z grilla z czarnym ryżem [PRZEPIS LALA COMPANY]

decofire
0 100
Łosoś z grilla z czarnym ryżem [PRZEPIS LALA COMPANY]

Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Przyrządzenie jej nie zajmuje wiele czasu, więc idealnie sprawdza się na szybki obiad do pracy, odwiedziny znajomych czy nawet romantyczną kolację. Tym razem zdecydowałyśmy się na przygotowanie grillowanego łososia. Smaku i aromatu łososia z grilla nie da się odtworzyć w piekarniku. 

Ryż jest naszym numerem 1. na liście dodatków. Przyrządzamy go zwykle na wiele różnych sposobów i wciąż wymyślamy nowe kombinacje. Dziś postawiłyśmy na łososia z czarnym ryżem oraz groszkiem cukrowym, kapustą pak choi i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Smak grillowanego łososia został podkreślony białym winem, czosnkiem i miodem.

Przyrządzając nowe potrawy na grillu, odkrywamy jakie możliwości daje nam ten sprzęt. Okazuje się, że każdą potrawę jesteśmy w stanie przygotować na ruszcie. Nieograniczone możliwości to argument, żeby grilla elektrycznego przenieść na stałe do kuchni, ogrodu lub na taras.

Zobacz też: Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków [PRZEPIS HUNGRY EYES]

Łosoś z czarnym ryżem

Łosoś z grilla przepis

Grillowany łosoś: składniki (2 porcje)

Łosoś z grilla

  • 2 świeże filety z łososia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 plastry cytryny,
  • cebula 50 g,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • mieszanka suszonych przypraw, np.: bazylia, zioła prowansalskie.

łosoś

Czarny ryż z dodatkami:

  • czarny ryż 200 g,
  • groszek cukrowy 130 g,
  • 1 mała kapusta pak choi,
  • 150 ml białego wina,
  • pomidorki koktajlowe (wedle uznania),
  • 1 łyżka pesto z bazylii,
  • łyżka miodu/syropu klonowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: suszona bazylia, chilli, wędzona papryka,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Łosoś z grilla: sposób przygotowania

Przyrządzenie łososia z czarnym ryżem zaczynamy od przygotowania dodatków, ponieważ ugotowanie ryżu trwa dłużej.

tacki

Ryż opłukujemy zimną wodą, następnie umieszczamy w tacce aluminiowej marki WEBER i zalewamy wodą (stosunek ryżu do wody: 1:2). Delikatnie solimy. Tackę pozostawiamy na rozgrzanym i przykrytym grillu przez 40 min. W międzyczasie mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna tacki.

Łosoś z czarnym ryżem

Sprawdź również: Wędzarka do ryb. Czy warto w nią zainwestować?

Czosnek (zarówno do łososia, jak i ryżu) obieramy oraz kroimy w plasterki.

Grillowany łosoś

Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy w koszu do grillowania ryb marki WEBER.

Grillowany łosoś

Na grzbiecie grillowanego łososia układamy czosnek, plasterki cytryny, a na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz suszonymi przyprawami. Zaciskamy koszyk do grillowania. Łososia z grilla elektrycznego trzymamy ok. 15-20 min na rozgrzanym ruszcie pod przykryciem (ok. 180 stopni).

Grillowany łosoś

Kroimy cebulę oraz kapustę pak choi. W woku marki WEBER rozgrzewamy masło, następnie szklimy cebulkę. Przesypujemy również ugotowany czarny ryż. Zawartość zalewamy białym winem i dokładnie mieszamy.

Grillowany łosoś

Pozostawiamy na rozgrzanym grillu do momentu odparowania wina.  Następnie znów mieszamy oraz dodajemy ugotowany wcześniej groszek cukrowy, pokrojoną kapustę pak choi i miód.

Łosoś z czarnym ryżem

Dodajemy pesto, czosnek (dodając go pod koniec grillowania – nie traci swoich właściwości i pozostawia niesamowity aromat) oraz przyprawiamy wedle uznania. Całość mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy pokroje w ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Grillowany łosoś

Grillowanego łososia serwujemy na talerzu wraz z ryżem.

Grillowany łosoś

Smacznego!

Ewa i Natalia

LALA Company

www.lalacompany.pl

 

GD Star Rating
loading...