Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Przyrządzenie jej nie zajmuje wiele czasu, więc idealnie sprawdza się na szybki obiad do pracy, odwiedziny znajomych czy nawet romantyczną kolację. Tym razem zdecydowałyśmy się na przygotowanie grillowanego łososia. Smaku i aromatu łososia z grilla nie da się odtworzyć w piekarniku.
Przyrządzając nowe potrawy na grillu, odkrywamy, jakie możliwości daje nam ten sprzęt. Okazuje się, że każdą potrawę jesteśmy w stanie przygotować na ruszcie. Nieograniczone możliwości to argument, żeby grilla elektrycznego przenieść na stałe do kuchni, ogrodu lub na taras.
Zobacz też: Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- 2 świeże filety z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry cytryny
- 50 g cebula
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- mieszanka suszonych przypraw, np.: bazylia, zioła prowansalskie.
- Czarny ryż z dodatkami:
- 200 g czarny ryż
- 130 g groszek cukrowy
- 1 mała kapusta pak choi
- 150 ml białego wina
- pomidorki koktajlowe (wedle uznania)
- 1 łyżka pesto z bazylii
- łyżka miodu/syropu klonowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: suszona bazylia, chilli, wędzona papryka,
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Przyrządzenie łososia z czarnym ryżem zaczynamy od przygotowania dodatków, ponieważ ugotowanie ryżu trwa dłużej.
- Ryż opłukujemy zimną wodą, następnie umieszczamy w tacce aluminiowej marki Weber i zalewamy wodą (stosunek ryżu do wody: 1:2). Delikatnie solimy. Tackę pozostawiamy na rozgrzanym i przykrytym grillu przez 40 min. W międzyczasie mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna tacki.
- Czosnek (zarówno do łososia, jak i ryżu) obieramy oraz kroimy w plasterki.
- Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy w koszu do grillowania ryb marki Weber.
- Na grzbiecie grillowanego łososia układamy czosnek, plasterki cytryny, a na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz suszonymi przyprawami. Zaciskamy koszyk do grillowania. Łososia z grilla elektrycznego trzymamy ok. 15-20 min na rozgrzanym ruszcie pod przykryciem (ok. 180 stopni).
- Kroimy cebulę oraz kapustę pak choi. W woku marki Weber rozgrzewamy masło, następnie szklimy cebulkę. Przesypujemy również ugotowany czarny ryż. Zawartość zalewamy białym winem i dokładnie mieszamy.
- Pozostawiamy na rozgrzanym grillu do momentu odparowania wina. Następnie znów mieszamy oraz dodajemy ugotowany wcześniej groszek cukrowy, pokrojoną kapustę pak choi i miód.
- Dodajemy pesto, czosnek (dodając go pod koniec grillowania – nie traci swoich właściwości i pozostawia niesamowity aromat) oraz przyprawiamy wedle uznania. Całość mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy pokroje w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
- Grillowanego łososia serwujemy na talerzu wraz z ryżem.