Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber
Przedstawiamy przepis na pyszne danie z grilla Weber – Łosoś z sosem kokosowym z curry. Szybkie, proste i niesamowicie efektowne danie.
Ciekawostka
Sos według tego przepisu zawiera kilka klasycznych tajskich składników, takich jak mleczko kokosowe, czerwona pasta curry.
Śmietana, która zbiera się na powierzchni schłodzonego mleczka kokosowego, ma bardzo dużo tłuszczu. Korzenne aromaty pasty curry mogą się lepiej rozwijać, jeśli smaży się ją na tej śmietanie przed dodaniem mleczko kokosowego i pozostałych składników.
Źródło: J. Purviance , Wielka księga grillowania według Webera
Składniki
- 300 ml schłodzonego mleczka kokosowego
- 3 ½ łyżki tajskiej czerwonej pasty curry (ze sklepu z żywnością azjatycką)
- 1 łyżka sosu rybnego (ze sklepu z żywnością azjatycką)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 filet z łososia bez skóry, ok. 1 kg
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki drobno pokrojonej dymki
Przygotowanie:
- Ze schłodzonego mleczka kokosowego zebrać 4 łyżki śmietany, która osadza się na jego powierzchni, i zagotować ją w rondelku na niezbyt dużym ogniu. Dodać 2 łyżki pasty i mieszając, gotować 3-5 min, aż zapach curry w pełni się rozwinie. Dodać pozostałe mleczko i dokładnie wszystko wymieszać. Przyprawić sosem rybnym, sojowym oraz cukrem. Sos ponownie zagotować i trzymać w niskiej temperaturze przez 5-0 min, aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika.
- Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze.
- Filet z łososia oczyścić pęsetą z ości (jeśli jeszcze są). Pokroić na paski o grubości 2 cm i pojedynczo nabić je na szpikulce.
- W miseczce wymieszać pozostałe 1 ½ łyżki pasty curry z olejem i posmarować tą mieszaniną łososia. Ruszt grilla oczyścić szczotką. Szaszłyki z łososia grillować metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie przez 2-4 min, aż będzie można je łatwo zdjąć z grilla szczypcami. Szaszłyki odwrócić i grillować, aż odpowiednio się upieką. Po 1-2 min są medium rare (na wpół upieczone). Sos ponownie podgrzać, przelać do sosjerki albo nalać na talerze. Szaszłyk ułożyć na sosie, posypać dymką i podawać na ciepło.