Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna

Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna

Podniesie walory smakowe każdego mięsa wrzuconego na ruszt. Wystarczy, aby mięso poleżało w miksturze całą noc, a na następny dzień nasze kubki smakowe odkryją nowe oblicze znanych potraw.

Marynata do mięsa jest potrzeba, aby wzmocnić i przed wszystkim wydobyć najlepsze walory smakowe z przygotowywanej potrawy. Błędnym myśleniem jest, że marynata jest dodatkiem do mięsa. Jest ona potrzebna pomimo różnych dodatków i niezależnie od rodzaju mięsa czy ryb.

Marynata do mięsa ? Kilka składników i gotowe!

Marynowanie mięsa nie jest trudnym do osiągnięcia procesem. Nawet początkujący miłośnik grillowanych potraw powinien sobie poradzić w przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Zazwyczaj jest to połączenie kilku składników, ogólnodostępnych przypraw oraz składnika wiążącego np. oliwy z oliwek, octu balsamicznego czy wina.

Następnie wystarczy taką miksturą natrzeć mięso, najlepiej podzielone na porcje, szczelnie owinąć i włożyć do lodówki. Cały proces zachodzi już samodzielnie, nam zostało uzbroić się w cierpliwość.

Liczy się czas i rodzaj mięsa

Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze mięso przeszło wszystkimi smakami i jest odpowiednio zamarynowane, możemy je kilkukrotnie przewracać, tak aby cały czas było odpowiednio obłożone przygotowaną marynatą.

Należy jednak pamiętać o dostosowaniu czasu marynowania do rodzaju mięsa. Białe i delikatne zamarynuje się przez noc, a w przypadku kiedy mamy mniej czasu, nawet przez kilka godzin. Wołowina czy twardsze mięsa, będzie potrzebowała nawet kilku dni w mieszance przypraw. Nie wolno marynować zamrożonego mięsa, ponieważ po rozmrożeniu będzie ono twarde i suche.

Niemal każde mięso i ryby sprawdzą się w marynacie ziołowej, do której potrzebujemy 2 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki oleju oraz ulubione ziołowe przyprawy np. gorczycę, jałowiec, tymianek i rozmaryn.

Marynata miodowa ciekawie podkreśli smak kurczaka i wieprzowiny, natomiast jogurtowa będzie idealna dla delikatniejszych mięs, jak indyk czy jagnięcina.

Składniki

  • 2 szklanki wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  •  gorczyca
  •  jałowiec
  •  tymianek
  •  rozmaryn

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło