Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna
Podniesie walory smakowe każdego mięsa wrzuconego na ruszt. Wystarczy, aby mięso poleżało w miksturze całą noc, a na następny dzień nasze kubki smakowe odkryją nowe oblicze znanych potraw.
Marynata do mięsa jest potrzeba, aby wzmocnić i przed wszystkim wydobyć najlepsze walory smakowe z przygotowywanej potrawy. Błędnym myśleniem jest, że marynata jest dodatkiem do mięsa. Jest ona potrzebna pomimo różnych dodatków i niezależnie od rodzaju mięsa czy ryb.
Marynata do mięsa ? Kilka składników i gotowe!
Marynowanie mięsa nie jest trudnym do osiągnięcia procesem. Nawet początkujący miłośnik grillowanych potraw powinien sobie poradzić w przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Zazwyczaj jest to połączenie kilku składników, ogólnodostępnych przypraw oraz składnika wiążącego np. oliwy z oliwek, octu balsamicznego czy wina.
Następnie wystarczy taką miksturą natrzeć mięso, najlepiej podzielone na porcje, szczelnie owinąć i włożyć do lodówki. Cały proces zachodzi już samodzielnie, nam zostało uzbroić się w cierpliwość.
Liczy się czas i rodzaj mięsa
Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze mięso przeszło wszystkimi smakami i jest odpowiednio zamarynowane, możemy je kilkukrotnie przewracać, tak aby cały czas było odpowiednio obłożone przygotowaną marynatą.
Należy jednak pamiętać o dostosowaniu czasu marynowania do rodzaju mięsa. Białe i delikatne zamarynuje się przez noc, a w przypadku kiedy mamy mniej czasu, nawet przez kilka godzin. Wołowina czy twardsze mięsa, będzie potrzebowała nawet kilku dni w mieszance przypraw. Nie wolno marynować zamrożonego mięsa, ponieważ po rozmrożeniu będzie ono twarde i suche.
Niemal każde mięso i ryby sprawdzą się w marynacie ziołowej, do której potrzebujemy 2 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki oleju oraz ulubione ziołowe przyprawy np. gorczycę, jałowiec, tymianek i rozmaryn.
Marynata miodowa ciekawie podkreśli smak kurczaka i wieprzowiny, natomiast jogurtowa będzie idealna dla delikatniejszych mięs, jak indyk czy jagnięcina.
Składniki
- 2 szklanki wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- gorczyca
- jałowiec
- tymianek
- rozmaryn