Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna – Porady Grill360

Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna – Porady Grill360

Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna – Porady Grill360

Podniesie walory smakowe każdego mięsa wrzuconego na ruszt. Wystarczy, aby mięso poleżało w miksturze całą noc, a na następny dzień nasze kubki smakowe odkryją nowe oblicze znanych potraw.

 Marynata do mięsa jest potrzeba, aby wzmocnić i przed wszystkim wydobyć najlepsze walory smakowe z przygotowywanej potrawy. Błędnym myśleniem jest, że marynata jest dodatkiem do mięsa. Jest ona potrzebna pomimo różnych dodatków i niezależnie od rodzaju mięsa czy ryb. 

Marynata do mięsa ? Kilka składników i gotowe!

 Marynowanie mięsa nie jest trudnym do osiągnięcia procesem. Nawet początkujący miłośnik grillowanych potraw powinien sobie poradzić w przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Zazwyczaj jest to połączenie kilku składników, ogólnodostępnych przypraw oraz składnika wiążącego np. oliwy z oliwek, octu balsamicznego czy wina.

Następnie wystarczy taką miksturą natrzeć mięso, najlepiej podzielone na porcje, szczelnie owinąć i włożyć do lodówki. Cały proces zachodzi już samodzielnie, nam zostało uzbroić się w cierpliwość.

Liczy się czas i rodzaj mięsa

Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze mięso przeszło wszystkimi smakami i jest odpowiednio zamarynowane, możemy je kilkukrotnie przewracać, tak aby cały czas było odpowiednio obłożone przygotowaną marynatą.

Należy jednak pamiętać o dostosowaniu czasu marynowania do rodzaju mięsa. Białe i delikatne zamarynuje się przez noc, a w przypadku kiedy mamy mniej czasu, nawet przez kilka godzin. Wołowina czy twardsze mięsa, będzie potrzebowała nawet kilku dni w mieszance przypraw. Nie wolno marynować zamrożonego mięsa, ponieważ po rozmrożeniu będzie ono twarde i suche.

Niemal każde mięso i ryby sprawdzą się w marynacie ziołowej, do której potrzebujemy 2 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki oleju oraz ulubione ziołowe przyprawy np. gorczycę, jałowiec, tymianek i rozmaryn.

Marynata miodowa ciekawie podkreśli smak kurczaka i wieprzowiny, natomiast jogurtowa będzie idealna dla delikatniejszych mięs, jak indyk czy jagnięcina.

Marynata ziołowa – składniki:
  • 2 szklanki wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • gorczyca
  • jałowiec
  • tymianek
  • rozmaryn

Akcesoria:
trzepaczka do naczyń o delikatnej powierzchni

Marynata do mięsa

GD Star Rating
loading...
Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna - Porady Grill360, 5.0 out of 5 based on 3 ratings