Jako dietetyk zachęcam, aby używać w kuchni jak największej ilości ziół i starać się zastąpić nimi dodawanie soli do potraw. Wyjdzie wam to na zdrowie! 🙂 Oto kilka pomysłów na marynaty do potraw z grilla.

W najnowszych badaniach J. Scott Smith z Uniwersytetu Stanowego w Kansas udowodnił, iż naturalne przyprawy neutralizują szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania. Najlepszą ochronę zapewniają: rozmaryn, kurkuma, imbir. Należy więc do marynat używać przede wszystkim mieszanki tych przypraw. Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne, podobnie jak imbir.

Sprawdź także: Aromatyzowanie mięsa 

Rozmaryn

Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Przyprawa podnosi ponadto smak dodatków do mięsa z grilla, takich jak: ziemniaki, szpinak, pomidory, groch, grzyby, ser, jajka, soczewica oraz dopełnia smak innych ziół – szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Polecam także dodać do dressingów (np. jogurtowego z rozmarynem).

Rozmaryn to prawdziwy dar natury! Posiada cechy konserwujące (mocniejsze i bezpieczniejsze niż powszechnie wykorzystywane dodatki do żywności BHA i BHT) oraz pomaga zapobiegać zatruciom pokarmowym.

Marynaty Grill360

Kurkuma

Kurkuma charakteryzuje się aromatycznym, delikatnie pikantnym smakiem z nutką goryczy. Zastosowanie kurkumy jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry. Co więcej niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Przyprawa ta posiada niezastąpione właściwości lecznicze.

Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, wspomaga gojenie się ran, redukuje cholesterol. Jest jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych, wyszukuje komórki rakowe, modyfikując ich DNA, przez co doprowadza do ich zwalczenia. To udowodnione, iż ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka!

przyprawy-kurkuma-akademia-zdrowego-grillowania

Imbir

Imbir ma ognisty i cierpki smak. Świeży imbir jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Jest on stosowany jako przyprawa do marynat, chutney (gęsty sos indyjski) i pasty curry, a sproszkowany, suszony korzeń jest składnikiem wielu mieszanek curry. Podobnie jak kurkuma przyprawa ta ma wielokierunkowe prozdrowotne działanie. Pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni. Imbir skutecznie pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita i nerki oraz odżywia skórę. Ponadto przynosi ukojenie w problemach z oddychaniem.

Marynaty do potraw z grilla

Pamiętajcie o wyżej wymienionych przyprawach, jeśli chcecie częstować się specjałami z grilla, a jednocześnie nie szkodzić swojemu zdrowiu.

przyprawy-imbir-akademia-zdrowego-grillowania

Sprawdź także: Wartości odżywcze mięsa, witaminy z grupy B i ich rola w organizmie