Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?

Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?

Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?

Jako dietetyk zachęcam, aby używać w kuchni jak największej ilości ziół i strać się zastąpić nimi dodatek soli do potraw. Wyjdzie wam to na zdrowie! 🙂 Oto kilka pomysłów na marynaty do potraw z grilla.

W najnoszych badaniach J. Scott Smith z Uniwersytetu Stanowego w Kansas udowodnił, iż naturalne przyprawy neutralizują szkodliwe związki powstające na mięsie w czasie grillowania. Najlepszą ochronę zapewniają rozmaryn, kurkuma, imbir. Należy więc do marynat używać przede wszystkim mieszanki tych przypraw.

Rozmaryn

Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru.

Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Przyprawa podnosi ponadto smak dodatków do mięsa z grilla, takich jak: ziemniaki, szpinak, pomidory, groch, grzyby, ser, jajka, soczewica oraz dopełnia smak innych ziół- szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Polecam także dodać do dressingów (np. jogurtowego z rozmarynem).

Rozmaryn to prawdziwy dar natury! Posiada cechy konserwujące (mocniejsze i bezpieczniejsze niż powszechnie wykorzystywane dodatki do żywności BHA i BHT) oraz pomaga zapobiegać zatruciom pokarmowym.

Marynaty Grill360

Kurkuma

Kurkuma charakteryzuje się aromatycznym, delikatnie pikantnym smakiem z nutką goryczy. Zastosowanie kurkumy jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry. Co więcej niweluje nieprzyjemny zapach ryby.

Przyprawa ta posiada niezastąpione właściwości lecznicze.

Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, wspomaga gojenie się ran, redukuje cholesterol. Jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia. To udowodnione, iż ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka!

przyprawy-kurkuma-akademia-zdrowego-grillowania

Imbir

Imbir ma ognisty i cierpki smak. Świeży imbir jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Jest on stosowany jako przyprawa do marynat, czatnej (gęsty sos indyjski) i pasty curry, a sproszkowany suszony korzeń jest składnikiem wielu mieszanek curry.

Podobnie jak kurkuma przyprawa ta ma wielokierunkowe prozdrowotne działanie. Pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni. Imbir skutecznie pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita i nerki oraz odżywia skórę. Ponadto przynosi ukojenie w problemach z oddychaniem.

Marynaty do potraw z grilla

Pamiętajcie o wyżej wymienionych przyprawach, jeśli chcecie częstować się specjałami z grilla, a jednocześnie nie szkodzić swojemu zdrowiu.

przyprawy-imbir-akademia-zdrowego-grillowania

GD Star Rating
loading...
Marynaty - jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY