Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ
15 min 4 osoby <120 zł Wideo

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Faworyt podczas grillowych imprez, podstawowy składnik niedzielnej zupy i sprzymierzeniec w walce o zgrabną sylwetkę – kurczak, bo o nim dziś mowa, wylądował na moim ruszcie w postaci marynowanych, a następnie podwędzanych skrzydełek.

Wyglądał, pachniał i smakował NIESAMOWICIE. Ale nim zniknął z talerzy, udało się go złapać na taśmę. Zapraszam do obejrzenia filmu i wspólnego grillowania.

Wśród ok. 20 skrzydełek, znalazły się dwie soczyste nóżki. Jeśli lubicie tę część drobiu – śmiało, jedyne co Was ogranicza to pojemność Waszego żołądka 🙂

Fragmenty mojego kurczaka marynowałem 24 godziny przed wędzeniem. Czas jest tu niezwykle istotny. To właśnie on decyduje o intensywności z jaką mięso przesiąknie marynatą.

Do jej przygotowania użyłem ½ szklanki oleju sezamowego, o intensywnym aromacie i lekko orzechowej nucie, ½ szklanki bezwonnego oleju z pestek winogron, ¼ szklanki sosu rybnego i sojowego, które nadały całości odpowiednio słonawego charakteru, oraz ½ szklankę octu jabłkowego, ząbki czosnku w łupinach i posiekaną czerwoną cebulę.

Przed przystąpieniem do wędzenia, przez ok. pół godziny namaczałem w wodzie wiórka, do tego celu przeznaczone. Drewienka pochodziły z mielonych beczek po Whisky, co sprawiło, że apetyt na skrzydełka zaostrzył się maksymalnie.

Rozgrzany do czerwoności grill węglowy z systemem GBS wypełniłem solidną garścią wiórek wędzarniczych i powoli zacząłem układać na ruszcie (nie bezpośrednio nad żarem) kawałki zamarynowanego kurczaka. Mięso wędziłem 20 – 30 minut pod zamkniętą pokrywą.

Systematycznie sprawdzałem temperaturę drobiu. Moim celem było uzyskanie 70 stopni. Z każdą chwilą skrzydełka prezentowały się coraz bardziej apetycznie, a złocista skórka kusiła swoim wyglądem.

Po upływie zakładanego czasu, przełożyłem kurczaka do głębokiej miski i odczekałem aż nieco ostygnie. Z obawy przed wygłodniałym kamerzystą, nie spuszczałem jedzenia z oczu. Kiedy mięso odpoczęło, sięgnąłem po ulubiony sos barbecue.

Drób pokryty słuszną warstwą sosu wylądował z powrotem na gorącym ruszcie. Dla uzyskania lepszego efektu, do żarzącego się brykietu dorzuciłem pozostałą część wiórek.

Ostatnie 15 minut grillowania pozwoliło kurczakowi osiągnąć finalną temperaturę 75 stopni.

W ten sposób otrzymałem doskonale odymione, wspaniale zarumienione i pełne niesamowitego smaku skrzydełka, które na koniec udekorowałem drobno pokrojoną cebulą dymką i posiekanymi listkami świeżej mięty. Zanim się odwróciłem talerze były puste. Chyba nie muszę mówić nic więcej.

Pamiętajcie, że każdy posiłek wymaga poświęcenia odpowiedniej ilości czasu i cierpliwości.

Uzyskany przeze mnie efekt wspaniałej glazury osiągnąłem głównie za pomocą drewienek wędzarniczych, dobrej marynaty i całego procesu, który konsekwentnie realizowałem.

A teraz nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was gorąco do skorzystania z przepisu i jak zwykle,

życzyć smacznego.

Michał Dobosz.

Metoda Grillowania:
Pośrednia w średniej temperaturze ( 175 – 230C )

Składniki

  •  ok. 20 skrzydełek i 2 nóżki (wybór należy do was)
  •  sos barbecue
  •  cebula dymka
  •  świeża mięta
  •  Marynata:
  • ½ szklanki oleju sezamowego
  • ½ szklanki bezwonnego oleju np. z pestek winogron
  • ¼ szklanki sosu rybnego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  •  czosnek w łupinach
  •  czerwona cebula

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w średniej temperaturze. Pamiętamy aby przed grillowaniem oczyścić szczotką ruszt grilla.
  2. Zamarynowanego kurczaka ułóż na ruszcie w średniej temperaturze.
  3. Do wkładu wędzarniczego, lub bezpośrednio do brykietu dorzucaj drewienka, przez cały czas grillowania.
  4. Po 30 minutach grillowania sprawdź temperaturę wewnątrz mięsa.
  5. Kiedy skrzydełka będą prawie gotowe tj będą miały temperaturę 70C wewnątrz mięsa, zdejmij je z rusztu i przełóż do miski, w której zmieszaj je z sosem bbq.
  6. Następnie ponownie włóż je na grill i czekaj aż mięso osiągnie temperaturę 75C .
  7. Serwuj na ciepło z posiekaną dymką i miętą

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Wędzone słodko-pikantne skrzydełka 90 min 4 osoby Wędzone słodko-pikantne skrzydełka
Fajitas z kurczakiem 30 min Fajitas z kurczakiem
Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku 30 min 4 osoby Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku