Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Faworyt podczas grillowych imprez, podstawowy składnik niedzielnej zupy i sprzymierzeniec w walce o zgrabną sylwetkę – kurczak, bo o nim dziś mowa, wylądował na moim ruszcie w postaci marynowanych, a następnie podwędzanych skrzydełek.

Wyglądał, pachniał i smakował NIESAMOWICIE. Ale nim zniknął z talerzy, udało się go złapać na taśmę. Zapraszam do obejrzenia filmu i wspólnego grillowania.

Wśród ok. 20 skrzydełek, znalazły się dwie soczyste nóżki. Jeśli lubicie tę część drobiu – śmiało, jedyne co Was ogranicza to pojemność Waszego żołądka 🙂

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Opis przygotowania

Fragmenty mojego kurczaka marynowałem 24 godziny przed wędzeniem. Czas jest tu niezwykle istotny. To właśnie on decyduje o intensywności z jaką mięso przesiąknie marynatą.

Do jej przygotowania użyłem ½ szklanki oleju sezamowego, o intensywnym aromacie i lekko orzechowej nucie, ½ szklanki bezwonnego oleju z pestek winogron, ¼ szklanki sosu rybnego i sojowego, które nadały całości odpowiednio słonawego charakteru, oraz ½ szklankę octu jabłkowego, ząbki czosnku w łupinach i posiekaną czerwoną cebulę.

Przed przystąpieniem do wędzenia, przez ok. pół godziny namaczałem w wodzie wiórka, do tego celu przeznaczone. Drewienka pochodziły z mielonych beczek po Whisky, co sprawiło, że apetyt na skrzydełka zaostrzył się maksymalnie.

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Rozgrzany do czerwoności grill węglowy z systemem GBS wypełniłem solidną garścią wiórek wędzarniczych i powoli zacząłem układać na ruszcie (nie bezpośrednio nad żarem) kawałki zamarynowanego kurczaka. Mięso wędziłem 20 – 30 minut pod zamkniętą pokrywą.

Systematycznie sprawdzałem temperaturę drobiu. Moim celem było uzyskanie 70 stopni. Z każdą chwilą skrzydełka prezentowały się coraz bardziej apetycznie, a złocista skórka kusiła swoim wyglądem.

Po upływie zakładanego czasu, przełożyłem kurczaka do głębokiej miski i odczekałem aż nieco ostygnie. Z obawy przed wygłodniałym kamerzystą, nie spuszczałem jedzenia z oczu. Kiedy mięso odpoczęło, sięgnąłem po ulubiony sos barbecue.

Drób pokryty słuszną warstwą sosu wylądował z powrotem na gorącym ruszcie. Dla uzyskania lepszego efektu, do żarzącego się brykietu dorzuciłem pozostałą część wiórek.

Ostatnie 15 minut grillowania pozwoliło kurczakowi osiągnąć finalną temperaturę 75 stopni.

W ten sposób otrzymałem doskonale odymione, wspaniale zarumienione i pełne niesamowitego smaku skrzydełka, które na koniec udekorowałem drobno pokrojoną cebulą dymką i posiekanymi listkami świeżej mięty. Zanim się odwróciłem talerze były puste. Chyba nie muszę mówić nic więcej.

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Pamiętajcie, że każdy posiłek wymaga poświęcenia odpowiedniej ilości czasu i cierpliwości.

Uzyskany przeze mnie efekt wspaniałej glazury osiągnąłem głównie za pomocą drewienek wędzarniczych, dobrej marynaty i całego procesu, który konsekwentnie realizowałem.

A teraz nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was gorąco do skorzystania z przepisu i jak zwykle,

życzyć smacznego.

Michał Dobosz.

Czas przygotowania:
15 minut + 24 godz. marynowania

Metoda Grillowania:
Pośrednia w średniej temperaturze ( 175 – 230C )

Akcesoria:

szczypce do grilla 

Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ – Składniki, których użyłem:
  • ok. 20 skrzydełek i 2 nóżki (wybór należy do was)

  • sos barbecue

  • cebula dymka

  • świeża mięta

Marynata:

  • ½ szklanki oleju sezamowego

  • ½ szklanki bezwonnego oleju np. z pestek winogron

  • ¼ szklanki sosu rybnego

  • ¼ szklanki sosu sojowego

  • ½ szklanki octu jabłkowego

  • czosnek w łupinach

  • czerwona cebula

W skrócie:

Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w średniej temperaturze. Pamiętamy aby przed grillowaniem oczyścić szczotką ruszt grilla.

  • Zamarynowanego kurczaka ułóż na ruszcie w średniej temperaturze.

  • Do wkładu wędzarniczego, lub bezpośrednio do brykietu dorzucaj drewienka, przez cały czas grillowania.

  • Po 30 minutach grillowania sprawdź temperaturę wewnątrz mięsa.

  • Kiedy skrzydełka będą prawie gotowe tj będą miały temperaturę 70C wewnątrz mięsa, zdejmij je z rusztu i przełóż do miski, w której zmieszaj je z sosem bbq.

  • Następnie ponownie włóż je na grill i czekaj aż mięso osiągnie temperaturę 75C .

  • Serwuj na ciepło z posiekaną dymką i miętą

 

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ, 4.5 out of 5 based on 11 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Sałatka z grillowanych warzyw [PRZEPIS]

decofire
0 20
Makaron z krewetkami [PRZEPIS]

decofire
0 14