Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka
15 min 4 osoby <120 zł Wideo

Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka

Dziczyzna to mięso o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jest zdrowsza od mięsa zwierząt hodowlanych. Dlatego też jeżeli szukacie wykwintnego pomysłu na niecodzienne danie, z pewnością powinniście wypróbować ten przepis. Dzisiaj pod lupę bierzemy comber z sarny – najdelikatniejszą jej część. Michał Dobosz i Kacper Salzman przygotują sarnę na dwa smaki, w dwóch ciekawych marynatach.

„W dostępnych źródłach trudno jest znaleźć informacje o tym, jak dobrze grillować dziczyznę. Kilka razy zdarzyło mi się spotkać osoby, które rzeczywiście potrafią to robić. Większość z nich mówi o tym, że przygotowują to danie intuicyjnie. Podobnie zrobimy w tym przepisie. ” Kacper Salzman

Comber z sarny należy przed pieczeniem dobrze zamarynować – dzięki temu będzie bardziej aromatyczny i bogaty w różne smaki. Należy jednak pamiętać, żeby nie marynować sarny zbyt długo, zwłaszcza jeżeli do marynaty używany składników o mocnych wyrazistych smakach, aby nie stała się zbyt gorzka czy kwaśna.

Klasyczna marynata na bazie wina

Klasyczna marynata, to połączenie smaków, które zazwyczaj kojarzą się z dziczyzną. Kilka prostych składników nada mięsu charakter i doskonały, szlachetny smak. Zaczynamy od czerwonego wina – będzie to baza dla pierwszej marynaty. Następnie dodajemy do niego kilka ziaren jałowca, rozmaryn, kilka ząbków czosnku oraz angielski sos worcestershire o charakterystycznym, korzennym smaku. Do tej kompozycji smaków dokładamy comber i czekamy, aż przejdzie wszystkimi aromatami.

Azjatycka marynata z koreańskim sosem Bulgogi

Druga propozycja marynaty jest dość niecodzienna – to azjatycka kompozycja smaków, które być może niekoniecznie kojarzą nam się z dziczyzną, ale z pewnością dadzą zaskakujący i świetny efekt smakowy. Jest to marynata na bazie koreańskiego sosu Bulgogi. To połączenie sosu sojowego, owoców i przypraw. Do bazy dodajemy imbir, sok z połówki pomarańczy – wyciśniętą połówkę możemy dorzucić do marynaty dla zwiększenia aromatów owocowych – miód, a także sos rybny i odrobinę oleju sezamowego. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę.

Składniki

  •  Comber z sarny
  •  Czerwone wino
  •  Sos Worcestershire
  •  Czosnek
  •  Jałowiec
  •  Rozmaryn
  •  Sos rybny
  •  Pomarańcza
  •  Koreański sos Bulgogi
  •  Imbir
  •  Miód
  •  Truskawki
  •  Ocet pomarańczowy
  •  Czarny sezam
  •  Olej

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa rozpoczynamy od jego oczyszczenia – usuwamy cienką błonę i warkocz. Comber z sarny, jako najdelikatniejsza jej część, nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Mięso podajemy raczej krwiste, bardziej surowe niż wypieczone. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy smażenie przez minutę lub półtorej na każdej stronie.
  2. Pierwszą połowę podajemy z syropem truskawkowym, z dodatkiem octu pomarańczowego. Na rozgrzaną, patelnię z olejem wrzucamy truskawki w cukrze i karmelizujemy je. Następnie dodajemy kilka ząbków czosnku i rozmaryn, dolewamy ocet pomarańczowy doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gotowy syrop odstawiamy i przygotowujemy mięso – comber osuszamy, oliwimy, dodajemy sól i pieprz, następnie wrzucamy na rozgrzany ruszt, grillujemy go około minutę z każdej strony; po tym czasie mięso będzie gotowe.
  4. Drugą część grillujemy w ten sam sposób – minutę, najwyżej półtorej, z obu stron po wcześniejszym osuszeniu, naoliwieniu i delikatnym przyprawieniu. Sarnę po azjatycku podajemy saute, posypując ją jedynie delikatnie czarnym sezamem dla smaku.
  5. Zaleca się, aby w momencie ściągania mięsa z rusztu, miało ono temperaturę około 48 stopni. Jeżeli jednak nie posiadacie termometru, zdajcie się na własną intuicję. Po ściągnięciu combra z rusztu, powinniśmy odstawić go na kilka chwil przed podaniem.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Żeberka w miodzie i whisky z grilla 90 min 2 osoby Wideo Żeberka w miodzie i whisky z grilla
Satay z indyka 30 min 3 osoby Wideo Satay z indyka
Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym 45 min 4 osoby Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *