Kiełbaska, soczysta karkówka, kaszanka, a może stek? Jedno jest pewne, męskie grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Panowie bardzo chętnie sięgają po mięsne dania. Poniżej przedstawiamy, jakie przepisy najlepiej sprawdzą się podczas spotkania w męskim gronie.
Mężczyźni bardzo chętnie przejmują inicjatywę przy przygotowywaniu oraz doglądaniu smakołyków z rusztu. Nawet ci, którzy nie odnaleźliby się w kuchni, często spędzają godziny nad doglądaniem mięsa na grillu. Nie ma co się oszukiwać, grillowanie na świeżym powietrzu to świetny pomysł na spędzenie czasu w gronie najlepszych kumpli.
Męskie grillowanie – propozycje przepisów
Co ląduje na talerzu podczas takiej uczty? Najchętniej wybieranym mięsem jest wieprzowina. Większość panów za obowiązkowy punkt grilla uznaje: kiełbaski, boczek, karkówkę czy kaszankę. Na ruszt idzie również nie mniej popularny drób w postaci skrzydełek czy nóżek z kurczaka. Panowie równie chętnie sięgają po soczyste steki oraz ryby. Jakie przepisy warto wypróbować na męskie grillowanie?
Perfekcyjny stek
Steki są niezwykle popularnym pomysłem na proste i szybkie danie z grilla. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, aby przygotować idealnie soczyste mięso. Co powinieneś wziąć pod uwagę, przygotowując stek?
- Jakość mięsa – mięso na steki kupuj tylko u sprawdzonych dostawców.
- Marmurkowatość steku – tłuszcz jest nośnikiem smaku i pełni funkcję izolacji dla białka. Białko w wołowinie przerośniętej tłuszczem ścina się o wiele bardziej subtelnie.
- Rasy dobrej jakości – coraz łatwiej znaleźć na rynku dobrej jakości mięso, ras takich jak: Red Angus, Hereford, Limousine, Black Angus, Charolaise, Salers czy nasza rodzima Czerwona Polska.
- Odpowiednie cięcie – najsłynniejsze befsztyki pochodzą z grzbietu (to właśnie te mięśnie są najmniej zaangażowane w ruch, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze). Są nimi; antrykot (rib eye), rostbef, polędwica oraz jej serce – fillet mingnion.
- Grubość steku – im mięso jest grubsze tym bardziej soczysty otrzymamy stek. Mówi się że steki nie powinny być krojone cieniej niż na grubość dwóch i pół centymetrów.
- Przyprawy – nie używaj marynaty. Jeżeli korzystasz z wołowiny dobrej jakości; sezonowanej, z dużymi przerostami tłuszczu, to jesteś posiadaczem najlepiej przeprawionego kawałka mięsa.
Sprawdź także: Perfekcyjny stek z grilla
Przepisy na steki – męskie spotkanie przy grillu
Poniżej znajdziesz szybkie i proste przepisy na smaczne steki. Wszystkie przepisy na steki dostępne są tutaj.
Stek z grilla z sosem pieprzowym (przepis)
Azjatycki stek (przepis)
Stek z sosem śliwkowym (przepis)
Wołowy stek chimichurri (przepis)
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą (przepis)
Męskie grillowanie soczystych burgerów
Kolejnym bardzo prostym i szybkim daniem z grilla są burgery. Samo mięso przygotowuje się błyskawicznie i równie szybko grilluje. Wystarczy tylko dokupić świeże bułki, lub upiec je samodzielnie, a także dobrać dowolne dodatki. Dzięki temu otrzymamy bardzo sycące i treściwe danie, idealne jako punkt główny męskiego grillowania. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne burgery z grilla. Więcej przepisów znajdziesz tutaj.
Burger po góralsku (przepis)
Super, extra burger w wersji large! Burger po góralsku to duża porcja mięsa z typowymi dla południa kraju dodatkami – aromatyczny ser oscypek sprawia, że od razu w myślach przenosimy się na zakopiańskie Krupówki!
Cheeseburger z grilla
Cheeseburger z grilla – doceniany i lubiany przez każdego miłośnika wołowiny. Tradycyjny przepis, który z pewnością docenią miłośnicy klasycznych smaków.
Burger wołowy z sosem miętowym (przepis)
Klasyczny burger wołowy podajemy z nietuzinkowym sosem. Dodatek świeżej mięty sprawia, że burgery są niezwykle orzeźwiające, a co za tym idzie – doskonale sprawdzą się podczas wakacyjnego grillowania.
Hamburger po grecku (przepis)
Burgera po grecku podajemy w chlebku pita, a także dodajemy do wołowiny drobno posiekane oliwki. Całość polewamy sosem tzatziki i dodajemy świeży szpinak. Obłędny smak gwarantowany!
Pikantne i orientalne dania z grilla
Większość mężczyzn przepada za ostrym smakiem. Tutaj doskonale sprawdzi się przepis na karkówkę z grilla w ostrej marynacie. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: pęczku natki pietruszki, kilku ząbków czosnku, 1 papryczkę jalapeno, sól, pieprz oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przy użyciu blendera, a następnie plastry karkówki smarujemy dokładnie marynatą, wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Najlepiej, aby mięso marynowało się przez całą noc, wtedy smaki doskonale się połączą. Mięso układamy na rozgrzanym ruszcie i smażymy do 10 minut z każdej strony, co jakiś czas je obracając.
Nie tylko pikantne dania z grilla, ale również te mocno przyprawione, mogą znaleźć uznanie wśród Twoich gości. Warto spróbować też poniższych przepisów.
Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu (przepis)
Nietypowy pomysł na klasyczną golonkę – przygotowaliśmy dla Was wersję w orientalnym, azjatyckim stylu. Dla wszystkich, którzy lubią testować nowe smaki i aromaty.
Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym (przepis)
A może już wiele razy grillowałeś z kolegami i tym razem chcesz ich czymś zaskoczyć? Wypróbuj przepis na kiełbaski grillowane bezpośrednio na węglu drzewnym! Danie w prawdziwie amerykańskiej odsłonie z pewnością zaskoczy Twoich gości. Jako dodatki wybraliśmy kolby kukurydzy oraz pieczone ziemniaki. Sprawdź!