Mieszanki przypraw na grilla – jak przygotować własne – Porady Grill360

Mieszanki przypraw na grilla – jak przygotować własne – Porady Grill360

Aromat i smak grillowanej potrawy zależy od dobrej jakości mięsa, właściwego sprzętu oraz od odpowiedniej mieszanki przypraw, dzięki której zapach naszych smakołyków pobudzi apetyt nawet naszych sąsiadów.

Przygotowanie własnej mieszanki, poza tym, że będzie o wiele zdrowsze od tych gotowych, może sprawić wiele frajdy. Własnoręcznie dobrane zioła zapewnią twojej potrawie właściwy aromat i niepowtarzalny smak. Nic nie smakuje lepiej niż upieczone na ruszcie mięso w autorskiej mieszance przypraw. Poza tym, mamy dokładny wgląd do proporcji i składu przyprawy, a to z kolei gwarantuje zdrowe i smaczne danie.

Mieszanki przypraw na grilla – dobierz odpowiednie składniki

W zależności od rodzaju mięsa, ryb czy innych smakołyków przyrządzanych z grilla, potrzebne są oczywiście odpowiednie przyprawy. Nie istnieje mieszanka uniwersalna. Każde zioło ma swój unikatowy zapach, smak i tylko odpowiednio dobrane stworzą danie na miarę mistrza kuchni. Przykładowo rozmaryn doskonale pasuje do wieprzowiny, jagnięciny i wołowiny, a tymianek tworzy doskonały duet z rybami. Granulowany czosnek, słodka papryka, bazylia czy oregano pasują niemal do każdego rodzaju mięs i ryb. Należy jednak uważać na ostrą paprykę, której lepiej dodać mniej niż więcej. No, chyba, że ktoś jest amatorem ostrzejszych dań.

Samodzielne przygotowanie przyprawy na dobrą sprawę, nie należy do najprostszych czynności. Nie znając właściwości i smaku odpowiednich przypraw, skomponowana mieszanka może okazać się zbyt mdła, ostra czy cierpka. Dlatego przed rozpoczęciem tworzenia autorskiej przyprawy na grilla, posmakuj wszystkich składników i poczytaj z czym je najlepiej łączyć. Poniżej przedstawimy doskonałą mieszankę orientalną, którą można wykorzystać np. do przyrządzenia kurczaka: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego oraz szczypta kurkumy i chilli. Całość należy wymieszać.

Składniki

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  •  szczypta kurkumy
  •  szczypta chilli

Zobacz również:

Nowy Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone
Wędzone chili w proszku 8h 2 osoby Wędzone chili w proszku