Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Mieszanki przyprawowe do potraw z grilla – Inspiracje

Mieszanki przyprawowe do potraw z grilla – Inspiracje

decofire
0 1205
Mieszanki przyprawowe do potraw z grilla – Inspiracje

Mieszanka przyprawowa składa się z suszonych przypraw, ziół i innych składników np. cukru, których używa się do aromatyzowania pieczonych na grillu produktów. Przedstawiamy kilka gotowych receptur, ze wskazaniem rodzajów lub gatunków mięsa, do których najlepiej się one nadają. Oczywiście odstępstwa są nie tylko możliwe ale i mile widziane. Przygotowanie własnej mieszanki przyprawowej do jeden z kroków prowadzących do rozwinięcia własnego stylu grillowania.

Mielone przyprawy zachowują swój aromat, najwyżej przez kilka miesięcy (maksymalnie 8 – 10). Gdy słoiczek z kolendrą stoi kilka lat na półce, należy go wyrzucić bo do niczego się nam już nie przyda.

 

Mieszanki przyprawowe – Jak długo powinny działać przyprawy?

Jeżeli przyprawy długo pozostają na mięsie, mieszają się z jego sokami. Pod wpływem wysokiej temperatury na przyprawionym mięsie tworzą się nowe aromaty i chrupiąca skórka. Do pewnego stopnia jest to pożądane, jednak mieszanka zawierająca zbyt dużo soli i cukru, wyciąga z mięsa wilgoć. Nabiera ono dzięki temu intensywniejszego aromatu ale jednocześnie bardziej wysycha. Zatem jak długo przyprawy powinny oddziaływać na mięso? Oto kilka wskazówek:

1 – 15 minut – drobne kawałki mięsa takie jak owoce morza, pokrojone w kostkę mięso, klopsiki mięsne i pokrojone warzywa.

15 – 30 minut – cienkie kawałki mięsa bez kości, takie jak pierś z kurczaka, filety rybne, polędwiczka wieprzowa i steki wołowe.

30 – 90 minut – grubsze kawałki mięsa z kością lub bez, takie jak udziec jagnięcy, cały kurczak lub pieczeń wołowa.

2 – 8 godzin – duże albo twardsze kawałki mięsa, takie jak żeberka, cała szynka, łopatka wieprzowa i cały indyk.

  Mieszanki przyprawowe  Klasyczna przyprawa do barbecue

4 łyżki gruboziarnistej soli morskiej

2 łyżeczki chilli w proszku

2 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżeczki granulowanego czosnku

2 łyżeczki papryki w proszku – Składniki na 4 łyżki

1 łyżeczka nasion selera

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przyprawa do kurczaka i ryby

4 łyżeczki granulowanej cebuli

4 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

2 łyżeczki chilli w proszku

2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przyprawa do steku

4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka granulowanej cebuli

1 ½ łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka papryki w proszku

1 łyżeczka suszonego majeranku

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

Kawowa z Chilli

2 łyżki mocno palonych ziaren kawy (np. espresso)

2 łyżeczki prażonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka chilli ancho w proszku albo zwykłego chilli

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Ziarna kawy i kminu rzymskiego zmielić drobno w młynku do przypraw. Przesypać do miseczki i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Azjatycka

2 łyżeczki papryki w proszku

2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

GD Star Rating
loading...
Mieszanki przyprawowe do potraw z grilla - Inspiracje, 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 2403