Jak ograniczyć przyjmowane kalorie? Po pierwsze poprzez wybór odpowiedniej metody kulinarnej. Jedzenie pieczone na grillu jest mniej kaloryczne, gdyż podczas grillowania wytapia się tłuszcz. Po drugie poprzez wybór właściwych dodatków. Jeżeli wybieramy tą metodę kulinarną powinniśmy zrobić wszystko, aby całość posiłku była zdrowa, gdyż bardzo łatwo zniwelować efekt poprzez zanurzenie mięsa czy warzyw w tłustym lub pełnym konserwantów sosie.

Poniżej przedstawiam Wam moje propozycje na zdrowe i pyszne sosy, które znakomicie wzbogacą smak Waszych dań.

Sosy do grilla – GUACAMOLE

1 duże dojrzałe awokado , wypestkowane i obrane
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 papryczka chilli
sól morska oraz świżo mielony pieprz
W niewielkiej misce rozdrabniamy widelcem miąższ z awokado. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość drobno pokrojonego chilli oraz soku z limonki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Do czasu podania wstawić na 1 godzine do lodówki.

akademia-zdrowego-grillowania-sos-guacamole

Sosy do grilla – SALSA

4 twarde, ale dojrzałe pomidory średniej wielkości, obrane ze skórki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
1 mała czerwona cebula, pokrojona w plastry o grubości 1 cm
1 świeża kolendra drobno posikana
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka drobno posikanego chilli ( serrano lub jalapeno )
Oliwa z oliwek
sól morska
Pomidory i cebulę na salsę cienko posmarować oliwą z oliwek. Grillować metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie przez 6-8 min., grillujemy aż wszystko dobrze zbrązowieje ( raz obracamy ). Warzywa zdejmujemy z grilla i drobno siekamy, dodajemy kolendrę (około 2 łyżki), sok z limonki, oraz posiekane chilli. Następnie doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

akademia-zdrowego-grillowania-sos-salsa sosy do grilla

Sosy do grilla – KETCHUP

2 kilogramy pomidorów
0,5 kilograma cebuli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
120 ml octu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. W garnku dusimy na oliwie cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory. Kiedy staną się miękkie miksujemy blenderem. Dodajemy ocet i przyprawy. Ponownie zagotowujemy z pokrojonym czosnkiem. Mieszamy, przekładamy gorący sos do słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 minut w garnku z gotującą się wodą.

akademia-zdrowego-grillowania-sos-ketchup

Sosy do grilla – PESTO BAZYLIOWE

3 ząbki czosnku
2 pęczki świeżej bazylii
3 łyżki stołowe orzeszków piniowych
Pół szklanki świeżo startego sera parmezan
Pół szklanki oliwy z oliwek
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Obieramy czosnek, siekamy go drobno. Liście bazylii myjemy i odsączamy. Orzeszki piniowe prażymy przez 2 minuty na suchej patelni i po wystygnięciu siekamy na drobne kawałki. Dodajemy oliwę i parmezan. Całość blendujemy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

akademia-zdrowego-grillowania-sos-pesto-bazyliowe