Czy faktycznie grillowanie jest rakotwórcze, a potrawy, które są na nim przyrządzane tłuste i niezdrowe? Obalamy mity!

Potrawy z grilla są rakotwórcze?

Szkodliwy jest dym, który powstaje z wytapianego tłuszczu. Kiedy spada prosto na rozgrzany węgiel, wydzielają się toksyczne substancje, które uznano za rakotwórcze. Aby temu zapobiec, musimy wybierać mięsa chude – drób, schab, ryby czy warzywa i owoce. Jednak jeśli ktoś bardzo przepada za karkówką czy kiełbaską z grilla, nie musi się ograniczać. Tłuste mięsa możemy grillować na specjalnych tackach, a później odsączać na papierze.

Potrawy z grilla powodują tycie?

Niezależnie od tego czy przygotowujemy posiłek za pomocą grilla, czy też nie, powinniśmy zwracać uwagę na dzienną ilość spożywanych kalorii. To nie sposób przyrządzania, a same produkty powodują tycie, a jeśli więcej ich spożywamy niż spalamy, powodujemy przybieranie na wadze. Tłuste mięsa z grilla możemy równie dobrze zastąpić rybami, warzywami i owocami. Równie pysznie i zdrowo!

Obalamy mity – Najlepiej piec od razu po rozpaleniu?

To duży błąd. Grillowanie nad ogniem, który został wzniecony rozpałką nie jest dobrym pomysłem. Potrawy szybko nabiorą “chemicznego” smaku, mogą się zwęglić i nie będą już nadawały się do spożycia. Grillujemy nad żarem, który zapewnia potrawom odpowiednią temperaturę i sprawi, że dojdą w odpowiednim czasie. Zazwyczaj od momentu rozpalenia grilla, do rozpoczęcia grillowania mija ok. pół godziny.

Im droższy sprzęt, tym lepszy

Niekoniecznie. Najtańsze grille faktycznie nie są wykonane z trwałych materiałów, dlatego po kilku razach musimy je wymieniać. Poza tym szybko rdzewieją i zazwyczaj są mało stabilne. Możemy zainwestować większą kwotę, by grillowanie sprawiało przyjemność, a nie spędzało sen z powiek.

Grill węglowy jest lepszy od elektrycznego

Zależy od indywidualnych gustów. Grill węglowy wytwarza charakterystyczny dym ze spalania węgla drzewnego, a to nadaje naszym potrawom szczególnego smaku. Nie każdy jednak za nim przepada. Równie dobrze sprawdzi się grill elektryczny czy gazowy. Jedno jest pewne – na ruszcie przygotujemy mięso z prawdziwie chrupiącą skórką.

Obalamy mity