Okoń z grilla
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Okoń z grilla

Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na rybę z grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają labraksa pieczonego na desce cedrowej z ziołami. Spróbuj przygotować go sam!

„Często pytacie o to, co zrobić, żeby ryba nie przywierała – wystarczy ułożyć ją na desce podczas grillowania – wtedy na pewno nic się z nią nie stanie. ” Kacper Salzman

Labraks, nazywany też okoniem, to ryba ceniona za swoje delikatne, soczyste mięso. Jest ono także bardzo zwarte i jędrne, dzięki czemu doskonale nadaje się do pieczenia na grillu. Wystarczy świeża ryba, limonka i kilka przypraw, aby wyczarować niesamowicie smaczne i aromatyczne danie!

Składniki

  •  labraks
  •  miód
  •  odrobina octu
  •  sól
  •  sfermentowany pieprz
  •  cebula
  •  limonka
  •  świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Deskę cedrową moczymy w wodzie przez około 30 minut. Dodaje ona aromatu potrawie i możemy jej używać kilka razy. Deskę wrzucamy na ruszt i czekamy, aż się nagrzeje. Kiedy zacznie „strzelać” obracamy ją.
  2. Przygotowujemy marynatę do ryby z miodu, octu, soli i pieprzu sfermentowanego. Gotową mieszanką polewamy rybę. Cebulę i limonkę kroimy na plastry. Tymi składnikami faszerujemy rybę. Możemy dodać też świeże zioła. Okonia marynujemy przez około 20 minut.
  3. Na desce cedrowej kładziemy świeże zioła i układamy rybę. Na rozgrzany brykiet wrzucamy gałązkę świeżego rozmarynu. Okonia po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Kiedy grill jest nagrzany do około 60 stopni (temperatura maksymalna) zdejmujemy rybę z rusztu i obieramy ją ze skóry.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *