Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy – co lepsze na grilla?

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy – co lepsze na grilla?

Nieodłącznym elementem długich letnich wieczorów i spotkań ze znajomymi jest wspólne grillowanie. Poza doborem odpowiedniego sprzętu warto również zwrócić uwagę na odpowiednie dodatki, dzięki którym przygotowane przez nas potrawy będą pyszne, soczyste i zdrowe.

Odpowiednio dobrany tłuszcz ma ogromny wpływ na smak i wartość przygotowywanej potrawy. Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej rzepakowy mogą stanowić bazę marynat, dzięki którym mięso nie wysycha i ma lepszy smak. Z ich pomocą grillowane warzywa będą aromatyczne i soczyste. Olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek są równie popularne. Jednak co będzie lepsze – Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? Warto się nad tym zastanowić.

Płynne złoto diety śródziemnomorskiej

Oliwa z oliwek – bo o niej mowa – to chluba mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Roślina uprawiana jest przez nich już od ponad 5500 lat, a na polskich stołach zagościła dzięki królowej Bonie. Od zawsze mówi się o jej szczególnych leczniczych właściwościach, dzięki czemu chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Oliwa z oliwek skutecznie obniża poziom cholesterolu, zalecana jest w walce z cukrzycą , chroni serce, zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu. Zawiera również ważne kwasy Omega-3, które nie są wytwarzane przez organizm, a mają istotne dla zdrowia działanie przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowe. To tyle jeśli chodzi o najważniejsze zalety. A co z kuchnią? No właśnie. Należy pamiętać, że oliwa z oliwek doskonale nadaje się do krótkiego smażenia lub do duszenia. Jednak ze względu na krótki okres dymienia (dymiąca oliwa jest szkodliwa) nie powinno się jej stosować chociażby do grillowania potraw.

Oliwa północy – dobroczynny olej rzepakowy

Inaczej jest w przypadku okrytego niegdyś złą sławą oleju rzepakowego. Obecnie uznawany jest za najzdrowszy z tych dostępnych na rynku, a jego skład jest bogatszy niż skład uwielbianej oliwy z oliwek. Olej zawiera bowiem kwasy omega-6 oraz więcej wspomnianych już kwasów omega-3. Ponadto jest źródłem witaminy K, E, kwasu linolowego oraz betakarotenu. Podobnie jak oliwa z oliwek zalecany jest do profilaktyki cukrzycy, chorób układu krążenia oraz układu nerwowego. Jednak niepodważalną zaletą oleju rzepakowego jest fakt, że nie traci on swoich właściwości w wysokiej temperaturze, co sprawia, że może być stosowany do smażenia oraz grillowania potraw.

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy

Odpowiednio dobrany tłuszcz zadba nie tylko o smak potraw, ale też o nasze zdrowie. Mimo, że powszechnie to oliwa z oliwek uważana jest za najzdrowszy rodzaj tłuszczu, to warto jest zainteresować się olejem rzepakowym.

Zobacz również:

Nowy Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone