Owoce morza z grilla – Porady Grill360
Jeśli myślimy o grillowaniu, zwykle na myśl przychodzą nam kiełbaski i kurczak. Tymczasem potrawy przyrządzane na grillu nie muszą ograniczać się tylko do tych tradycyjnych przysmaków. Co powiecie na owoce morza z grilla?
Dla osób o bardziej wyrafinowanym podniebieniu i lubiących eksperymenty przygotowaliśmy kilka oryginalnych propozycji na pyszne morskie przekąski przygotowywane na ruszcie.
Większość owoców morza to niewielkich rozmiarów smakołyki, dlatego trzeba wiedzieć, jak sobie z nimi poradzić, żeby nie wylądowały w rozgrzanym węglu pod rusztem. Najbezpieczniejszym i najwygodniejszym sposobem na grillowanie krewetek czy ośmiorniczek jest nabicie ich na wykałaczkę na zmianę z warzywami. Takie morskie szaszłyki szybko się przypieką i nie sprawią trudności podczas jedzenia.
Owoce morza z grilla – Krewetki
Sprawdzą się zarówno opiekane w pancerzyku, jak i już obrane. Te drugie warto zamarynować przed umieszczeniem na ruszcie. Krewetki będą idealne, jeśli jesteśmy bardzo głodni i nie chcemy długo czekać na potrawy. Wystarczy 5 minut, aby stały się miękkie i smaczne. Szaszłyk z krewetek można urozmaicić na przykład kawałkami melona.
Składniki:
- krewetki w pancerzyku lub obrane
- melon
- przyprawy wg uznania
- oliwa z oliwek (do marynaty)
Ośmiorniczki
Ośmiorniczki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Będą idealne, jeśli zostawimy je na noc w marynacie z czosnku i soku z cytryny. Na dobrze rozgrzanym grillu nie powinniśmy piec ich dłużej niż 3 do 5 minut w zależności od wielkości ośmiorniczek. Po grillowaniu warto przyprawić je pieprzem oraz solą.
Składniki:
- czosnek
- cytryna
- pieprz
- sól
- ośmiorniczki
Kalmary
Pieczemy je pokrojone w pierścienie. Kalmary na godzinę przed grillowaniem warto namoczyć w marynacie. Do jej wykonania możemy wykorzystać na przykład olej rzepakowy, sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, a nawet curry. Od razu po wyciągnięciu z marynaty rzucamy je na ruszt, gdzie mogą leżeć około 4-5 minut.
Składniki:
- kalmary
- olej rzepakowy
- sok z limonki
- cukier brązowy
- sos sojowy
- curry
Homary
Na przygotowanie grillowanego homara musimy przeznaczyć nieco więcej czasu. Przed wrzuceniem na ruszt musimy odciąć szczypce, zdjąć pancerzyk i usunąć czarną żyłkę, która znajduje się pod spodem. Homara pieczemy najpierw częścią mięsną do dołu (około 1 minuty), a następnie powinniśmy go odwrócić i trzymać na ruszcie jeszcze około 10 minut.