Pad thai z grilla
45 min 4 osoby <60 zł

Pad thai z grilla

Kuchnię azjatycką ubóstwiamy od dawna. Głównie za jej różnorodność, zapachy i aromaty. Pochodzą one z typowych dla tej kuchni przypraw: curry, kurkuma, papryka, imbir, chilli, kolendra.  Możemy je dowolnie łączyć, a zawsze wychodzi coś oryginalnego i wyrazistego w smaku. Całkowicie zgadzamy się z powiedzeniem, że: „je się również oczami”. Kuchnia azjatycka pod tym względem nigdy nas nie zawodzi.

„Kolejnym wyzwaniem, jakie podjęłyśmy jest narodowe danie Tajlandii: (grillowane) pad thai. Jego podstawą jest makaron ryżowy, a obowiązkowym dodatkiem – jajko, które spaja całość i nadaje niesamowitej konsystencji. Można go przyrządzać zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. W przepisie na pad thai z grilla wykorzystałyśmy tym razem tofu. Ostatnio bardzo nam posmakowało.” Ewa i Natalia

Niezastąpionym naczyniem do przygotowania pad thai z grilla okazał się wok marki Weber o owalnym kształcie, dzięki któremu potrawy przyrządzane są na niewielkiej ilości tłuszczu. Grill rozgrzałyśmy do wysokich temperatur, co pozwoliło odtworzyć typowo azjatycki styl gotowania. To absolutnie najprostszy sposób, a smak nie do podrobienia!

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  •  opakowanie makaronu z ryżu jaśminowego (może być zwykły ryżowy)
  • 200 g opakowanie tofu
  • 2 małe papryki (1 czerwona i 1 żółta)
  •  sok z wyciśniętej limonki (ewentualnie cytryny)
  • 4 ząbki czosnku
  •  cebula dymka - pęczek
  •  pasta curry/pasta do pad thai
  •  pół szklanki sosu sojowego
  •  chilli, papryka słodka, kurkuma, curry, kmin rzymski, kolendra, pieprz świeżo mielony, sól
  •  świeży imbir (do smaku)
  • 2 jajka
  •  pół szklanki wody
  •  orzeszki ziemne (do smaku)
  •  olej kokosowy
  •  świeża bazylia/kolendra

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie pad thai z grilla zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki, cukinii i tofu w kosteczkę. Tofu zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, dodajemy posiekany korzeń imbiru, mieszamy zawartość i marynujemy ok. 15 minut.
  2. Rozgrzewamy grilla do temperatury 200 stopni.
  3. Pamiętajmy, żeby przed przygotowaniem grillowanego pad thai, porządnie wyczyścić grill oraz ruszt. Tutaj pomocne mogą być: płyn do czyszczenia stali nierdzewnej oraz gąbka do czyszczenia marki Weber.
  4. Rozgrzewamy olej kokosowy na żeliwnym woku marki Weber, dodajemy pokrojoną cebulkę i połowę startego czosnku. Grillujemy ok. 3 minut, mieszając w międzyczasie.
  5. Dodajemy paprykę oraz cukinię i zalewamy wodą. Dusimy na grillu ok. 10 minut – najlepiej pod przykryciem. W międzyczasie, wykorzystujemy żeliwną płytę marki Weber do przyrządzenia zamarynowanego wcześniej tofu – potrzebuje ok. 5 min na grillu, aby ładnie się zarumienić. Tofu musimy obracać (niezawodna do tego jest łopatka do grilla marki Weber).
  6. Tofu przekładamy do woka i dodajemy: świeże jajka, resztę sosu sojowego, pastę curry, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, przyprawy i porządnie mieszamy. Pad thai prawie gotowy!
  7. Potrawę grillujemy przez ok. 3-5 minut.
  8. Grillowany pad thai przekładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i świężą bazylią.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Zupa tajska z grilla 30 min 2 osoby Zupa tajska z grilla
Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *