Grill360 Przepisy Pad thai z grilla

Pad thai z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

decofire
0 598
Pad thai z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY]

Kuchnię azjatycką ubóstwiamy od dawna. Głównie za jej różnorodność, zapachy i aromaty. Pochodzą one z typowych dla tej kuchni przypraw: curry, kurkuma, papryka, imbir, chilli, kolendra.  Możemy je dowolnie łączyć, a zawsze wychodzi coś oryginalnego i wyrazistego w smaku. Całkowicie zgadzamy się z powiedzeniem, że: „je się również oczami”. Kuchnia azjatycka pod tym względem – nigdy nas nie zawodzi.

Kolejnym wyzwaniem, jakie podjęłyśmy jest narodowe danie Tajlandii: (grillowane) pad thai. Jego podstawą jest makaron ryżowy, a obowiązkowym dodatkiem – jajko, które spaja całość i nadaje niesamowitej konsystencji. Można go przyrządzać zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. W przepisie na pad thai z grilla wykorzystałyśmy tym razem tofu. Ostatnio bardzo nam posmakowało.

Zobacz też: Łosoś z grilla z czarnym ryżem [PRZEPIS LALA COMPANY]

Niezastąpionym naczyniem do przygotowania pad thai z grilla okazał się wok marki Weber o owalnym kształcie, dzięki któremu potrawy przyrządzane są na niewielkiej ilości tłuszczu. Grill rozgrzałyśmy do wysokich temperatur, co pozwoliło odtworzyć typowo azjatycki styl gotowania. To absolutnie najprostszy sposób, a smak nie do podrobienia!

pad thai z grilla

Przepis na pad thai – składniki (4 porcje)

  • opakowanie makaronu z ryżu jaśminowego (może być zwykły ryżowy)
  • opakowanie tofu (ok 200 g)
  • 2 małe papryki (1 czerwona i 1 żółta)
  • 1 mała cukinia
  • sok z wyciśniętej limonki (ewentualnie cytryny)
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula dymka – pęczek
  • pasta curry/pasta do pad thai
  • pół szklanki sosu sojowego
  • przyprawy: chilli, papryka słodka, kurkuma, curry, kmin rzymski, kolendra, pieprz świeżo mielony, sól
  • świeży imbir (do smaku)
  • 2 jajka
  • pół szklanki wody
  • orzeszki ziemne (do smaku)
  • olej kokosowy
  • świeża bazylia/kolendra

Przepis na pad thai – sposób przygotowania:

Przygotowanie pad thai z grilla zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki, cukinii i tofu w kosteczkę. Tofu zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, dodajemy posiekany korzeń imbiru, mieszamy zawartość i marynujemy ok. 15 minut.

pad thai z grilla

Rozgrzewamy grilla do temperatury 200 stopni.

Pamiętajmy, żeby przed przygotowaniem grillowanego pad thai, porządnie wyczyścić grill oraz ruszt. Tutaj pomocne mogą być: płyn do czyszczenia stali nierdzewnej oraz gąbka do czyszczenia marki Weber.

grill

Rozgrzewamy olej kokosowy na żeliwnym woku marki Weber, dodajemy pokrojoną cebulkę i połowę startego czosnku. Grillujemy ok. 3 minut, mieszając w międzyczasie.

Sprawdź: Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami [PRZEPIS LALA COMPANY]

pad thai z grilla

Dodajemy paprykę oraz cukinię i zalewamy wodą. Dusimy na grillu ok. 10 minut – najlepiej pod przykryciem. W międzyczasie, wykorzystujemy żeliwną płytę marki Weber do przyrządzenia zamarynowanego wcześniej tofu – potrzebuje ok. 5 min na grillu, aby ładnie się zarumienić. Tofu musimy obracać (niezawodna do tego jest łopatka do grilla marki Weber).

pad thai z grilla

Tofu przekładamy do woka i dodajemy: świeże jajka, resztę sosu sojowego, pastę curry, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, przyprawy i porządnie mieszamy. Pad thai prawie gotowy!

pad thai z grilla

Potrawę grillujemy przez ok. 3-5 minut.

Grillowany pad thai przekładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i świętą bazylią.

pad thai z grilla

Życzymy smacznego!

Smacznego!

Ewa i Natalia

LALA Company

www.lalacompany.pl

GD Star Rating
loading...
Pad thai z grilla [PRZEPIS LALA COMPANY], 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Sałatka z grillowanych warzyw [PRZEPIS]

decofire
0 31
Makaron z krewetkami [PRZEPIS]

decofire
0 22