Piadina podana z grillowanym rostbefem
60 min 4 osoby

Piadina podana z grillowanym rostbefem

Piadina to cienki placek z mąki pszennej, który możemy upiec na kamieniu do pizzy. W tym przypadku piadinę wypełnimy grillowanym rostbefem. Jak to wykonać, dowiecie się z zamieszczonego przepisu. Smacznego! 🙂

Piadina – Składniki:

  • 4 x 200-gramowe sezonowane steki z rostbefu
  • 200 g roszponki
  • 4 piklowane ogórki
  • 6 łyżek majonezu

Na konfiturę:

  • Łyżka pieprzu marynowanego zielonego
  • 2 czerwone cebule
  • Pół szklanki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ocet winny i cukier redukuj, aż uzyskają syropową konsystencję
  2. Cebulę czerwoną pokrojoną w pióra karmelizuj tak długo, aż uzyska konsystencję konfitury.
  3. Dodaj pieprz i sól

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej drobno zmielonej
  • 135 ml wody
  • 1/6 kostki drożdżowej
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka oliwy

Piadina – Przygotowanie:

  1. Wodę, drożdże i cukier zmieszaj w naczyniu i odstaw na 10 minut.
  2. Odstanym płynem zalej osoloną mąkę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  3. Uformuj 4 równe kule, posmaruj je oliwą oraz przykryj mokrą szmatką na 30 minut.
  4. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  5. Włóż kamień do pizzy i poczekaj 10 minut aż się rozgrzeje, pod zamkniętą pokrywą.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płasko.
  7. Na kamieniu do pizzy wypiekaj kolejno placki z ciasta z obu stron do momentu, aż staną się złotobrązowe. Pamiętaj, żeby ciasto dochodziło pod zamkniętą pokrywą.
  8. W międzyczasie na obrzeżach kamienia do pizzy, bezpośrednio nad żarem ułóż osolone i posmarowane oliwą steki i grilluj je po 3 minuty z każdej strony. Odłóż mięso do odpoczywania na 10 minut.
  9. Skrój steki na cienkie plastry. Posól i popieprz mięso.
  10. Na wypieczonych plackach rozsmaruj majonez, konfiturę cebulową i posyp je paroma ziarnami zielonego pieprzu marynowanego.
  11. Na połowie każdego placka ułóż garść roszponki, plastry pokrojonego rostbefu oraz pokrojony w plasterki ogórek piklowany.
  12. Zegnij placek w pół serwuj jako fingerfood.

Zobacz również:

Nowy Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger