Piadina podana z grillowanym rostbefem
Piadina to cienki placek z mąki pszennej, który możemy upiec na kamieniu do pizzy. W tym przypadku piadinę wypełnimy grillowanym rostbefem. Jak to wykonać, dowiecie się z zamieszczonego przepisu. Smacznego! 🙂
Piadina – Składniki:
- 4 x 200-gramowe sezonowane steki z rostbefu
- 200 g roszponki
- 4 piklowane ogórki
- 6 łyżek majonezu
Na konfiturę:
- Łyżka pieprzu marynowanego zielonego
- 2 czerwone cebule
- Pół szklanki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ocet winny i cukier redukuj, aż uzyskają syropową konsystencję
- Cebulę czerwoną pokrojoną w pióra karmelizuj tak długo, aż uzyska konsystencję konfitury.
- Dodaj pieprz i sól
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej drobno zmielonej
- 135 ml wody
- 1/6 kostki drożdżowej
- Pół łyżeczki cukru
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka oliwy
Piadina – Przygotowanie:
- Wodę, drożdże i cukier zmieszaj w naczyniu i odstaw na 10 minut.
- Odstanym płynem zalej osoloną mąkę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
- Uformuj 4 równe kule, posmaruj je oliwą oraz przykryj mokrą szmatką na 30 minut.
- Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
- Włóż kamień do pizzy i poczekaj 10 minut aż się rozgrzeje, pod zamkniętą pokrywą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płasko.
- Na kamieniu do pizzy wypiekaj kolejno placki z ciasta z obu stron do momentu, aż staną się złotobrązowe. Pamiętaj, żeby ciasto dochodziło pod zamkniętą pokrywą.
- W międzyczasie na obrzeżach kamienia do pizzy, bezpośrednio nad żarem ułóż osolone i posmarowane oliwą steki i grilluj je po 3 minuty z każdej strony. Odłóż mięso do odpoczywania na 10 minut.
- Skrój steki na cienkie plastry. Posól i popieprz mięso.
- Na wypieczonych plackach rozsmaruj majonez, konfiturę cebulową i posyp je paroma ziarnami zielonego pieprzu marynowanego.
- Na połowie każdego placka ułóż garść roszponki, plastry pokrojonego rostbefu oraz pokrojony w plasterki ogórek piklowany.
- Zegnij placek w pół serwuj jako fingerfood.