Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Piadina podana z grillowanym rostbefem

Piadina podana z grillowanym rostbefem

decofire
0 3075
Piadina podana z grillowanym rostbefem
Piadina – Składniki:

Piadina to cienki placek z mąki pszennej, który możemy upiec na kamieniu do pizzy. W tym przypadku piadinę wypełnimy grillowanym rostbefem. Jak to wykonać, dowiecie się z zamieszczonego przepisu. Smacznego! 🙂

  • 4 x 200-gramowe sezonowane steki z rostbefu
  • 200 g roszponki
  • 4 piklowane ogórki
  • 6 łyżek majonezu

Na konfiturę:

  • Łyżka pieprzu marynowanego zielonego
  • 2 czerwone cebule
  • Pół szklanki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Ocet winny i cukier redukuj, aż uzyskają syropową konsystencję
  • Cebulę czerwoną pokrojoną w pióra karmelizuj tak długo, aż uzyska konsystencję konfitury.
  • Dodaj pieprz i sól

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej drobno zmielonej
  • 135 ml wody
  • 1/6 kostki drożdżowej
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka oliwy
Piadina – Przygotowanie:
  • Wodę, drożdże i cukier zmieszaj w naczyniu i odstaw na 10 minut.
  • Odstanym płynem zalej osoloną mąkę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  • Uformuj 4 równe kule, posmaruj je oliwą oraz przykryj mokrą szmatką na 30 minut.
  • Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  • Włóż kamień do pizzy i poczekaj 10 minut aż się rozgrzeje, pod zamkniętą pokrywą.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płasko.
  • Na kamieniu do pizzy wypiekaj kolejno placki z ciasta z obu stron do momentu, aż staną się złotobrązowe. Pamiętaj, żeby ciasto dochodziło pod zamkniętą pokrywą.
  • W międzyczasie na obrzeżach kamienia do pizzy, bezpośrednio nad żarem ułóż osolone i posmarowane oliwą steki i grilluj je po 3 minuty z każdej strony. Odłóż mięso do odpoczywania na 10 minut.
  • Skrój steki na cienkie plastry. Posól i popieprz mięso.
  • Na wypieczonych plackach rozsmaruj majonez, konfiturę cebulową i posyp je paroma ziarnami zielonego pieprzu marynowanego.
  • Na połowie każdego placka ułóż garść roszponki, plastry pokrojonego rostbefu oraz pokrojony w plasterki ogórek piklowany.
  • Zegnij placek w pół serwuj jako fingerfood.

Czas przygotowania:
około 1 godziny

Czas grillowania:
6 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Metoda grillowania :
Pośrednia

Akcesoria:
Wkład Weber GBS – Kamień do pizzy

Gourmet BBQ System Piadina grill przepis

GD Star Rating
a WordPress rating system
Piadina podana z grillowanym rostbefem, 5.0 out of 5 based on 3 ratings