Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla
45 min 2 osoby <15 zł

Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla

Kto nie lubi pieczonych ziemniaków w mundurkach?  Smaczne, aromatyczne, a do tego pasują do każdej potrawy. Bez względu na to, czy obok nich na talerzu leży grillowana karkówka, stek czy ryba – jako dodatek sprawdzają się znakomicie. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdź!

Ziemniaki w polskiej kuchni są często niedoceniane, a tymczasem pod cienką skórką mają wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, H, K i PP. Tradycyjne gotowanie pozbawia ziemniaki większości tych składników. Ale pieczenie w mundurkach już nie!

Przepis na ziemniaki pieczone w całości

Pieczone ziemniaki w mundurkach można przygotować na dwa sposoby. Możesz je zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu około 2 godziny. Innym sposobem jest podgotowanie ziemniaków w mundurkach (przez około 10 minut) i przełożenie ich na blachę. Tak przygotowane ziemniaki należy piec w mundurkach przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Bez względu na metodę przyrządzania ziemniaki należy jeszcze przed przyrządzeniem dokładnie umyć i wyszorować, a następnie osuszyć i ponakłuwać wykałaczką.

To Cię może zainteresować: Zapiekanka z grilla. 3 proste i szybkie przepisy

Przepisów i porad na to, jak zrobić pieczone ziemniaki jest mnóstwo. Mamy dla Ciebie kilka z nich, które na naszym grillu sprawdzają się najlepiej. Poznaj najlepsze przepisy na pieczone ziemniaki w mundurkach.

Ziemniaki  w mundurkach z ziołami

Składniki:

  •       ziemniaki
  •       masło
  •       czosnek
  •       pietruszka
  •       koperek
  •       ulubione zioła
  •       ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie oczyść, osusz, a następnie podgotuj. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami i dopraw solą. W każdym z ziemniaków zrób nacięcie i włóż w nie łyżeczkę przygotowanej masy, posyp ziołami i zawiń w folię aluminiową. Połóż ziemniaki na rozgrzaną kratę na grillu. Grilluj do zarumienienia.

Ziemniaki  w mundurkach po wiejsku

Składniki:

  •       ziemniaki
  •       śmietana 18%
  •       masło
  •       ser żółty
  •       sól
  •       pieprz
  •       koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie oczyść, osusz i podgotuj. W środku każdego ziemniaka wydrąż otwór. Uzyskaną masę ziemniaczaną, połącz ze śmietaną i masłem. Dopraw do smaku przyprawami. Na koniec dodaj starty ser żółty i posiekany koperek. Wypełnij ziemniaka przygotowanym farszem, ułóż na ruszcie i zapiekaj około 20-30 minut.

Sprawdź też: Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym

Ziemniaki  w mundurkach na bogato

Składniki:

  •       ziemniaki
  •       boczek
  •       masło
  •       ser cheddar
  •       sos barbecue
  •       czosnek
  •       ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i podgotuj je w mundurkach. Odcedź i poczekaj aż ostygną. Każdego z nich przetnij na pół. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdego ziemniaka polej przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane grilluj na ruszcie przez około 4 minuty z każdej strony. Na gorące ziemniaki połóż ser, boczek i polej całość sosem barbecue. Przed podaniem możesz udekorować ziemniaki w mundurkach kwaśną śmietaną i posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Masz swoje ulubione przepisy na pieczone ziemniaki w mundurkach? Podziel się nimi w komentarzu pod artykułem.

Szukasz więcej przepisów? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym 60 min 2 osoby Wideo Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków

Komentarze (1)

  1. Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *