Pieczywo z grilla. Czemu nie? Trzy inspirujące przepisy – Porady Grill360

Pieczywo z grilla. Czemu nie? Trzy inspirujące przepisy – Porady Grill360

Pieczywo z grilla. Czemu nie? Trzy inspirujące przepisy – Porady Grill360

Grill to wszechstronne urządzenie, na którym upieczemy i ugotujemy wiele rozmaitych potraw. Możliwości jest naprawdę wiele; od mięsa, przez warzywa i owoce, po zupy, a nawet pieczywo z grilla!

Oto kilka prostych przepisów na wypieki domowej roboty.

Pita z grilla

Niezbędne składniki:

300 g mąki pszennej

łyżeczka suszonych drożdży

200 ml letniej wody

łyżka oliwy

łyżeczka ulubionych ziół

łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i ziołami. Stopniowo dodajemy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Po kilku minutach wyrabiania osiągniemy elastyczne ciasto, które może kleić się do rąk. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na cztery części. Każdą wałkujemy na okrągły placek grubości ok. 1 centymetra, następnie kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut.

Wyrośnięte pity smarujemy z obu stron oliwą i kładziemy na rozgrzany ruszt grilla.

Chlebki grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy ciepłe.

Pieczywo z grilla – Bułeczki z grilla z masłem czosnkowym

Niezbędne składniki:

400 g mąki pszennej typ 6503

łyżeczki suszonych drożdży

230 ml letniej wody

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

masło

4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i drożdże.

Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 9 minut.

Gdy ciasto stanie się elastyczne przekładamy je do miski oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy 6 okrągłych bułeczek, które kładziemy na tacy złączeniem ku dołowi.

Uformowane bułeczki przykrywamy ścierką i postawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe; masło lekko roztapiamy, dodajemy sprasowany czosnek i mieszamy.

Gdy bułki wyrosną smarujemy je oliwą i kładziemy na rozgrzany ruszt grilla.

Grillujemy z dwóch stron po ok. 8 minut. Podajemy z masłem czosnkowym.

grill-bułeczki Pieczywo z grilla Grill360

Chleb z grilla

Niezbędne składniki:

300 ml mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka ulubionych ziół

szczypta soli

olej

75 ml wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy suche składniki. Dodajemy 2 łyżki oleju i 50 ml wody.

Wyrabiamy wszystko na gładką masę i powoli dolewamy resztę wody.

Gdy ciasto stanie się elastyczne, dzielimy je na cztery porcje. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 5 mm i delikatnie nakłuwamy.

Placki kładziemy na ruszcie i grillujemy ok. 5 minut z każdej strony.

Pieczywo z grilla Grill360

autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Pieczywo z grilla. Czemu nie? Trzy inspirujące przepisy - Porady Grill360, 5.0 out of 5 based on 1 rating