Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym

Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym

Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym
Michał Dobosz i Julian Karewicz, przedstawiają przepis na placki ziemniaczane z grilla, serwowane z sosem jogurtowo – szczypiorkowym. Efektowne danie, które jest jednocześnie szybkie i proste. Czego chcieć więcej? Zapraszamy!
Opis przygotowania

Podstawowy składnikiem każdych placków ziemniaczych są oczywiście ziemniaki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy czerwoną cebulę, jajka oraz mąkę ziemniaczaną, która pozwoli połączyć ze sobą wszystkie składniki. Powstałą masę obficie solimy i pieprzymy.

 

Ważną kwestią jest tutaj, abyśmy nie żałowali soli. Pomoże nam ona pozbyć się skrobi z ziemniaków, którą powinniśmy odcisnąć, aby nasze placki były rumiane i chrupiące.

Placki kładziemy na ruszcie, na którym znajduję się rozgrzana patelnia, uprzednio dokładnie je odciskając z nadmiaru soku, jednocześnie formułując kulkę a następnie delikatnie ją spłaszczając. Przed zamknięciem pokrywy grilla, placki delikatnie dociskamy do patelni.

Przyszła kolej na przygotowanie prostego sosu, który będzie idealnie komponować się z plackami ziemniaczanymi. W tym celu łączymy szczypiorek z jogurtem greckim, dodajemy sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Sos możemy przygotować nieco wcześniej i wstawić go do lodówki. To pozwoli wszystkim składnikom “przegryźć się” i wydobyć intensywniejszy smak.

 placki ziemniaczane z grilla

 

Kiedy nasze placki przyrumienią się z jeden strony, powinniśmy je odwrócić i dać im czas aby równomiernie się usmażyły. Będą gotowe, kiedy z obydwóch stron przyrumienią się na złoto – brązowo. Układamy je na ręczniku papierowym i odciskamy,  pozbywając się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.

Placki podajemy razem z sosem jogurtowo-szczypiorkowym, dekorując całość szczypiorkiem. Smacznego!

Placki ziemniaczane z grilla -Składniki:
  • Ziemniaki
  • Cebula czerwona
  • Jajka
  • Mąka ziemniaczana
  • Olej
  • Szczypiorek
  • Jogurt grecki
  • Sól
  • Pieprz

Czas przygotowania:

45 min

Czas grillowania:

30 min

Akcesoria:

Gourmet BBQ System – Patelnia

 

GD Star Rating
a WordPress rating system
Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym, 5.0 out of 5 based on 5 ratings