Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym
45 min 4 osoby <120 zł

Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym

Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym to coś co zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagającego smakosza. Idealnie przyrządzona wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj wykonać ją na grillu według naszego przepisu i przekonaj się, że to wcale nie jest trudne.

Składniki

  • 4 kawałki 300-gramowe polędwicy wołowej
  • 4 szalotki
  •  Szklanka czerwonego wina
  •  Pół szklanki octu balsamicznego
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  Łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
  2. Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje.
  3. Polędwicę osól i posmaruj z obu stron oliwą.
  4. Grilluj polędwicę z obu stron po 3 minuty, następnie zdejmij z rusztu i zostaw na 10 minut do odpoczynku.
  5. Na patelni rozpuść pół łyżki masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w pióra.
  6. Dodaj do cebuli pół szklanki wina czerwonego oraz ćwierć szklanki octu balsamicznego. Posól i popieprz. Całość redukuj ok. 2 minuty.
  7. Grillowaną polędwicę posyp świeżo zmielonym pieprzem i ułóż na patelni z sosem tak, by z każdej strony spędziła około minuty. Zdejmij polędwice z ognia, a sos przecedź prze sito.
  8. Serwuj polędwicę polaną przecedzonym sosem, najlepiej w towarzystwie szparagów.

Zobacz również:

Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger
Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana 90 min 2 osoby Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana
Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną 4h 4 osoby Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną