Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym
Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym to coś co zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagającego smakosza. Idealnie przyrządzona wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj wykonać ją na grillu według naszego przepisu i przekonaj się, że to wcale nie jest trudne.
Składniki
- 4 kawałki 300-gramowe polędwicy wołowej
- 4 szalotki
- Szklanka czerwonego wina
- Pół szklanki octu balsamicznego
- Sól
- Pieprz
- Łyżka masła
Przygotowanie:
- Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
- Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje.
- Polędwicę osól i posmaruj z obu stron oliwą.
- Grilluj polędwicę z obu stron po 3 minuty, następnie zdejmij z rusztu i zostaw na 10 minut do odpoczynku.
- Na patelni rozpuść pół łyżki masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w pióra.
- Dodaj do cebuli pół szklanki wina czerwonego oraz ćwierć szklanki octu balsamicznego. Posól i popieprz. Całość redukuj ok. 2 minuty.
- Grillowaną polędwicę posyp świeżo zmielonym pieprzem i ułóż na patelni z sosem tak, by z każdej strony spędziła około minuty. Zdejmij polędwice z ognia, a sos przecedź prze sito.
- Serwuj polędwicę polaną przecedzonym sosem, najlepiej w towarzystwie szparagów.