Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym

Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym

decofire
0 5187
Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym
Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym to coś co zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagającego smakosza. Idealnie przyrządzona wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj wykonać ją na grillu według naszego przepisu i przekonaj się, że to wcale nie jest trudne.
Składniki dla 4 osób:
  • 4 kawałki 300-gramowe polędwicy wołowej
  • 4 szalotki
  • Szklanka czerwonego wina
  • Pół szklanki octu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka masła

Akcesoria:

Wkład Weber GBS – Kratka do steków

Gourmet BBQ System-przepis-grill-poledwica-wolowa

Polędwica wołowa – sposób przygotowania:
  • Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
  • Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje.
  • Polędwicę osól i posmaruj z obu stron oliwą.
  • Grilluj polędwicę z obu stron po 3 minuty, następnie zdejmij z rusztu i zostaw na 10 minut do odpoczynku.
  • Na patelni rozpuść pół łyżki masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w pióra.
  • Dodaj do cebuli pół szklanki wina czerwonego oraz ćwierć szklanki octu balsamicznego. Posól i popieprz. Całość redukuj ok. 2 minuty.
  • Grillowaną polędwicę posyp świeżo zmielonym pieprzem i ułóż na patelni z sosem tak, by z każdej strony spędziła około minuty. Zdejmij polędwice z ognia, a sos przecedź prze sito.
  • Serwuj polędwicę polaną przecedzonym sosem, najlepiej w towarzystwie szparagów.

Czas przygotowania:
30 minut

Czas grillowania:
6 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

 

Polędwica wołowa z grilla

GD Star Rating
loading...
Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym, 4.3 out of 5 based on 4 ratings