Piękna pogoda, świeże powietrze oraz smaczne, pieczone frykasy. Coraz chętniej łączymy czynny wypoczynek na łonie natury z grillowaniem. A jaki pomysł na obiad z grilla w plenerze? Mamy propozycje!

Grillowanie stało się bardzo popularną formą spędzania wolnego czasu, a także okazją do spotkania w gronie znajomych i rodziny. Pieczemy zarówno w domach, na balkonach, tarasach, w ogrodach. Nowoczesne konstrukcje zarówno grilli węglowych, jak również elektrycznych i gazowych, umożliwiają przyrządzanie misternych, wykwintnych dań w plenerze, np. nad jeziorem. Urządzenia z łatwością można zapakować do bagażnika lub plecaka i przygotować na nich obiad, który zachwyci każdego smakosza. Wystarczy zabrać ze sobą w podróż potrzebne składniki i… cieszyć się świeżym powietrzem!

grillowanie-nad-jeziorem-1

Pomysł na obiad z grilla –  stek z tuńczyka z sosem cytrynowo-pieprzowym

Proste, lekko strawne i sycące danie, które świetnie urozmaici wycieczkę nad jezioro. Do jego przygotowania potrzebujemy 2 filetów z tuńczyka o grubości ok. 1 cm, 2 łyżki oleju rzepakowego, kilka igiełek rozmarynu, 1 ząbek czosnku, pieprz syczuański, pieprz cytrynowy, cytrynę oraz szczyptę soli. Danie dobrze smakuje w połączeniu z 1 grillowaną cukinią oraz zieloną sałatką złożoną z: 2 garści listków rukoli, ½ szklanki groszku, 1 szklanki zielonej fasoli szparagowej, 1 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżek oleju, 1 łyżki masła oraz 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego.

Pomysł na obiad z grilla

Steki z tuńczyka powinny leżeć co najmniej godzinę w marynacie z oleju, czosnku i kilku igiełek z rozmarynu. Dlatego możemy przygotować go jeszcze przed wycieczką, w domu. Cukinię kroimy na cienkie, 0,5 cm plastry. W misce mieszamy olej z pieprzem cytrynowym, do których dodajemy plastry cukinii i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywo grillujemy z obu stron kilka minut, aż zbrązowieje. Zamarynowane filety z tuńczyka prószymy z obu stron dwoma rodzajami pieprzu, po czym również wrzucamy je na rozgrzany ruszt i podpiekamy. W czasie grillowania ryby przygotowujemy sałatkę. Wcześniej w domu do zagotowanego 1 l wody z dodatkiem cukru, soli oraz masła wrzucamy groszek, a następnie fasolę. Po kilku minutach przelewamy je do sita, a następnie rozkładamy wraz z rukolą oraz plastrami grillowanej cukinii na talerzu. Na tak przygotowanej kompozycji warzywnej rozkładamy upieczone filety. Całość należy skropić sokiem z cytryny. Danie można podawać także z ryżem, wedle uznania. Smacznego!

Pomysł na obiad z grilla