Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki
Choć dobrze przyrządzony stek, sam w sobie jest pyszny, to warto podawać go z dodatkami, które idealnie będą się komponowały, urozmaicą danie i stworzą wyśmienitą kompozycję na talerzu. Pomysły, które przedstawiamy pasują nie tylko do grillowanych steków, ale w zasadzie do każdego mięsa z grilla. Koniecznie wypróbujcie!
Zielone szparagi z boczkiem i winegretem z nutą sherry
Czas przyrządzania: 15 minut
Czas grillowania: 6 – 8 minut
Składniki:
- 4 – 6 plastrów wędzonego boczku
- 1 łyżeczka liści świeżego tymianku, drobno posiekanych
- ½ łyżeczki czosnku, drobno posiekanego
- 1 łyżka octu z sherry
- ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego
- 500 zielonych szparagów
- ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w poprzek na cienkie plastry
Przygotowanie:
- Grill przygotować do pieczenie metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni).
- Plastry boczku ułożyć obok koło siebie na średniej patelni. Smażyć 8 – 10 minut na dużym ogniu, odwracając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Zdjąć z patelni, położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
- Nadmiar wytopionego tłuszczu wylać, pozostawiając na patelni tylko 3 łyżki. Tłuszcz rozgrzać ponownie na średnim ogniu. Następnie smażyć na nim przez 10 sekund tymianek i czosnek. Dodać ocet, sól i pieprz. Wymieszać, aby powstał sos winegret. Zdjąć patelnię z ognia.
- Usunąć zdrewniałe końce szparagów. Tak przygotowane szparagi ułożyć na dużym talerzu i polać winegret. Pokruszyć odsączone z tłuszczu plastry boczku.
- Szparagi grillować 6 – 8 minut bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie. Od czasu do czasu odwracać, aż zbrązowieją ale nie sczernieją. Wyłożyć na półmisek, posypać boczkiem, udekorować plastrami cebuli. Podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
Bakłażany z aromatycznym sosem azjatyckim
Czas przyrządzania: 10 minut
Czas grillowania: 8 – 10 minut
Składniki na dressing:
- 1 – 2 papryki chili pozbawione pestek, drobno posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 bakłażany
- Olej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
- Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni).
- W małej lub stalowej misce wymieszać składniki z 1 łyżką wody. Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości 1 cm. Obficie posmarować je z obu stron olejem i posypać czosnkiem.
- Bakłażany grillować 8 – 10 minut bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie, aż będę miękkie i odciśnie się na nich wzór rusztu. Plastry ułożyć na dużym talerzu, polać dressingiem i podawać na ciepło.
Sałatka z Kuskusu
Czas przyrządzania: 30 minut
Składniki:
- 250 g kuskusu instant
- 50 g rodzynek
- 50 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki cebuli dymki, drobno posiekanej (tylko biała część)
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki liści świeżej mięty, drobno posiekanych
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego.
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
Przygotowanie:
- W dużym garnku wymieszać kuskus z rodzynkami. W osobnym garnku zagotować bulion drobiowy, zalać nim kuskus. ostrożnie wymieszać i odstawić na 20 minut, aby kasza napęczniała.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać widelcem, spulchniając jednocześnie kaszę. Podawać na ciepło.