Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki
30 min 2 osoby <60 zł

Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki

Choć dobrze przyrządzony stek, sam w sobie jest pyszny, to warto podawać go z dodatkami, które idealnie będą się komponowały, urozmaicą danie i stworzą wyśmienitą kompozycję na talerzu. Pomysły, które przedstawiamy pasują nie tylko do grillowanych steków, ale w zasadzie do każdego mięsa z grilla. Koniecznie wypróbujcie!

Zielone szparagi z boczkiem i winegretem z nutą sherry

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania: 6 – 8 minut

Składniki:

  • 4 – 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka liści świeżego tymianku, drobno posiekanych
  • ½ łyżeczki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka octu z sherry
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego
  • 500 zielonych szparagów
  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w poprzek na cienkie plastry

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenie metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni).
  2. Plastry boczku ułożyć obok koło siebie na średniej patelni. Smażyć 8 – 10 minut na dużym ogniu, odwracając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Zdjąć z patelni, położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
  3. Nadmiar wytopionego tłuszczu wylać, pozostawiając na patelni tylko 3 łyżki. Tłuszcz rozgrzać ponownie na średnim ogniu. Następnie smażyć na nim przez 10 sekund tymianek i czosnek. Dodać ocet, sól i pieprz. Wymieszać, aby powstał sos winegret. Zdjąć patelnię z ognia.
  4. Usunąć zdrewniałe końce szparagów. Tak przygotowane szparagi ułożyć na dużym talerzu i polać winegret. Pokruszyć odsączone z tłuszczu plastry boczku.
  5. Szparagi grillować 6 – 8 minut bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie. Od czasu do czasu odwracać, aż zbrązowieją ale nie sczernieją. Wyłożyć na półmisek, posypać boczkiem, udekorować plastrami cebuli. Podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

Bakłażany z aromatycznym sosem azjatyckim

Czas przyrządzania: 10 minut

Czas grillowania: 8 – 10 minut

Składniki na dressing:

  • 1 – 2 papryki chili pozbawione pestek, drobno posiekane
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 bakłażany
  • Olej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni).
  2. W małej lub stalowej misce wymieszać składniki z 1 łyżką wody. Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości 1 cm. Obficie posmarować je z obu stron olejem i posypać czosnkiem.
  3. Bakłażany grillować 8 – 10 minut bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie, aż będę miękkie i odciśnie się na nich wzór rusztu. Plastry ułożyć na dużym talerzu, polać dressingiem i podawać na ciepło.

Sałatka z Kuskusu

Czas przyrządzania: 30 minut

Składniki:

  • 250 g kuskusu instant
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki cebuli dymki, drobno posiekanej (tylko biała część)
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki liści świeżej mięty, drobno posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego.
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku wymieszać kuskus z rodzynkami. W osobnym garnku zagotować bulion drobiowy, zalać nim kuskus. ostrożnie wymieszać i odstawić na 20 minut, aby kasza napęczniała.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać widelcem, spulchniając jednocześnie kaszę. Podawać na ciepło.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu