Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki

Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki

decofire
0 2758
Z czym serwować steki? – kilka pomysłów na dodatki

Choć dobrze przyrządzony stek, sam w sobie jest pyszny, to warto podawać go z dodatkami, które idealnie będą się komponowały, urozmaicą danie i stworzą wyśmienitą kompozycję na talerzu. Pomysły, które przedstawiamy pasują nie tylko do grillowanych steków, ale w zasadzie do każdego mięsa z grilla. Koniecznie wypróbujcie!

Zielone szparagi z boczkiem i winegretem z nutą sherry

dodatki do steków

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania: 6 – 8 minut

 

Składniki:

4 – 6 plastrów wędzonego boczku

1 łyżeczka liści świeżego tymianku, drobno posiekanych

½ łyżeczki czosnku, drobno posiekanego

1 łyżka octu z sherry

¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego

500 zielonych szparagów

½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w poprzek na cienkie plastry

 

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenie metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni).
  2. Plastry boczku ułożyć obok koło siebie na średniej patelni. Smażyć 8 – 10 minut na dużym ogniu, odwracając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Zdjąć z patelni, położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
  3. Nadmiar wytopionego tłuszczu wylać, pozostawiając na patelni tylko 3 łyżki. Tłuszcz rozgrzać ponownie na średnim ogniu. Następnie smażyć na nim przez 10 sekund tymianek i czosnek. Dodać ocet, sól i pieprz. Wymieszać, aby powstał sos winegret. Zdjąć patelnię z ognia.
  4. Usunąć zdrewniałe końce szparagów. Tak przygotowane szparagi ułożyć na dużym talerzu i polać winegret. Pokruszyć odsączone z tłuszczu plastry boczku.
  5. Szparagi grillować 6 – 8 minut bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie. Od czasu do czasu odwracać, aż zbrązowieją ale nie sczernieją. Wyłożyć na półmisek, posypać boczkiem, udekorować plastrami cebuli. Podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

 

Bakłażany z aromatycznym sosem azjatyckim

dodatki do steków

Czas przyrządzania: 10 minut

Czas grillowania: 8 – 10 minut

 

Składniki na dressing:

1 – 2 papryki chili pozbawione pestek, drobno posiekane

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego

2 łyżki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę

 

2 bakłażany

Olej

1 łyżka czosnku granulowanego

 

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni).
  2. W małej lub stalowej misce wymieszać składniki z 1 łyżką wody. Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości 1 cm. Obficie posmarować je z obu stron olejem i posypać czosnkiem.
  3. Bakłażany grillować 8 – 10 minut bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie, aż będę miękkie i odciśnie się na nich wzór rusztu. Plastry ułożyć na dużym talerzu, polać dressingiem i podawać na ciepło.

 

Sałatka z Kuskusu

dodatki do steków

Czas przyrządzania: 30 minut

 

Składniki:

250 g kuskusu instant

50 g rodzynek

50 ml bulionu drobiowego

4 łyżki cebuli dymki, drobno posiekanej (tylko biała część)

3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej

2 łyżki liści świeżej mięty, drobno posiekanych

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego.

½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku wymieszać kuskus z rodzynkami. W osobnym garnku zagotować bulion drobiowy, zalać nim kuskus. ostrożnie wymieszać i odstawić na 20 minut, aby kasza napęczniała.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać widelcem, spulchniając jednocześnie kaszę. Podawać na ciepło.
GD Star Rating
loading...
Z czym serwować steki? - kilka pomysłów na dodatki, 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 436