Każda impreza to doskonała okazja do tego, aby przygotować dla swoich gości pyszne dania. Grillowanie umożliwia przyrządzenie wielu potraw, również przekąsek, które będą idealne na wiele okazji. Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować na imprezę sylwestrową? Oto kilka pomysłów! Przekąski z grilla doskonale sprawdzą się podczas imprezy sylwestrowej, a także innych spotkań z przyjaciółmi.

Przekąski z grilla – grillowane pomidory z serem

Pomidory nadziewane z grilla

Składniki:

  • Pomidory 4 sztuki
  • Orzeszki pinii 5 dag
  • Posiekane świeże zioła
  • Chudy biały ser 10 dag
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Jogurt grecki
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz, sól
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry średniej grubości.
  2. Orzeszki upraż na rozgrzanej, suchej patelni.
  3. Przygotuj sos: Do jogurtu greckiego dodaj świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, możesz dodać kilka kropli słodzika.
  4. Pomidory ułóż na ruszcie na przemian z kawałkami sera.
  5. Posyp ziołami i orzeszkami pinii. Piecz na rozgrzanym grillu przez kilka minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

Sprawdź także: Przekąski z grilla

Przekąski z grilla – faszerowane pieczarki

Pieczarki z grilla

Składniki:

  • Pieczarki 12 sztuk
  • Wędzony boczek 15 dag
  • Gotowana szynka 15 dag
  • Duża cebula 1 sztuka
  • Ząbek czosnku
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Tymianek 0,5 łyżeczki
  • Sok z jednej cytryny
  • Olej 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Umyj pieczarki, odetnij nóżki, a następnie posiekaj je. Posiekaj także cebulę.
  2. Pokrój boczek oraz szynkę w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Następnie dodaj cebulę i nóżki pieczarek, podsmażaj jeszcze przez kilka minut, po czym wymieszaj z bułką tartą i oliwą.
  4. Posiekaj natkę oraz czosnek i dodaj je do farszu. Całość dopraw jeszcze tymiankiem.
  5. Napełnij farszem kapelusze pieczarek i ułóż na grillu. Skrop pieczarki sokiem z cytryny i grilluj przez około 10 minut. Następnie piecz kolejne 3-4 minuty.

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Przyprawa do drobiu 2 łyżeczki
  • Cebula 1 sztuka
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Ser żółty tarty 4 łyżeczki
  • Placki tortilla
  • Cebula 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, dodaj przyprawę do drobiu, dwie łyżki oliwy i wymieszaj.
  2. Pokrój w paski także cebule i paprykę.
  3. Na rozgrzanej patelni usmaż mięso wraz z warzywami. Kiedy będą gotowe, odstaw je na chwilę, by ostygły, a następnie wymieszaj z serem.
  4. Farsz nałóż na placki i zwiń, zaczynając od rogów, tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  5. Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chilli oraz świeżą kolendrę.

Sprawdź także: Grillowane burgery z indyka