Przekąski z grilla idealne na imprezę sylwestrową

Przekąski z grilla idealne na imprezę sylwestrową

Każda impreza to doskonała okazja do tego, aby przygotować dla swoich gości pyszne dania. Grillowanie umożliwia przyrządzenie wielu potraw, również przekąsek, które będą idealne na wiele okazji. Zastanawiasz się jakie przekąski przygotować na imprezę Sylwestrową? Oto kilka pomysłów!

Przekąski z grilla – Grillowane pomidory z serem

Składniki:

  • Pomidory 4 sztuki
  • Orzeszki pinii 5 dag
  • Posiekane świeże zioła
  • Chudy biały ser 10 dag
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Jogurt grecki
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz, sól
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry średniej grubości.
  2. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni
  3. Przygotuj sos: Do jogurtu greckiego dodaj świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, możesz dodać kilka kropli słodzika.
  4. Pomidory ułóż na folii aluminiowej na przemian z kawałkami sera
  5. Posyp ziołami i orzeszkami Pini, zwiń szczelnie folię. Piecz na rozgrzanym grillu przez kilka minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

Przekąski z grilla – Faszerowane pieczarki

Składniki:

  • Pieczarki 12 sztuk
  • Wędzony boczek 15 dag
  • Gotowana szynka 15 dag
  • Duża cebula 1 sztuka
  • Ząbek czosnku
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Tymianek 0.5 łyżeczki
  • Sok z jednej cytryny
  • Olej 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Umyj pieczarki, odetnij nóżki a następnie posiekaj je. Posiekaj także cebulę.
  2. Pokrój boczek oraz szynkę w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Następnie dodaj cebulę i nóżki pieczarek, podsmażaj jeszcze przez kilka minut po czym wymieszaj z bułką tartą i oliwą.
  4. Posiekaj natkę oraz czosnek i dodaj je do farszu. Całość dopraw jeszcze tymiankiem.
  5. Napełnij farszem kapelusze pieczarek i ułóż na grillu na specjalnych tackach lub folii aluminiowej. Skrop pieczarki sokiem z cytryny i grilluj przez około 10 minut. Następnie przykryj jeszcze folia aluminiową i piecz kolejny 3-4 minuty.

Przekąski z grilla – Tortilla z kurczakiem

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Przyprawa do drobiu 2 łyżeczki
  • Cebula 1 sztuka
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Ser żółty tarty 4 łyżeczki
  • Placki tortilli
  • Cebula 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, dodaj przyprawę do drobiu, dwie łyżki oliwy i wymieszaj.
  2. Pokrój w paski także cebule i paprykę
  3. Na rozgrzanej patelni usmaż mięso wraz z warzywami. Kiedy będą gotowe, odstaw je na chwilę by ostygły a następnie wymieszaj z serem.
  4. Farsz nałóż na placki i zwiń, zaczynając od rogów, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  5. Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony aż ser w środku się rozpuści. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chilli oraz świeżą kolendrę.

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło