Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i...

Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki

Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki

Kto powiedział, że grillowanie to tylko karkówka i szaszłyki? Grill360 po raz kolejny udowadnia, że jedyne co nas ogranicza podczas BBQ to nasza wyobraźnia. Przedstawiamy propozycję na letnie imprezy w gronie znajomych – poncz z grillowanych owoców. Idealny sposób na rozluźnienie atmosfery i przepis na zabawę do rana. Dla miłośników grillowania na węglu i amatorów wyszukanych trunków.

 Zbliżające się ciepłe wieczory i imprezy na świeżym powietrzu skłoniły mnie do przyrządzenia napoju idealnego na te okazje. Poncz przygotowałem metodą pośrednią.

Dla odmiany jednak, postanowiłem wykorzystać grill węglowy z systemem Gourmet oraz bardzo praktyczny kociołek Dutch Oven.

Ponch z grillowanych owoców na bazie cydru, tłoczonego soku jabłkowego i ��ubrówki - Grillowanie Michał Dobosz 2 (2)

Poncz z grillowanych owoców – przygotowanie

Umyte, świeże owoce oraz imbir pokroiłem w dowolnej grubości plastry, następnie ułożyłem je na rozgrzanym ruszcie. Po chwili czuć już było roztaczający się dookoła aromat karmelizowanej skórki pomarańczy, jabłek i limonki.

Zgrillowane owoce przełożyłem do kociołka Dutch Oven i dodałem laskę cynamonu oraz anyż gwieździsty. Całość podlałem 1,5 L cydru i pozwoliłem alkoholowi nieco odparować. Zapach unoszący się nad grillem był nie do opisania.

Poncz z grillowanych owoców przepis Michała Dobosza

Po chwili do ponczu dołączył sok z tłoczonych jabłek, który uprzednio przelałem do butelki po cydrze. W ten sposób uzyskałem proporcje jeden do jednego.

Smak i słodycz wzmocniłem, dodając odrobinę żubrówki i miodu.

Na koniec, dla osiągnięcia dodatkowego aromatu użyłem świeżych gałązek rozmarynu. Gotowy napój rozlałem do oryginalnych szklanek i podałem gościom.

poncz z grilla - michał dobosz

Poncz proponuję serwować w głębokich kieliszkach, pojemnych słoikach, czy gustownych szklankach. Pływające w napoju owoce nie tylko będą świetną dekoracją, ale i pysznym dodatkiem.

Poncz z grillowanych owoców – SKŁADNIKI, KTÓRYCH UŻYŁEM:

  • pomarańcze
  • jabłka
  • limonki
  • świeży imbir
  • laska cynamonu
  • gwiazdki anyżu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • miód
  • 1,5 l soku z tłoczonych jabłek
  • 1,5 l cydru
  • żubrówka

Czas przygotowania:
15 minut

Czas gotowania:
30 minut

Liczba osób – porcji:
2 os.

Akcesoria:
kociołek żeliwny Weber

Ponch z grillowanych owoców na bazie cydru, tłoczonego soku jabłkowego i ��ubrówki - Grillowanie Michał Dobosz

Autor przepisu: Michał Dobosz

 

autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY