Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki
Kto powiedział, że grillowanie to tylko karkówka i szaszłyki? Grill360 po raz kolejny udowadnia, że jedyne co nas ogranicza podczas BBQ to nasza wyobraźnia. Przedstawiamy propozycję na letnie imprezy w gronie znajomych – poncz z grillowanych owoców. Idealny sposób na rozluźnienie atmosfery i przepis na zabawę do rana. Dla miłośników grillowania na węglu i amatorów wyszukanych trunków.
Zbliżające się ciepłe wieczory i imprezy na świeżym powietrzu skłoniły mnie do przyrządzenia napoju idealnego na te okazje. Poncz przygotowałem metodą pośrednią.
Dla odmiany jednak, postanowiłem wykorzystać grill węglowy z systemem Gourmet oraz bardzo praktyczny kociołek Dutch Oven.
Składniki
- pomarańcze
- jabłka
- limonki
- świeży imbir
- laska cynamonu
- gwiazdki anyżu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- miód
- 1,5 l soku z tłoczonych jabłek
- 1,5 l cydru
- żubrówka
Przygotowanie:
- Umyte, świeże owoce oraz imbir pokroiłem w dowolnej grubości plastry, następnie ułożyłem je na rozgrzanym ruszcie. Po chwili czuć już było roztaczający się dookoła aromat karmelizowanej skórki pomarańczy, jabłek i limonki.
- Zgrillowane owoce przełożyłem do kociołka Dutch Oven i dodałem laskę cynamonu oraz anyż gwieździsty. Całość podlałem 1,5 L cydru i pozwoliłem alkoholowi nieco odparować. Zapach unoszący się nad grillem był nie do opisania.
- Po chwili do ponczu dołączył sok z tłoczonych jabłek, który uprzednio przelałem do butelki po cydrze. W ten sposób uzyskałem proporcje jeden do jednego.
- Smak i słodycz wzmocniłem, dodając odrobinę żubrówki i miodu.
- Na koniec, dla osiągnięcia dodatkowego aromatu użyłem świeżych gałązek rozmarynu. Gotowy napój rozlałem do oryginalnych szklanek i podałem gościom.