Popcorn z grilla – dowiedz się jak go zrobić – inspiracje
15 min 4 osoby <30 zł

Popcorn z grilla – dowiedz się jak go zrobić – inspiracje

19 stycznia obchodzimy Narodowy Dzień Popcornu. Święto to, podobnie jak sam smakołyk, trafiły do nas zza oceanu. Rozkwit jego popularności przypada na połowę XIX wieku. Karol Cretors, właściciel sklepów ze słodyczami, jako pierwszy skonstruował maszynę do popcornu. Bardzo szybko zyskał on na popularności, wskutek czego pod koniec wieku po ulicach Chicago jeździły specjalne pojazdy konne sprzedające popcorn bezpośrednio na ulicy.  Większości z nas popcorn kojarzy się jedynie z banalną przekąską towarzyszącą oglądaniu filmów. Aby przełamać te stereotypy, przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów na popcorn z grilla.

Najprostsze rozwiązanie w wersji grillowej, czyli popcorn z grilla

Pierwszy przepis być może nie jest wybitnie nowatorski, nie mniej jednak popcorn z mikrofalówki nie może równać się z tym przygotowanym na grillu, dlatego warto go spróbować. Popcorn z grilla przygotowuje się wręcz banalnie. Na aluminiową tackę do grillowania wsypujemy ziarna popcornu, posypujemy solą i skrapiamy roztopionym masłem. Następnie nakrywamy tackę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ustawiamy na nagrzanym grillu. Po około 10 minutach zdejmujemy tackę z grilla i cieszymy się doskonałym smakiem maślanego popcornu z grilla.

Można użyć do tego także specjalnego kosza o gęstym splocie, do grillowania niewielkich elementów.

Połączenie nietypowe czyli kurczak z popcornem

Druga z propozycji to już danie obiadowe, wymagające nieco większej ilości składników. Potrzebny nam będzie przede wszystkim filet z kurczaka, który po pokrojeniu w kostkę i zamarynowaniu w ziołach, wrzucamy na grilla. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory, czosnek i oregano miksujemy tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję emulsji. Do upieczonego kurczaka dorzucamy osolony popcorn i jeszcze przez chwilkę trzymamy na ruszcie. Po ściągnięciu kurczaka z popcornem z grilla polewamy sosem pomidorowo-czosnkowym i podajemy.

Wykwintne danie z grilla z udziałem popcornu

Trzeci z przepisów to coś dla fanów owoców morza. Danie dla wymagających lub osób lubiących eksperymentować w kuchni. Głównym jego składnikiem są przegrzebki. Należy odpowiednio przygotować je przed usmażeniem, czyli przede wszystkim usunąć mięsień odpowiedzialny za otwieranie się muszli. W takiej formie rzucamy przegrzebki na grillową patelnię lub wok i przesmażamy minutę z każdej strony w wysokiej temperaturze. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Przesmażone przegrzebki przenosimy na naczynie z masłem i polewamy je nim. Do przegrzebków przygotowujemy pastę z pieczonych na grillu bakłażanów. Upieczone i obrane ze skóry bakłażany łączymy z pastą Miso i octem jabłkowym aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Grillowane przegrzebki układamy wraz z pastą z bakłażana na talerzu, posypujemy popcornem i polewamy solonym karmelem. Dla uzyskania dodatkowego kontrastu smakowego można dorzucić także kilka kostek drobno pokrojonego kiwi.

Nie z grilla, ale na słodko

Jeśli przygotujemy tradycyjny popcorn w wersji grillowej możemy podawać go także na słodko. Wystarczy w tym celu przygotować masę z pianek marshmallows, którą podgrzewamy aż do momentu roztopienia. Do gładkiej, nieco płynnej masy marshmallow wrzucamy popcorn z grilla i mieszamy. Odczekujemy chwilę aż masa wystygnie i formujemy z niej popcornowo-piankowe kuleczki. Można podawać je na ciepło i na zimno.

Kreatywność to podstawa

Posiadając profesjonalny grill i ciekawe akcesoria grillowe można przygotować nieskończoną ilość pomysłowych i zaskakujących potraw. Tak banalny produkt jak popcorn może dać początek zaskakującym pomysłom, które zachwycą i zaskoczą Twoich gości. Kluczem do sukcesu jest kreatywność. Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia!

Składniki

  •  aluminiowa tacka do grillowania
  •  ziarenka popcornu
  •  sól
  •  masło
  •  papier do pieczenia lub folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Popcorn z grilla przygotowuje się wręcz banalnie: na aluminiową tackę do grillowania wsypujemy ziarna popcornu, posypujemy solą i skrapiamy roztopionym masłem. Możesz także użyć specjalnego kosza do rożna o bardzo małym splocie, dzięki temu ziarna kukurydzy nie wypadną.
  2. Następnie nakrywamy tackę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ustawiamy na nagrzanym grillu.
  3. Po około 10 minutach zdejmujemy tackę z grilla i cieszymy się doskonałym smakiem maślanego popcornu z grilla.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem 60 min 3 osoby Wideo Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem
Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą 15 min Wideo Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *