Pewnie nie raz zdarzyło się Wam, że mięso przygotowywane na grillu było niedopieczone, bo ściągnęliście je za wcześnie z rusztu. A może przesadziliście z długością czasu pieczenia i warzywa za bardzo się spiekły? Zwykle przygotowujemy jedzenie “na oko”, nie sięgając wcześniej po informacje dotyczące na przykład czasu gotowania czy pieczenia. Ile grillować? Dowiedz się z naszego tekstu. Od dziś każda potrawa, jaką przygotujecie na grillu będzie idealnie wypieczona.

Drób – ile grillować?

Najwięcej problemu w kwestii długości czasu pieczenia przysparza nam różnego rodzaju mięso. Przede wszystkim dlatego, że, w przeciwieństwie do warzyw, raczej nie zjemy go w postaci surowej lub półsurowej. Musi być zatem dobrze upieczone. Jak wiadomo, najszybciej przygotujemy grillowane dania mięsne za pomocą metody bezpośredniej. Nie należy jednak stawiać rusztu bezpośrednio nad ogniem, a nieco wyżej, aby nie spalić piekącego się tam kurczaka. Na tak ustawionym grillu niewielkie filety drobiowe o masie od 120 g do 180 g będą gotowe już po 10–12 minutach. Nieco dłużej będziemy musieli poczekać na udka i skrzydełka. Te pierwsze, ważące około 120 g – 180 g muszą piec się od pół godziny do 45 minut, drugie z kolei, o nieco mniejszej wadze, maksymalnie do 30 minut.

Sprawdź także: Jak długo grillować dania na ruszcie?

Jak długo grillować kurczaka

Wieprzowina – ile grillować?

Na wieprzowinę przygotowywaną na grillu również nie będziemy musieli czekać bardzo długo. Kiełbaski, w zależności od ich wielkości potrzebują od 10 do 25 minut pieczenia metodą bezpośrednią. Żeberka umieszczone nad źródłem ciepła będą gotowe w ciągu 15 minut, natomiast jeśli nie mamy już miejsca w centrum rusztu lub preferujemy pośrednią metodę grillowania, na talerz będziemy mogli je wyłożyć po 1 – 1,5 godziny.

grillowanie wieprzowiny

Warto zaznaczyć, że duże znaczenie ma tutaj grubość mięsa, które grillujemy oraz to, z jakiej części zwierzęcia pochodzi mięso. Karkówka czy żeberka powinny być grillowane długo w temperaturze pośredniej, jest to grillowanie metodą low & slow, które zagwarantuje nam doskonałe rezultaty. Mięso będzie delikatnie się rozpadać. Kiełbaski i kotlety mogą być natomiast grillowane w krótkim czasie metodą bezpośrednią.

jak długo grillować

Ryby i owoce morza

Delikatne mięso ryb będzie gotowe do spożycia w ekspresowym tempie. Filety rybne potrzebują zaledwie kilku minut pieczenia w sposób bezpośredni, a ryby w całości (o grubości do 6 cm) powinny być gotowe maksymalnie po 20 minutach spędzonych na ruszcie. Podobnym czasem pieczenia charakteryzują się skorupiaki i owoce morza.

Grillowanie ryby

Podobnie owoce morza – niezwykle delikatne mięso krewetek lub przegrzebków powinno być grillowane bardzo krótko. Jeśli zostawimy je na ruszcie na zbyt długo, mięso będzie gumowe.

jak długo grillować krewetki

Ile grillować warzywa i owoce?

Jeśli jesteśmy bardzo głodni i nie chcemy czekać długo na dania mięsne, jako przekąskę możemy potraktować warzywa i owoce. Bakłażan, papryka, pomidory, a nawet pieczarki zjemy już po kilku minutach grillowania na dobrze rozgrzanym ruszcie. Najwięcej czasu potrzebują jednak ziemniaki, które wymagają nawet godziny pieczenia w sposób pośredni. Owoce, takie jak ananas, banan, brzoskwinie czy nektarynki, a nawet jabłka przygotujemy w nie więcej niż kilkanaście minut. Dzięki temu długo wyczekiwany przez wszystkich poobiedni deser zjemy jeszcze przed daniem głównym.

grillowanie warzyw

Sprawdź także: Grillowanie żeberek – 5 praktycznych porad