Niektórzy twierdzą, że pierwszy dzień wiosny jest wtedy, kiedy rozpalamy pierwszy grill. Wiele osób nie chce inwestować w bardziej trwałe produkty i wybiera grill jednorazowy. Czy to dobry pomysł? Czy na takim grillu możemy bezpiecznie i zdrowo grillować? W poniższym tekście odpowiadamy na pytanie, czy warto kupić grill jednorazowy. Zapraszamy do lektury!

Grille jednorazowe są dość nowym produktem, a ich produkcja sięga początków XXI wieku. Są one wykonane z lekkiego aluminium i wykorzystują węgiel drzewny jako źródło ciepła, co z pozoru czyni je idealnym uzupełnieniem kempingów czy pikników. Czy jednak na pewno?

Z czego składa się grill jednorazowy?

Konstrukcja grilla jednorazowego jest bardzo prosta. Do grilla producent dołącza metalową podstawkę lub nóżki, na której ustawiamy produkt. Głównym elementem grilla jednorazowego jest tacka wykonana z aluminium, pokryta poliolefiną, substancją wytrzymałą na wysoką temperaturę. W tacce aluminiowej umieszczony jest węgiel, zazwyczaj niestety jest on nasączony chemiczną substancją, aby szybciej się rozpalił. Czy grill aluminiowy jest bezpieczny? Warto wiedzieć, że Światowa Organizacja Zdrowia określiła dzienne bezpieczne spożycie aluminium na poziomie 1 mg/kg masy ciała. To znaczy, że osoba o masie 70 kg może bez obaw o zdrowie dostarczyć do organizmu 70 mg aluminium dziennie. Ważne jest, aby nie przekroczyć zalecanej dawki, dlatego powinniśmy jak najbardziej ograniczyć: grillowanie na aluminiowych tackach, gotowanie w aluminiowych garnkach czy pieczenie w folii aluminiowej. Używanie takich produktów zwiększa zawartość pierwiastka aluminium w organizmie, co jest szkodliwe dla zdrowia.

Grill jednorazowy

Czy grill jednorazowy jest zdrowy?

Oprócz wymienionej wcześniej kwestii zawartości aluminium, jednorazowe grille stanowią duże zagrożenie dla zdrowa i środowiska. Jeżeli chodzi o niekorzystne aspekty zdrowotne, to warto podkreślić, że w grillach jednorazowych mamy bardzo małą odległość między jedzeniem a żarzącym się węglem. Grillowanie na grillu węglowym jest najmniej zdrowe dla naszego organizmu, ponieważ podczas grillowania potraw wytapia się tłuszcz, który skapuje na rozgrzany węgiel. To właśnie wtedy wytwarza się najwięcej substancji rakotwórczych. Jeżeli pod grillowanym mięsem będzie znajdował się zbiornik na tłuszcz lub możliwość jego odprowadzenia, wówczas ilość szkodliwych związków się zmniejszy. O ile w grillu węglowym mamy większą przestrzeń między brykietem a jedzeniem i producenci stosują, to już w grillach jednorazowych praktycznie wszystkie szkodliwe substancje, zostają natychmiast wchłonięte przez grillowane mięso. Ze względu na małą odległość między węglem a grillowanym daniem, nie mamy żadnej kontroli nad temperaturą. Bardzo często zdarza się, że z zewnątrz mięso jest przypalone, a w środku nadal surowe.

Grille jednorazowe czy warto

 

Szybko i łatwo nie znaczy zdrowo

Niestety wielu producentów nasącza węgiel, który dodawany jest do takiego grilla, chemicznymi rozpałkami. Ze względu na małą powierzchnię i brak możliwości wytworzenia ciągu, rozpalenie grilla jednorazowego często stanowi nie lada wyzwanie. Dlatego producenci chcąc zachęcić konsumentów, nasączają węgiel lub brykiet szkodliwymi substancjami, by ułatwić skorzystanie z grilla. Pamiętajmy jednak, że szybkie rozpalenie takiego grilla będzie zawsze kosztem naszego zdrowia – substancje pod wpływem temperatury również przedostają się do grillowanego jedzenia, nadając mu dodatkowo przykry, chemiczny posmak i zapach. Czy na pewno chcesz jeść mięso, które składa się z połowy tablicy Mendelejewa? Do rozpalania grilla powinniśmy używać tylko naturalnych rozpałek renomowanych marek, np. rozpałki marki Weber. Taki produkt jest w pełni ekologiczny, wykonany z naturalnych surowców i pozbawiony chemicznych dodatków. Masz wówczas pewność, że Twoje jedzenie również nie będzie zawierało trujących substancji.

Sprawdź także: Grill gazowy – czy jest zdrowszy od węglowego?

Grill jednorazowy a ekologia

Grill jednorazowy zdecydowanie nie jest ekologiczny. Ten rodzaj produktu nie podlega recyklingowi, oznacza to, że po użyciu będzie leżał przez wiele lat, zanim ulegnie rozkładowi. Jest on nie tylko nieprzyjazny dla środowiska, ale również stwarza zagrożenie pożarowe. W samych Stanach Zjednoczonych każdego roku odnotowuje się około 1500 pożarów, które są spowodowane przez korzystanie z grilli jednorazowych. Osoby korzystające z grilla jednorazowego bardzo często nie poczuwają się do odpowiedzialności i zostawiają go w miejscu grillowania. To grozi wywołaniem pożaru, często pod grillem zostaje także ślad wypalonej trawy. Jest to więc produkt mający niekorzystny wpływ na środowisko i otoczenie.

Niezdrowy grill jednorazowy

Wady grilli jednorazowych

Produkty jednorazowe mają wiele wad, które warto poznać, zanim zdecydujemy się na zakup tego rodzaju grilla:

  • Grille jednorazowe nie podlegają recyklingowi, są bardzo nieekologiczne.
  • Stwarzają zagrożenie pożarowe lub mogą być źródłem poparzenia.
  • Jedzenie przygotowane na nich jest niezdrowe i szkodliwe dla naszego organizmu.
  • Nasączony węgiel w gotowych zestawach grilli jednorazowych emituje trujące substancje.
  • Ze względu na bardzo niską temperaturę, jaką osiąga grill, nie przygotujesz wielu potraw np. steków.
  • Mięso w środku może być surowe, a na zewnątrz spalone.
  • Najlepiej wybierać chude kawałki mięs, jak np. kurczak lub indyk, aby ograniczyć szkodliwy tłuszcz kapiący na rozżarzony węgiel.

Jaka jest alternatywa dla grilla jednorazowego?

Jak widzisz, grill jednorazowy nie jest dobrym pomysłem i z pewnością ma on szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Na rynku istnieją jednak alternatywy, które pozwolą nam smacznie i zdrowo grillować. Są to turystyczne grille węglowe, wykonane z trwałych i odpornych materiałów. Na takich grillach możemy przygotować nasze dania w dużo zdrowszy sposób. W ofercie producentów znajdziesz także grille turystyczne gazowe, do których dokupisz specjalne kartusze. Zapoznaj się z naszym rankingiem i wybierz najlepszy grill przenośny dla siebie!

Sprawdź: Ranking: Grill turystyczny do 1 tys. zł – jaki wybrać

Grille turystyczne