Chcesz mieć stały dostęp do samodzielnie wędzonych mięs i wędlin? Szukasz rozwiązania, które pomoże Ci przygotować domowe produkty pozbawione szkodliwych substancji, a równocześnie nie chcesz rezygnować z możliwości grillowania? Właśnie dla osób o takich potrzebach stworzono grill z wędzarnią! Nie musisz kupować 2 urządzeń, wystarczy jeden produkt, który spełnia wszystkie Twoje wymagania. 

Bardzo popularne grille z wędzarnią to te zasilane na pellet, czyli zrębki drewna prasowane pod ciśnieniem. Taki grill ma wszystkie funkcje, których szukasz: grillowanie, wędzenie oraz pieczenie. Jest to w pełni wielofunkcyjne urządzenie. Grill z wędzarnią na pellet ma wytrzymałe palenisko, pozwalające osiągać temperatury do 315°C. Na rynku dostępne są także klasyczne grille z wędzarnią na węgiel oraz grille elektryczne z wędzarnią. Możesz też rozważyć wybudowanie własnej wędzarni z grillem.

Grill z wędzarnią poziomo-pionowy na węgiel

Klasyczne rozwiązanie, które pozwala grillować i równocześnie wędzić w ramach jednego urządzenia. To niesamowita oszczędność miejsca, a przy tym ogromne możliwości przygotowania praktycznie każdego dania. Jeśli nie wyobrażasz sobie Wielkanocy lub Bożego Narodzenia bez samodzielnie uwędzonych wędlin i mięs, ten produkt jest właśnie dla Ciebie. Jak działa grill z wędzarnią na węgiel? Produkt posiada duże palenisko i dodatkową komorę do wędzenia. Możemy na nim wędzić i grillować równocześnie, co jest ogromną oszczędnością czasu.

Grill węglowy z wędzarnią

Sprawdź także: Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?

Wybierając grill z wędzarnią (powyższy model to Landmann Kentucky), warto wybrać model, który posiada przesłonę do regulacji ciągu w kominie i komorze paleniskowej. Bardzo przydatnym udogodnieniem jest także wskaźnik temperatury w komorach wędzarniczych. Dzięki nim wszystkie serwowane przez Ciebie dania będą odznaczały się wspaniałym smakiem i aromatem. Klasyczna grillo-wędzarnia ma zazwyczaj formę poziomo-pionową i wszechstronne zastosowanie – sprawdzi się do grillowania pośredniego, bezpośredniego, wędzenia, czy grillowania w stylu American Barbecue.

Grillo-wędzarnia na węgiel z dodatkową komorą spalania

Na rynku dostępne są także grille z wędzarnią i dodatkową komorą spalania. Są one nieco mniejsze niż modele poziomo-pionowe, ale również doskonale spełniają swoją funkcję. Taka grillo-wędzarnia oferuje nam szeroki wachlarz możliwości: temperaturę regulujemy za pomocą elementów sterujących wentylacją z boku paleniska. Potrawy z grilla znajdują się natomiast w komorze gotowania. Dym i ciepło powodują, że jedzenie jest „wędzone” przez otwór między paleniskiem a komorą gotowania, jest to tzw. gotowanie za pomocą dymu. Jeżeli chodzi o samo palenie, to dym w palenisku wytwarza się przez dodanie wiórków drewnianych. Temperaturę można regulować za pomocą bocznych elementów sterujących wentylacją. Po osiągnięciu pożądanej temperatury wędzone produkty umieszcza się w komorze grillowania na ruszcie węglowym.

Grillo-wędzarnia Landmann

Powyższy model (Landmann Vinson 300) ma dodatkowo zaokrągloną konstrukcję systemów komorowych dla optymalnej cyrkulacji powietrza.

Grill z wędzarnią na pellet

Popularną grupą grilli z wędzarnią są te zasilane na pellet, czyli zrębki drewna prasowane pod ciśnieniem. Grille na pellet najbardziej przypominają grille opalane węglem, ponieważ w środku powstaje ognisko opalane pelletami, które są w 100% naturalne. Nie mają one żadnych chemicznych dodatków. Jedne z najbardziej popularnych grilli tego rodzaju produkuje marka Broil King. Są one wykonane z grubej stali i mają podwójnie izolowaną pokrywę. Dodatkowym ułatwieniem jest wbudowany komputer, który steruje grillem. Grillo-wędzarnie na pellet posiadają wytrzymałe palenisko wykonane ze stali nierdzewnej i pozwalają zarówno na wędzenie, grillowanie, jak i pieczenie. Grillo-wędzarnia marki Broil King pozwala na wybranie 1 z 3 trybów temperatury: Smoke, Roast lub Grill, co daje ogromnie szerokie możliwości.

Grill elektryczny na pellet

Sprawdź także: Wędzarka do ryb. Czy warto w nią zainwestować?

Tym, co dzieje się na grillu, możemy zarządzać bezpośrednio z naszego smartfona. Grill posiada intuicyjny panel sterowania wraz z obsługą Wi-Fi i Bluetooth. Dwie sondy, umieszczone wewnątrz piekarnika, nadzorują i informują nas na bieżąco o panującej temperaturze. Natomiast podświetlany ekran ułatwia korzystanie z grilla po zmroku. Modele na pellet Broil King mają także wytrzymałe, dwustronne, żeliwne ruszty, pokryte matowym, porcelanowym wykończeniem, które długo utrzymują ciepło.

Elektryczny grill z wędzarnią

Jeżeli szukasz jeszcze innego rozwiązania, może zainteresować Cię grill elektryczny z wędzarnią. Taki rodzaj sprzętu znajdziemy np. w ofercie marki Muurikka (przykładowy model grillo-wędzarni elektrycznej). Wędzenie w tego rodzaju wędzarni polega na podgrzewaniu od spodu zrębków wędzarniczych za pomocą grzałki elektrycznej. W czasie podgrzewania zrębki wytwarzają dym, który otacza potrawy, nadając im charakterystyczny smak. Zrębki są oddzielone od wędzonek tacką tłuszczową, która zapobiega spalaniu wytopionego tłuszczu. Natomiast na tacce znajduje się jeden ruszt, na którym ułożone są wędzone produkty. Kiedy chcemy grillować, potrawy są podgrzewane od góry przez grzałkę umieszczoną w pokrywie urządzenia.

Elektryczny grill z wędzarnią

Murowany grill z wędzarnią

Ostatni rodzaj grillo-wędzarni to klasyczny, murowany grill z wędzarnią. Na rynku dostępne są gotowe rozwiązania, ale możemy także wybudować go samodzielnie. Ważne jest, aby wędzarnia posiadała szczelne drzwiczki oraz komin odprowadzający dym. Grill zazwyczaj umieszczony jest w formie rusztu nad paleniskiem po lewej lub prawej stronie wędzarni.

Wędzarnia z grillem murowana