Ka┼╝dy, kto sp─Ödza czas z bliskimi na grillowaniu ÔÇô okazjonalnie lub regularnie ÔÇô doskonale wie, jak istotn─ů kwesti─ů jest w grillowaniu odpowiednie paliwo. Nawet najlepszy grill i dobrej jako┼Ťci produkty spo┼╝ywcze nie dadz─ů nam dobrej potrawy bez w┼éa┼Ťciwego materia┼éu opa┼éowego i sta┼éej, dopasowanej temperatury. Co wybra─ç na grilla w─Öglowego? Brykiet czy w─Ögiel drzewny? Przeczytaj nasz tekst!

Zgodnie z normami europejskimi, do grilla w─Öglowego powinni┼Ťmy u┼╝ywa─ç wy┼é─ůcznie w─Ögla drzewnego lub brykietu. Warto tak┼╝e pami─Öta─ç, aby przed zakupem paliwa sprawdzi─ç jego jako┼Ť─ç ÔÇô kupujmy jedynie od sprawdzonych producent├│w, tak aby mie─ç pewno┼Ť─ç, ┼╝e nasze grillowanie nie przyczynia si─Ö do zanieczyszczenia ┼Ťrodowiska.

Kiedy ju┼╝ wiemy o konieczno┼Ťci zakupu bezpiecznego materia┼éu opa┼éowego, nasuwa si─Ö w─ůtpliwo┼Ť─ç ÔÇô brykiet czy w─Ögiel drzewny? To odwieczne pytanie wszystkich amator├│w grillowania na grillu w─Öglowym. Postaramy si─Ö wi─Öc dzisiaj nieco przybli┼╝y─ç oba te paliwa i pom├│c w udzieleniu odpowiedzi na to pytanie.

Czy brykiet jest zdrowy

Brykiet ÔÇô za i przeciw

Brykiet drzewny produkowany jest z kilku sk┼éadnik├│w, mi─Ödzy innymi z w─Ögla drzewnego, torfu, trocin, s┼éomy oraz substancji palnych. Wszystkie te elementy zostaj─ů w specjalny spos├│b sprasowane pod du┼╝ym ci┼Ťnieniem. Spoiwem brykietu zazwyczaj jest ┼╝ywica, klej, skrobia ziemniaczana lub m─ůka kukurydziana.

Brykiet ma budow─Ö bardziej zwart─ů ni┼╝ w─Ögiel drzewny, przez co jego czas rozpalania jest d┼éu┼╝szy. Powoduje to jednak te┼╝, ┼╝e brykiet drzewny d┼éu┼╝ej si─Ö pali i utrzymuje ciep┼éo, przez co jest bardziej skuteczny i nie wymaga od grilluj─ůcego ci─ůg┼éego dok┼éadania paliwa do grilla. Tak┼╝e r├│wnomierne roz┼éo┼╝enie ┼╝aru na ca┼éej powierzchni rusztu jest w przypadku brykietu bardzo proste. Wydajno┼Ť─ç brykietu zale┼╝y oczywi┼Ťcie od jego jako┼Ťci, ale nierzadko potrafi on utrzymywa─ç ciep┼éo nawet przez 4 godziny.

Do rozpalenia brykietu przyda si─Ö nieco wi─Öcej cierpliwo┼Ťci; zw┼éaszcza pocz─ůtkowa faza mo┼╝e sprawi─ç pewne trudno┼Ťci. Jest to jednak trud op┼éacalny, bior─ůc pod uwag─Ö p├│┼║niejsz─ů wydajno┼Ť─ç brykietu. Dla wyj─ůtkowo niecierpliwych dobrym rozwi─ůzaniem b─Ödzie zakup pomocniczego komina, kt├│ry w znacznym stopniu u┼éatwia proces rozpalania.

Cena brykietu jest wsp├│┼émierna do jego wydajno┼Ťci. Za jego 2,5-kilogramowe opakowanie zap┼éacimy co najmniej 15 z┼éotych, natomiast na 10 kilogram├│w dobrego brykietu mo┼╝emy wyda─ç nawet oko┼éo 200 z┼éotych. Je┼╝eli jednak zale┼╝y nam na naturalnym, bezpiecznym brykiecie, kt├│ry przez d┼éugi czas utrzyma sta┼é─ů temperatur─Ö na ruszcie nie powinni┼Ťmy na nim oszcz─Ödza─ç.

w─Ögiel , grill360

Czy brykiet jest zdrowy?

I tak i nie. Brykiety s─ů troch─Ö jak fast food z w─Ögla drzewnego. S─ů tanie, niezawodne, mo┼╝na je znale┼║─ç na ka┼╝dej stacji czy w ka┼╝dym sklepie ogrodniczym. W przeciwie┼ästwie do czystego w─Ögla drzewnego w kawa┼ékach, brykiety s─ů produktami ubocznymi z drewna, kt├│re zosta┼éo sprasowane. Producenci dodaj─ů tak┼╝e do nich tzw. lepiszcze, kt├│re pomagaj─ů w ich rozpalaniu, a p├│┼║niej w spalaniu. Cz─Östo niestety za nisk─ů cen─ů brykietu idzie s┼éaba jako┼Ť─ç dodatk├│w, kt├│re umo┼╝liwiaj─ů szybsze zapalenie brykietu. Podczas spalania s┼éabej jako┼Ťci lepiszcze wydziela nieprzyjemny, chemiczny zapach, dostaj─ůc si─Ö do grillowanego jedzenia.

Czy brykiet jest zdrowy? To zale┼╝y, jaki brykiet wybierzemy. Zdecydowanie polecamy brykiety dobrej jako┼Ťci, w kt├│rych producenci stosuj─ů naturalne lepiszcze, takie jak┬á np. m─ůka kukurydziana. Taki brykiet produkuje np. ameryka┼äska marka Weber znajdziesz go tutaj: brykiet 4 kg lub tutaj: brykiet 8 kg).

grill , brykiet , wegiel

Po czym pozna─ç dobrej jako┼Ťci brykiet?

Dobrej jako┼Ťci brykiet poznasz po tym, ┼╝e trudno go rozpali─ç. Ze wzgl─Ödu na wysok─ů g─Östo┼Ť─ç i dobrej jako┼Ťci lepiszcze, kt├│re nie jest nas─ůczone chemikaliami, dobry brykiet nie zajmuje si─Ö ┼╝arem od razu. Dlatego warto zaopatrzy─ç si─Ö w specjalny komin do rozpalania w─Ögla drzewnego (komin ma┼éy, komin du┼╝y), kt├│ry pomo┼╝e nam r├│wnomiernie rozpali─ç brykiet w ci─ůgu 15 minut.

brykiet , w─Ögiel , grill360 , weber

Brykiet ÔÇô wady i zalety

Zalety brykietu:

  • Pali si─Ö d┼éu┼╝ej ni┼╝ w─Ögiel drzewny
  • ┼üatwiej utrzyma─ç sta┼é─ů temperatur─Ö
  • ┼üatwo r├│wnomiernie roz┼éo┼╝y─ç go na ruszcie
  • Ma regularny kszta┼ét, dzi─Öki czemu r├│wnomiernie utrzymuje temperatur─Ö
  • Jest ta┼äszy ni┼╝ w─Ögiel drzewny
  • Utrzymuje ni┼╝sz─ů temperatur─Ö ni┼╝ w─Ögiel drzewny, co oznacza, ┼╝e idealnie nadaje si─Ö do po┼Ťredniego grillowania lub grillowania metod─ů low&slow, gdzie dodatkowy czas i ni┼╝sze temperatury maj─ů istotne znaczenie.

Wady brykietu:

  • Produkuje bardzo du┼╝o popio┼éu.
  • S┼éabej jako┼Ťci brykiet posiada chemiczne dodatki, kt├│re przenikaj─ů do jedzenia.
  • Dobrej jako┼Ťci brykiet trudniej rozpali─ç ni┼╝ w─Ögiel drzewny.

Sprawd┼║ tak┼╝e: Na czym grillowa─çÔÇŽ Brykiet, w─Ögiel drzewny, a mo┼╝e drewno?

W─Ögiel drzewny ÔÇô najwa┼╝niejsze cechy

Starszym konkurentem brykietu jest dobrze wszystkim znany w─Ögiel drzewny. Jako paliwo, jest on znany du┼╝o d┼éu┼╝ej ni┼╝ brykiet. Jego niew─ůtpliw─ů zalet─ů jest szybkie rozpalanie si─Ö ÔÇô wystarczy kilka minut, aby osi─ůga─ç po┼╝─ůdan─ů temperatur─Ö na ruszcie. Niestety, aby j─ů utrzyma─ç, konieczne jest cz─Öste dok┼éadanie w─Ögla ÔÇô inaczej ni┼╝ w przypadku brykietu. W─Ögiel drzewny uznawany jest za paliwo, produkuj─ůce minimaln─ů ilo┼Ť─ç zanieczyszcze┼ä, co jest jego niew─ůtpliwym atutem, zw┼éaszcza w oczach mi┼éo┼Ťnik├│w grillowania przyjaznego dla ┼Ťrodowiska.

Eksperci zalecaj─ů kupowanie w─Ögla pozyskiwanego wy┼é─ůcznie z drzew li┼Ťciastych. Powodem tego jest niewielka ilo┼Ť─ç toksyn i wilgoci w tych┼╝e drzewach, co skutkuje wi─Öksz─ů ilo┼Ťci─ů zdrowszego w─Ögla. Nale┼╝y pami─Öta─ç, aby przy zakupie w─Ögla zwr├│ci─ç tak┼╝e uwag─Ö na wielko┼Ť─ç jego bry┼éek ÔÇô powinny one by─ç jak najwi─Öksze, wtedy b─Öd─ů pali─ç si─Ö d┼éu┼╝ej.

W─Ögiel drzewny to paliwo ta┼äsze od brykietu. Zakupimy go ju┼╝ za 10 z┼éotych. Tyle bowiem trzeba zap┼éaci─ç za 2,5-kilogramowe opakowanie tego materia┼éu opa┼éowego. Za wi─Öksz─ů jego ilo┼Ť─ç, na przyk┼éad 10 kilogram├│w, zap┼éacimy natomiast oko┼éo 100 z┼éotych. Jest to wi─Öc nawet o po┼éow─Ö ni┼╝sza cena, ni┼╝ w przypadku brykietu. Nale┼╝y jednak zwr├│ci─ç uwag─Ö, ┼╝e ze wzgl─Ödu na konieczno┼Ť─ç dok┼éadania w─Ögla w trakcie grillowania zu┼╝yjemy go szybciej ni┼╝ opakowanie brykietu.

Jaki w─Ögiel na grilla wybra─ç

Jaki w─Ögiel drzewny na grilla wybra─ç?

W─Ögiel drzewny spala si─Ö z bardzo ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů popio┼éu, a wi─Ökszo┼Ť─ç produkt├│w jest w 100% naturalna, bez ┼╝adnych dodatk├│w, co oznacza, ┼╝e ÔÇőÔÇőnie uzyskamy jedzenia z chemicznym posmakiem. Jedn─ů z kluczowych r├│┼╝nic mi─Ödzy r├│┼╝nymi rodzajami w─Ögla drzewnego jest rodzaj drewna, z kt├│rego zosta┼éy wykonane. W sklepach znajdziemy np. w─Ögiel z jab┼éoni, d─Öbu, klonu lub wielu innych rodzaj├│w drewna. Ka┼╝dy z tych rodzaj├│w drewna tworzy w─Ögiel drzewny o r├│┼╝nych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach spalania, kt├│re mog─ů mie─ç ogromny wp┼éyw na Twoje wra┼╝enia smakowe podczas jedzenia gotowych da┼ä z grilla.

W─Ögiel drzewny wytwarzany jest z twardego drewna. Drzewo li┼Ťciaste tworzy trwa┼éy, ci─Ö┼╝ki w─Ögiel drzewny, kt├│ry pali si─Ö d┼éu┼╝ej ni┼╝ wiele kawa┼ék├│w i mo┼╝e konkurowa─ç z brykietami pod wzgl─Ödem czasu grillowania. Na przyk┼éad w─Ögiel drzewny ameryka┼äskiej firmy Kamado Joe wykorzystuje mieszanki bardzo twardego drewna ÔÇô Guayacan (Gwajakowiec), Guayaibi, Mistal i White Quebracho. Drzewo White Quebracho ro┼Ťnie w Ameryce Po┼éudniowej i jest w j─Özyku hiszpa┼äskim okre┼Ťlane jako ┼éamacz topor├│w. W─Ögiel wykonany z takiego rodzaju drewna mo┼╝e pali─ç si─Ö nawet 18 godzin! Dlatego zdecydowanie rekomendujemy w─Ögiel drzewny dobrej jako┼Ťci. Produkuj─ů go marki, takie jak: Kamado Joe, Big Green Egg. Tutaj znajdziesz dobrej jako┼Ťci w─Ögiel drzewny.

W─Ögiel drzewny na grill dobrej jako┼Ťci

W─Ögiel drzewny ÔÇô wady i zalety

Zalety w─Ögla drzewnego:

  • Zazwyczaj producenci nie dodaj─ů do niego niezdrowych, chemicznych dodatk├│w.
  • Zostawia mniej popio┼éu.
  • Zapewnia wysok─ů temperatur─Ö, kt├│ra pozwala przygotowa─ç dania grillowane metod─ů bezpo┼Ťredni─ů, np. steki.
  • Jako paliwo ma oko┼éo trzykrotnie wi─Öksz─ů wydajno┼Ť─ç energetyczn─ů ni┼╝ drewno.
  • Szybko si─Ö rozpala.

Wady w─Ögla drzewnego:

  • W─Ögiel drzewny ma bardzo nieregularny kszta┼ét.
  • Ci─Ö┼╝ko go r├│wnomiernie roz┼éo┼╝y─ç na ruszcie.
  • Cz─Östo trzeba dok┼éada─ç, bo szybko si─Ö wypala. Absorbuje wi─Öcej czasu ni┼╝ brykiet.
  • Trudno utrzyma─ç r├│wnomiern─ů temperatur─Ö.

W─Ögiel drzewny na grilla

Indywidualny wyb├│r: w─Ögiel drzewny czy brykiet?

Przedstawili┼Ťmy za i przeciw brykietu i w─Ögla drzewnego. Pierwszy z wymienionych stale zyskuje na popularno┼Ťci, ze wzgl─Ödu na swoj─ů du┼╝─ů wydajno┼Ť─ç. Nie odstrasza w tym przypadku nawet wysoka cena. S─ů jednak w┼Ťr├│d mi┼éo┼Ťnik├│w grillowania tak┼╝e zwolennicy w─Ögla drzewnego, kt├│rym nie przeszkadza jego dok┼éadanie w trakcie grillowania, wr─Öcz przeciwnie ÔÇô uznaj─ů to za cz─Ö┼Ť─ç pewnego rytua┼éu. Najwa┼╝niejszym jest zatem, aby dobrze zastanowi─ç si─Ö nad swoimi oczekiwaniami i wymaganiami wzgl─Ödem materia┼éu opa┼éowego na grilla, a nast─Öpnie wybra─ç ten, kt├│ry najbardziej b─Ödzie odpowiada┼é naszym potrzebom.

Niezale┼╝nie, czy zdecydujesz si─Ö wybra─ç w─Ögiel drzewny czy brykiet, radzimy, aby si─Öga─ç po produkty dobrej jako┼Ťci. Dzi─Öki temu Twoje jedzenie b─Ödzie smakowa┼éo jeszcze lepiej i zapewnisz sobie i swoim go┼Ťciom zdrowe grillowanie!

Jak rozpali─ç grill w─Öglowy?

Jak wspomnieli┼Ťmy wy┼╝ej, rozpali─ç grill w─Öglowy mo┼╝esz za pomoc─ů komina do w─Ögla i brykietu. Warto si─Ögn─ů─ç te┼╝ po naturalne rozpa┼éki, bez chemicznych dodatk├│w. Poni┼╝ej znajdziesz instrukcj─Ö w formie video, w kt├│rej przedstawiamy kilka najwa┼╝niejszych zasad rozpalania grilla w─Öglowego.